De fameuze plattekaastaart van de moeder van Claire Heitzler

door | jan 22, 2017 | Gebak en koekjes, Zoet

Dit recept printen? Print dit recept
Plattekaastaart
De naam Claire Heitzler zegt jullie waarschijnlijk weinig. Claire is een Franse banketbakker die een heel mooi palmares heeft opgebouwd in hét land van de patisserie. Ze werd reeds meerdere malen bekroond tot Chef pâtissière de l’année, werkte bij klinkende namen als Troisgros en Alain Ducasse en werd in 2015 directrice de création bij Maison Ladurée. Een grote madame dus. Claire deelt regelmatig haar recepten op de Franse website Académie du Goût. Dit is een site bomvol recepten, tips,… deels gratis, deels betalend. Ik kon er niet tegen om géén toegang te hebben tot de ‘premium’ recepten waarvan ik wel de foto’s kon zien, maar niet het recept en nam me dus een betalende account. Op die site vond ik dit (gratis) recept (met stap-voor-stap foto’s) voor de plattekaastaart van de moeder van Claire Heitzler. De foto zag er zo délicieux uit in al zijn eenvoud dat ik het recept meteen helemaal bovenaan mijn TO DO-lijstje zette.

Bovendien kwam het me goed uit dat ik bladerdeeg nodig had. Ik had vorige week zaterdag een kookopdracht voor Herta. Nu had Herta me gevraagd welke producten uit het gamma ik nodig had voor mijn diner en ik had 2 verpakkingen bladerdeeg besteld. Kleine opschudding toen mijn bestelling arriveerde: 2 verpakkingen voor Herta betekent 2 dozen met 10 rollen bladerdeeg! En zo heb ik nu ook nog 20 pakjes spekreepjes én 20 pakjes gerookt ontbijtspek in mijn frigo. Ideetjes om deze producten op een creatieve manier te verwerken zijn altijd welkom! ? En neen, zeg nu alstublieft niet ‘een quiche’…

 

Plattekaastaart

Ingrediënten voor 1 plattekaastaart

300 g bladerdeeg
1 kg plattekaas (40% vet)
160 g griessuiker
5 eieren (250 g)
25 g maïszetmeel
50 g rozijnen
30 g amandelschilfers

 

Werkwijze

Verwarm de oven voor bij 170° C (thermostaat 6). De tijden en temperaturen zijn indicatief en aan te passen in functie van de kracht van je oven. Schik het bladerdeeg in een taartvorm. Prik het in, leg er een vel bakpapier op met bakparels en bak het ‘à blanc’ gedurende 30 min.

Klop ondertussen de plattekaas samen met de griessuiker, de eieren, het maïszetmeel en de rozijnen.

Wanneer de taartbodem voorgegaard is, zet je de oventemperatuur lager op 160° C (thermostaat 5). Giet er de plattekaasmengeling in en strooi er de amandelschilfers over. Zet de taart in de oven voor 50 min.

Ontvorm de plattekaastaart meteen na het bakken en laat ze afkoelen op een rooster om het bladerdeeg krokant te houden.

 

Plattekaastaart

 

Bron: recept afkomstig van de website L’Académie du Goût.

Related Post

Hap en Tap Belgian food blog awards 2017

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 2.046 andere abonnees

Archief

Keukenrecepten

6 Reacties

  1. Nicole

    Hey dag Myriam

    Heb jij deze taart in een heteluchtoven gemaakt?
    Ik heb ze net gemaakt in een traditionele oven maar ze kleurt weinig even op hetelucht gezet verder ziet ze er ok uit
    Grts
    Nicole

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ja hoor, Nicole. Mijn oven is alleen maar hetelucht en grill. Andere keuzes zoals boven- en onderwarmte heb ik niet…

      Antwoord
  2. Greet

    Ziet er heerlijk uit. Moet deze taart dan alles bij elkaar 80 minuten in de oven staan? Dat lijkt mij erg lang…

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Jazeker, Greet. Eerst een half uurtje het deeg blind bakken en daarna de taart mét de plattekaas nog een 50 min in de oven. Klopt helemaal!
      Succes en smakelijk.
      Myriam

      Antwoord
  3. christine

    Beste,

    ik zoek een lekkere bananentaart recept voor onze 12 kleinkinderen zoals bij de bakker.
    ik maakte ze met bladerdeeg en pasteibakkers room, maar… t’is niet hetzelfde als bij de bakker klinkt het. help

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Christine,
      Ik wil je heel graag helpen, maar dan zou ik eerst moeten weten hoe de bananentaart bij jouw bakker eruit ziet en smaakt. Ik kan helaas niet zomaar tips geven in het wilde weg. ??‍♀️
      Anders moet je me eens een foto mailen.
      Groetjes,
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De fameuze plattekaastaart van de moeder van Claire Heitzler

by Myriam Minne time to read: 2 min
6
%d bloggers liken dit: