Ik kreeg het handgeschreven recept van een kookvriendin en op de tekening die erbij stak had ze schuine laagjes getekend… Dàt vond ik plezant. Dàt had ik nog nooit gedaan. En voor mijn Valentijn mag het ietsje meer zijn, toch? 😉
Nodig voor 6 à 8 glaasjes laagjesdessert met koffie
Voor de koffiegelei:
160 g sterke koffie
1 gelatineblaadje (van 3,2 g/blaadje)
25 g suiker
30 g water
Voor de pralinéroom:
120 g room
25 g praliné (normaal is dat in een emmertje van 1 kg van Callebaut, maar ik verving het door Nutella)
30 g chocolade
Voor de koffieroom:
150 g room
5 g instant koffie
20 g bloemsuiker
Voor de afwerking:
Enkele speculooskoekjes, verkruimeld
Vanille-ijs
Werkwijze
Voor de koffiegelei:
Zet sterke koffie en week het gelatineblaadje in een ruime hoeveelheid koud water.
Breng het water met de suiker aan de kook en laat koken tot alle suiker is opgelost. Los het uitgeknepen gelatineblaadje op in de warme suikersiroop.
Giet de suikersiroop bij de koffie.
Zet je glazen schuin (bv. in een eierdoos) en giet in elk glas een bodempje koffiegelei. Zet de glaasjes in de koelkast om de gelei te laten opstijven.
Voor de pralinéroom:
Smelt de chocolade in een deeltje van de room. Klop de room op (niet te stijf, want anders lukt het niet meer om er een egaal laagje van te maken in de glaasjes straks!) en meng er de gesmolten chocolade en praliné onder.
Schep een tweede schuin laagje in de glaasjes. Zet koel weg.
Voor de koffieroom:
Meng alle ingrediënten samen en klop op. Ook hier niet te stijf. De koffieroom moet zich nog in een egaal laagje kunnen verdelen.
Schep de koffieroom op de pralinéroom in de glaasjes en zet de glaasjes in de koelkast tot je ze wil serveren.
Alle bovenstaande stappen kunnen makkelijk een dag voor je visite hebt.
Afwerking
Verkruimel wat speculoos over de glaasjes en schik er een klein bolletje (vers) vanilleijs op. Omdat het zo al moeilijk genoeg was om een deftige foto te maken, liet ik dat bolletje vanilleijs weg. (Glaasjes zijn supermoeilijk om goed in beeld te brengen).
Serveer meteen.
Very good recipe. It look like tasty 😉
Is het niet een ontzettend sterk dessert? Met 2 koffiesmaken? Ik wil dit maken voor kerst maar vraag me af of de niet koffie drinkers dit ook kunnen waarderen. Of word het door het bolletje vanilleijs milder?
Sorry hoor, Marloes, maar dit is een recept uit 2017 en dus binnenkort 7 jaar geleden. Dat herinner ik me met de beste wil van de wereld niet meer.
Maar serveer er gerust een bolletje ijs bij. Lijkt me lekker!
Ik ben helemaal geen fan van Valentijnsdag, maar als mijn mannetje aan zou komen met dit heerlijke glaasje, zou ik acuut opnieuw verliefd worden.
Hihi Nell, mag ik het e-mailadres van je man? Dan stuur ik hem een berichtje. 😉 Hahaha!
Fijne zondag.
Myriam
heb deze klaargemaakt doch de koffiegelei vervangen door zelfgemaakte koffiesiroop en gedresseerd op een bordje, mijn vanilleijs met een parissienne boor gelepeld en op een hoopje gepresenteerd. Was TOP!!(zeiden mijn kookdames van mijn twee kookclubs)
Daarvoor dienen mijn recepten ook, he Myriam. Niet om klakkeloos na te maken, maar om te inspireren. 🙂
Tof dat het jullie gesmaakt heeft!
Liefs
Myriam
Er staat overal gram bij hoe kun je dit omrekenen naar milliliter
Dag Denise
Dat klopt en dat komt doordat bij patisserie het veel handiger is om met gram te werken. Bv. 30 g eiwit ipv het eiwit van 1 ei. Het ene ei is immers het andere niet.
Je hebt sowieso toch een weegschaal nodig om je bloemsuiker af te wegen, dan kan je toch ook gewoon je room en zo afwegen?
Alleen voor water is g = ml. 30 g water = 30 ml water.
Kan je me uitleggen waarom je een probleem hebt met het recept in grammen?
Alvast bedankt, veel succes en vooral smakelijk!
Myriam
ik heb een probleemje …. ik krijg de koffiegelei niet stijf , heb thans alles gedaan zoals het moest . Wat doe ik mis ? Annemie
Weegt je gelatineblaadje 3,2 gram, Annemie? De meeste blaadjes in de supermarkt wegen immers maar 2 gram.
Hallo,
ik heb je recept nu meermaals gebruikt bij onze bbq wedstrijden categorie dessert.
Die combineer in vaak met een rocky road. De laatste keer heb ik het afgetopt met je speculoos slagroom… Lekker!!!!
Het blijkt een heuse winnaar.
Bedankt.
Wat fijn om dit te lezen, Hilke! Dankjewel voor je spontane reactie!
Liefs
Myriam
Ik heb vanmorgen de gelei gemaakt met gelatine volgens recept maar nu is dat nog niet helemaal opgesteven of wordt dat niet heel vast
Is nu ondertussen 7 u later
Grtjs
Toch wel, Elly, dat is zeker de bedoeling! Nu moet ik er wel bij vertellen (ben dat vergeten verduidelijken in het recept) dat ik gelatineblaadjes gebruik uit de horeca groothandel en dat die 3,2 g per blaadje wegen t.o.v. 2 g voor 1 blaadje in de supermarkt.
Ik vrees dat je opnieuw gaat moeten beginnen. Mijn oprechte excuses, ik pas het recept meteen aan!
Groetjes
Myriam
Hallo!
Ik wil dit graag maken maar vraag mij af welke afmeting je glas is. Is het een gewoon glas (200-250ml), of een klein dessertglaasje?
Dag Esther
Het is geen gewoon glas en ook geen klein dessertglaasje. Het zit er zowat tussenin.
Ik schat dat de inhoud van dit glas ca. 150 ml is.
Succes!
Het is al een wat ouder recept, hopelijk krijg ik nog een antwoord, zodat ik met de aanstaande kerst een lekker dessert kan maken.
Voor de koffieroom gebruik je 5 g instant koffie. Is dat dan 5 g van het poeder of daadwerkelijk 5 g (klaargemaakte) koffie?
Dag Joyce,
Als ik schrijf 5 g instant koffie bedoel ik daarmee 5 g poeder.
Succes en smakelijk!
Super, dankjewel!