Laagjesdessert met koffie, praliné en vanille

door | jan 27, 2017 | Dessert, Zoet

Dit recept printen? Print dit recept
Laagjesdessert met koffie, praliné en vanille
Valentijn moet in het teken staan van genieten. Genieten met al je zintuigen. Nu kan ik er wel van genieten om in mijn keuken te staan, maar liever niet op Valentijn. Dat vindt mijn man nl. niet zo fijn. En dus kies ik voor gerechten die ofwel snel klaar zijn, ofwel op voorhand kunnen klaargemaakt worden. Dit laagjesdessert met koffie is er zo eentje. Aangezien de verschillende laagjes moeten opstijven, moet je het wel vooraf maken.

Ik kreeg het handgeschreven recept van een kookvriendin en op de tekening die erbij stak had ze schuine laagjes getekend… Dàt vond ik plezant. Dàt had ik nog nooit gedaan. En voor mijn Valentijn mag het ietsje meer zijn, toch? 😉

 

Laagjesdessert met koffie, praliné en vanille

Nodig voor 6 à 8 glaasjes laagjesdessert met koffie

Voor de koffiegelei:
160 g sterke koffie
1 gelatineblaadje (van 3,2 g/blaadje)
25 g suiker
30 g water

Voor de pralinéroom:
120 g room
25 g praliné (normaal is dat in een emmertje van 1 kg van Callebaut, maar ik verving het door Nutella)
30 g chocolade

Voor de koffieroom:
150 g room
5 g instant koffie
20 g bloemsuiker

Voor de afwerking:
Enkele speculooskoekjes, verkruimeld
Vanille-ijs

 

Werkwijze

Voor de koffiegelei:
Zet sterke koffie en week het gelatineblaadje in een ruime hoeveelheid koud water.

Breng het water met de suiker aan de kook en laat koken tot alle suiker is opgelost. Los het uitgeknepen gelatineblaadje op in de warme suikersiroop.

Giet de suikersiroop bij de koffie.

Zet je glazen schuin (bv. in een eierdoos) en giet in elk glas een bodempje koffiegelei. Zet de glaasjes in de koelkast om de gelei te laten opstijven.

 

Voor de pralinéroom:
Smelt de chocolade in een deeltje van de room. Klop de room op (niet te stijf, want anders lukt het niet meer om er een egaal laagje van te maken in de glaasjes straks!) en meng er de gesmolten chocolade en praliné onder.

Schep een tweede schuin laagje in de glaasjes. Zet koel weg.

 

Voor de koffieroom:
Meng alle ingrediënten samen en klop op. Ook hier niet te stijf. De koffieroom moet zich nog in een egaal laagje kunnen verdelen.

Schep de koffieroom op de pralinéroom in de glaasjes en zet de glaasjes in de koelkast tot je ze wil serveren.
Alle bovenstaande stappen kunnen makkelijk een dag voor je visite hebt.

 

Afwerking

Verkruimel wat speculoos over de glaasjes en schik er een klein bolletje (vers) vanilleijs op. Omdat het zo al moeilijk genoeg was om een deftige foto te maken, liet ik dat bolletje vanilleijs weg. (Glaasjes zijn supermoeilijk om goed in beeld te brengen).

Serveer meteen.

 

Laagjesdessert met koffie, praliné en vanille

Related Post

Hap en Tap Belgian food blog awards 2017

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 2.024 andere abonnees

Archief

  • 2021 (118)
  • 2020 (190)
  • 2019 (201)
  • 2018 (204)
  • 2017 (206)
  • 2016 (210)
  • 2015 (213)
  • 2014 (203)
  • 2013 (214)
  • 2012 (119)
Keukenrecepten

13 Reacties

  1. Nell Nijssen

    Ik ben helemaal geen fan van Valentijnsdag, maar als mijn mannetje aan zou komen met dit heerlijke glaasje, zou ik acuut opnieuw verliefd worden.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Hihi Nell, mag ik het e-mailadres van je man? Dan stuur ik hem een berichtje. 😉 Hahaha!
      Fijne zondag.
      Myriam

      Antwoord
  2. Vandendriessche Myriam

    heb deze klaargemaakt doch de koffiegelei vervangen door zelfgemaakte koffiesiroop en gedresseerd op een bordje, mijn vanilleijs met een parissienne boor gelepeld en op een hoopje gepresenteerd. Was TOP!!(zeiden mijn kookdames van mijn twee kookclubs)

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Daarvoor dienen mijn recepten ook, he Myriam. Niet om klakkeloos na te maken, maar om te inspireren. 🙂
      Tof dat het jullie gesmaakt heeft!
      Liefs
      Myriam

      Antwoord
  3. Denise

    Er staat overal gram bij hoe kun je dit omrekenen naar milliliter

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Denise
      Dat klopt en dat komt doordat bij patisserie het veel handiger is om met gram te werken. Bv. 30 g eiwit ipv het eiwit van 1 ei. Het ene ei is immers het andere niet.
      Je hebt sowieso toch een weegschaal nodig om je bloemsuiker af te wegen, dan kan je toch ook gewoon je room en zo afwegen?
      Alleen voor water is g = ml. 30 g water = 30 ml water.
      Kan je me uitleggen waarom je een probleem hebt met het recept in grammen?
      Alvast bedankt, veel succes en vooral smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
  4. Hilke Boschker

    Hallo,
    ik heb je recept nu meermaals gebruikt bij onze bbq wedstrijden categorie dessert.
    Die combineer in vaak met een rocky road. De laatste keer heb ik het afgetopt met je speculoos slagroom… Lekker!!!!
    Het blijkt een heuse winnaar.
    Bedankt.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Wat fijn om dit te lezen, Hilke! Dankjewel voor je spontane reactie!
      Liefs
      Myriam

      Antwoord
  5. Elly

    Ik heb vanmorgen de gelei gemaakt met gelatine volgens recept maar nu is dat nog niet helemaal opgesteven of wordt dat niet heel vast
    Is nu ondertussen 7 u later
    Grtjs

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Toch wel, Elly, dat is zeker de bedoeling! Nu moet ik er wel bij vertellen (ben dat vergeten verduidelijken in het recept) dat ik gelatineblaadjes gebruik uit de horeca groothandel en dat die 3,2 g per blaadje wegen t.o.v. 2 g voor 1 blaadje in de supermarkt.
      Ik vrees dat je opnieuw gaat moeten beginnen. Mijn oprechte excuses, ik pas het recept meteen aan!
      Groetjes
      Myriam

      Antwoord
  6. Esther

    Hallo!
    Ik wil dit graag maken maar vraag mij af welke afmeting je glas is. Is het een gewoon glas (200-250ml), of een klein dessertglaasje?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Esther
      Het is geen gewoon glas en ook geen klein dessertglaasje. Het zit er zowat tussenin.
      Ik schat dat de inhoud van dit glas ca. 150 ml is.
      Succes!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laagjesdessert met koffie, praliné en vanille

by Myriam Minne time to read: 2 min
13
%d bloggers liken dit: