Normaal zat ik afgelopen zaterdag in Japan en kon ik de les Asian fusion cuisine van chef Jo Nelissen bij Peggy niet bijwonen. Eindelijk zou ik die Aziatische keuken eens ter plaatse kunnen gaan proeven. Ik was in heel m’n lange leven nog maar 1 keer 3 dagen in Bangkok op doorreis naar de Olympische Spelen van Syndey. Toen mijn marathon gecanceld werd en nadat ik bekomen was van die opdoffer, checkte ik Peggy’s website en stelde met veel plezier vast dat er nog 1 vrij plekje was. Yesss! Ik zou dan toch van de Aziatische keuken kunnen genieten. En of ik dat deed! Tim Cornille, die Jo verving maar wel met diens recepten werkte, startte met deze gestoomde dim sum met garnalen en koriander als hapje. Volgden nog gegrilde zalm met teriyakisaus. Die ga ik volgend weekend thuis opnieuw maken én bloggen, want wat een toprecept was dat!
Maar eerst over naar dit hapje van dim sum. Er zitten 2 dim sums in het potje, 1 in de vorm van een ravioli en 1 in de vorm van een pakketje, maar die gaat schuil onder de speciale radijs. Lijkt een dim sum moeilijk, dan kan ik je verzekeren dat schijn bedriegt: je kan het supermakkelijk zelf maken! Ze maken is makkelijker dan ze opeten met stokjes. Ik moet bekennen: ik kan dat dus niet hè, met stokjes eten. *schaamrood op de wangen Gelukkig heeft Peggy gewoon messen en vorken! ? Ook zin om eens zo’n kookdemo te volgen? Dat kan, er zijn nog plaatsjes voor volgende zaterdag. Thema: Lekker koken met onze Noordzeevis.
Recept voor gestoomde dim sum, garnalen, koriander
(Voor)bereiden: ± 40 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Bereiding voor 8 personen:
Voor de dim sum:
16 wonton vellen (in het diepvriesvak van je Aziatische winkel of online)
400 g gamba’s
1/2 rode chilipeper
5 takjes koriander
1 teentje look
3 tl oestersaus
2 pijpajuintjes
1 tl rode currypasta
30 g verse gember
4 g zeezout
Voor de vinaigrette van koriander en tapioca:
3 el pruimazijn (eventueel vervangen door appelazijn of verjus)
1 el sushiazijn
1 dl olijfolie
1/2 dl druivenpitolie
30 g tapiocaparels
5 takjes koriander (of citroenmelisse als je geen koriander lust)
1 mespuntje mosterdzaadjes
Garnituur:
3 takjes pijpajuin
Blue meat radijs
Witpuntradijzen
Werkwijze
Voor de dim sum:
Laat de wonton vellen ontdooien.
Hak de gamba’s fijn in de keukenrobot en meng hier de fijngesneden look, pijpajuin, chili, koriander en gember onder en voeg de oestersaus, currypasta en het zeezout toe.
Leg de vulling op de wonton vellen en maak de randen rondom lichtjes vochtig met een natte vinger.
Plooi ze voorzichtig dicht in de vorm van een ravioli of een pakketje en stoom ze in 8 min gaar.
Serveer de dim sum onmiddellijk met de vinaigrette.
Voor de vinaigrette van koriander en tapioca:
Hak de koriander fijn.
Kook de tapioca gaar en meng de azijn met de olie, voeg hier de koriander, mosterdzaadjes en tapioca aan toe en kruid goed met peper en zeezout.
Voor de afwerking:
Snijd de pijpajuin fijn en leg even in ijswater.
Snijd de blue meat radijs in dunne plakjes en leg die ook in ijswater.
Snijd de witpuntradijsjes in 4 en werk op met wat sushiazijn.
Bron: recept van chef Jo Nelissen.
Alweer een pareltje van een gerecht! Bedankt Myriam!
Super gerechtje, ga dat zondag klaarmaken .Bedankt Myriam!