Wat me wel vrolijk stemt, dat zijn deze croquetas. Die smaken deliciosos. Alsof ze zo uit de keuken van Hilde en Philip komen. Want jawel, Philip, die kan een potje koken. Check mijn recept voor Scampi’s ‘La Puerta del Sueño’ dat ik in 2012 al op de blog gooide. Ik presenteerde ze in de bijzonder kleurrijke schaaltjes en kommetjes van Zwaanzinnig en zo kreeg een grijze zomerdag toch nog een gouden randje.
Voor een 12-tal croquetas
60 g boter
75 g bloem
100 ml droge witte wijn
200 ml volle melk
50 g dik gesneden serranoham, in kleine blokjes
50 g manchego kaas, grof geraspt
1 snufje versgeraspte nootmuskaat
2 eieren
250 g panko (Japans grof paneermeel)
Plantaardige olie om in te frituren
Voor de aïoli:
200 ml mayonaise
1-2 teentjes knoflook, uitgeperst
Het sap van ½ citroen
1 tl gerookt paprikapoeder (pimentón)
Werkwijze
Start 1 dag van tevoren. Verhit de boter in een steelpan met dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg als de boter gesmolten is de bloem toe en bak deze al roerend 5 min. mee. Laat de bloem goed garen, maar niet bruinen.
Voeg scheut voor scheut eerst de witte wijn en vervolgens de melk toe, blijf roeren tot een glad mengsel. Laat het mengsel nog zachtjes ± 5 min. koken.
Voeg dan de ham, kaas en nootmuskaat toe. Blijf nog even doorroeren tot het mengsel zo dik is dat het loskomt van de zijkanten van de pan. Proef en voeg een beetje zout en zwarte peper naar smaak toe.
Giet het mengsel in een lage schaal, dek af met plasticfolie en laat minstens 4 uur, maar nog liever 1 nacht in de koelkast opstijven. Maak de aïoli door alle ingrediënten daarvoor in een kom te mengen. Dek af met folie en bewaar in de koelkast.
Begin 1 uur van tevoren. Klop de eieren los in een kom. Doe de panko in een andere kom. Schep met twee eetlepels bolletjes van het serranomengsel en vorm ze met natte, koele handen tot 12 balletjes. Dompel ze eerst in het ei en vervolgens in de panko, herhaal dat. Leg ze tot gebruik iets uit elkaar op een schaal. Zet in de koelkast en laat ze ± 30 min. opstijven. Haal de aïoli uit de koelkast.
Verwarm de olie in een friteuse tot 175° C.
Frituur de croquetas in 3 porties gedurende 2-3 min of tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
Serveer de croquetas met de aïoli.
Bron: recept van de Delicious. website.
Dag,
Ik maakte de croquetas als hapje afgelopen weekend. Ze waren subliem van smaak en werden door iedereen als zeer lekker bevonden! Zelfs ons kleindochtertje van 2,5 vond het mmmm, mmmm!
De match met de aioli was niet echt ons ding: kaas en mayonaise…allebei bevatten ze ‘vetten’.
Ik combineerde de kroket met een rode uienconfituur en de match was super!
Dank u voor je zeer goede receptuur! Het is fijn om iets te kunnen maken waarvan je bijna zeker zal zijn dat het lukt.
Het doet me plezier om dat te lezen Arlette!
Dankjewel voor je (h)eerlijke feedback.
Keep on cooking!
Liefs
Myriam
Kan dit recept ook zonder de manchegokaas of met een alternatief?
Je kan hiervoor ook andere kaas gebruiken zoals Parmezaan.
Succes en smakelijk!
Gisteren gemaakt als hapje op Kerstavond, heel lekker!
Dat doet me plezier, Liesbeth!
Hallo,
Kan ik de balletjes vooraf maken en in diepvries steken? En dan diepgevroren bakken?
Dank u,
Kathleen
Dag Kathleen
Dat kan zeker. Dat kan eigenlijk met alle kroketten.
Succes en smakelijk!
Myriam
Hoi Myriam
Deze kroketjes zijn al een paar jaar een vaste waarde die ik steeds in diepvries heb steken. Echter nu krijg ik een vegetarier op bezoek en vroeg mij af of ik de ham kan vervangen door extra manchego?
Of laat ik gewoon de ham weg, maar verander voor de rest niets aan het recept?
Hey Veerle,
Vervangen door blokjes gebakken tofu? (Ik ben zelf geen fan van tofu, vandaar het vraagteken).
Succes!