De fameuze plattekaastaart van de moeder van Claire Heitzler

De naam Claire Heitzler zegt jullie waarschijnlijk weinig. Claire is een Franse banketbakker die een heel mooi palmares heeft opgebouwd in hét land van de patisserie. Ze werd reeds meerdere malen bekroond tot Chef pâtissière de l’année, werkte bij klinkende namen als Troisgros en Alain Ducasse en werd in 2015 directrice de création bij Maison Ladurée. Een grote madame dus. Claire deelt regelmatig haar recepten op de Franse website Académie du Goût. Dit is een site bomvol recepten, tips,… deels gratis, deels betalend. Ik kon er niet tegen om géén toegang te hebben tot de ‘premium’ recepten waarvan ik wel de foto’s kon zien, maar niet het recept en nam me dus een betalende account. Op die site vond ik dit (gratis) recept (met stap-voor-stap foto’s) voor de plattekaastaart van de moeder van Claire Heitzler. De foto zag er zo délicieux uit in al zijn eenvoud dat ik het recept meteen helemaal bovenaan mijn TO DO-lijstje zette.

Bovendien kwam het me goed uit dat ik bladerdeeg nodig had. Ik had vorige week zaterdag een kookopdracht voor Herta. Nu had Herta me gevraagd welke producten uit het gamma ik nodig had voor mijn diner en ik had 2 verpakkingen bladerdeeg besteld. Kleine opschudding toen mijn bestelling arriveerde: 2 verpakkingen voor Herta betekent 2 dozen met 10 rollen bladerdeeg! En zo heb ik nu ook nog 20 pakjes spekreepjes én 20 pakjes gerookt ontbijtspek in mijn frigo. Ideetjes om deze producten op een creatieve manier te verwerken zijn altijd welkom! 😀 En neen, zeg nu alstublieft niet ‘een quiche’…

 

Plattekaastaart

Ingrediënten voor 1 plattekaastaart

300 g bladerdeeg
1 kg plattekaas (40% vet)
160 g griessuiker
5 eieren (250 g)
25 g maïszetmeel
50 g rozijnen
30 g amandelschilfers

 

Werkwijze

Verwarm de oven voor bij 170° C (thermostaat 6). De tijden en temperaturen zijn indicatief en aan te passen in functie van de kracht van je oven. Schik het bladerdeeg in een taartvorm. Prik het in, leg er een vel bakpapier op met bakparels en bak het ‘à blanc’ gedurende 30 min.

Klop ondertussen de plattekaas samen met de griessuiker, de eieren, het maïszetmeel en de rozijnen.

Wanneer de taartbodem voorgegaard is, zet je de oventemperatuur lager op 160° C (thermostaat 5). Giet er de plattekaasmengeling in en strooi er de amandelschilfers over. Zet de taart in de oven voor 50 min.

Ontvorm de plattekaastaart meteen na het bakken en laat ze afkoelen op een rooster om het bladerdeeg krokant te houden.

 

Plattekaastaart

 

Bron: recept afkomstig van de website L’Académie du Goût.

Related Post

Tags: , , , , , , , ,

De fameuze plattekaastaart van de moeder van Claire Heitzler

by Myriam Minne time to read: 2 min
6
%d bloggers liken dit: