Gegratineerde abrikozen met meringue en amandelschilfers

Te warm om te koken? OK. Een nieuw, uitnodigend terrasje gezien? OK. Een invitatie voor een BBQ’tje? OK. Of minder leuk: de kinderen moeten ondervragen voor hun examens? OK. In deze periode zijn er zoveel redenen om niet te koken. Les excuses sont faits pour s’en servir… Meestal ben ik de eerste om desserten en taarten voor te stellen die – ahum – nogal bewerkelijk zijn. Maar kijk, in de zomer word ik een beetje toegeeflijker en mag het ook voor mijn part eens makkelijker. Lazy living. Zolang er maar dessert is. Nooit zonder dessert, da’s een motto waar ik niet van afwijk. Nooit. En dan zijn deze gegratineerde abrikozen met meringue een absolute aanrader: ze zijn licht, lekker en écht in geen tijd klaar. Het ideale after-barbecue dessert!

 

Gegratineerde abrikozen met meringue en amandelschilfers

 

Nodig voor 4

Boter voor de ovenschaal
6 abrikozen
2 eiwitten
40 g poedersuiker
2 à 3 druppels bitter amandelextract
3 el amandelpoeder
4 amaretti (Italiaanse amandelkoekjes, ik kon die niet vinden en gebruikte andere Italiaanse amandelkoekjes)
20 cl room
2 el suiker
2 amandelschilfers
Poedersuiker en verse munt voor de afwerking

 

Gegratineerde abrikozen met meringue en amandelschilfers

 

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 200° C. Vet een ovenschaal in met boter.

Was, halveer en ontpit de abrikozen. Schik in de schotel met de snijkant naar boven. Bak 10 min in de oven.

Klop intussen de eiwitten stijf. Giet er al kloppend de poedersuiker bij tot de meringue mooi glanst. Spatel er het amandelextract en het amandelpoeder door. Verdeel de meringue over de halve abrikozen. Verkruimel de amaretti en strooi over de meringue. Zet nog 5 à 10 min in de oven.

Warm de room op met de suiker, giet in vier borden en bestrooi met de amandelschilfers. Schik de gegratineerde abrikozen in de roomsaus en bestuif met poedersuiker. Werk naar wens af met verse munt.

 

Gegratineerde abrikozen met meringue en amandelschilfers

 

Bron: recept uit Knack Weekend 100 toprecepten 2016 Zonnig Italiaans.

Related Post

Tags: , , , , ,

Gegratineerde abrikozen met meringue en amandelschilfers

by Myriam Minne time to read: 1 min
0
%d bloggers liken dit: