- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Geitenkaas cheesecake hapje met rode uienconfituur

Geitenkaas cheesecake hapje met rode uienconfituur

Ik ben dol op kaas. Met kaas kan je bij mij niks verkeerd doen. Oude kaas, jonge kaas, blauwschimmelkaas, geitenkaas,… noem maar op en I love it! Toen mijn collegaatje dat de I Love Cheese FB-pagina beheerde, uitviel met rugklachten, lag het dan ook voor de hand dat ik deze pagina van haar zou overnemen. Mijn opdracht gaat trouwens verder dan alleen maar de Facebook community managen. Ik mag ook recepten ontwikkelen met de kazen van Savencia: Passendale, Chavroux, Père Joseph, St. Morêt,…

Als je vraagt naar mijn favoriet, dan aarzel ik niet: Chavroux en de nieuwe Chavroux La Mousse! Mmmmmmh. Dus toen ik dit recept voor een geitenkaas cheesecake hapje met rode uienconfituur ontdekte op de site van The Great British Chefs (mijn nieuwste ontdekking), maar uiteraard de gebruikte Engelse geitenkaas (Bosworth Ash Log) niet kon vinden, twijfelde ik geen moment om mijn préféré, Chavroux, te gebruiken. Het resultaat was een heerlijk hapje: de geitenkaas matchte perfect met de zoete rode uienconfituur. Eentje dat niet zou misstaan op je kerstdiner. Yep, daar ben ik weer… Nog 130 dagen tot Kerstmis! ?

 

Geitenkaas cheesecake hapje met rode uienconfituur

 

Ingrediënten

Voor de rode uienconfituur:
Olie
400 g rode uien, in dunne plakjes gesneden
1 teentje look, geperst
4 g zout
2 kruidnagels
2 jeneverbessen
3 takjes tijm
50 ml balsamicoazijn
350 g rode bessen gelei

Voor de bodem:
Zout
120 g bladerdeeg (ik gebruikte een vel bladerdeeg van Herta waarvan ik na het bakken 120 g afwoog)
20 g sesamzaadjes
20 g maandzaadjes
120 g ongezouten boter

Voor de cheesecake:
100 g roomkaas (type Philadelphia)
250 g Chavroux piramide natuur
150 ml volle room
1 blaadje gelatine

Voor de afwerking:
1 handvol micro cress

 

Werkwijze

Maak om te beginnen de rode uienconfituur. Doe een beetje olie in een grote pan en bak de dun gesneden ui en look met het zout tot de uien hun vocht afgeven en zacht zijn.

Wikkel de kruidnagels, de jeneverbessen en de tijm in een doekje en doe ze samen met de balsamicoazijn en de rode bessengelei in de pan. Ik had geen doekje en gebruikte een thee-ei. Laat ca. 30 min sudderen.

Verwijder het doekje (of in mijn geval het thee-ei) uit de pan en laat de inhoud van de pan afkoelen in de koelkast tot je hem nodig hebt voor gebruik. Het moet op confituur gelijken.

Verwarm de oven voor bij 175° C.

Maak nu de bodem. Leg het bladerdeeg op een bakplaat bekleed met bakpapier en schuif dat in de oven gedurende ca. 10 à 15 min of tot het deeg goudbruin kleurt. Laat afkoelen en trek het bladerdeeg uiteen. Cutter het deeg samen met de zaadjes in een blender. Gebruik de zachte boter om het deeg samenhangend te maken.

Bekleed een bakvorm met bakpapier en rol de bodem uit tot ca. 1/2 cm dik. Leg het deeg in de bakvorm en druk stevig aan tot je een egale laag bekomt. Laat minstens 1 uur opstijven in de koelkast.

Klop voor de toplaag de 2 kaassoorten samen tot ze zacht zijn. Doe de room in een klein pannetje, breng aan de kook en zet apart.

Week de gelatine in ruim koud water gedurende 4 min, knijp er het overtollige water uit en klop de gelatine door de warme room om op te lossen. Klop de room nu samen met de kaassoorten tot alles goed gemengd is en zacht, zonder klonters.

Giet de kaasmengeling op de opgesteven bodem en laat 2 à 3 uur opstijven tot de cheesecake stevig is.

Gebruik een uitsteekvorm van 2,5 cm diameter of gebruik een scherp mes om de cheesecakes in rondjes, vierkantjes of een vorm naar keuze te snijden. Waarom zou je niet opteren voor sterren met Kerst of voor hartjes met Valentijn?

Werk elk geitenkaas cheesecake hapje af met rode uienconfituur en een micro cress blaadje en serveer meteen.

 

Bron: recept vertaald van de website Great British Chefs.

Related Post