Hap en Tap logo zonder streep
Glaasjes erwten panna cotta met espuma van spek

Glaasjes erwten panna cotta met espuma van spek

11 apr 2016 | Aperitief, Hapjes

Lente is het seizoen van de feesten: moederdag, vaderdag, communies,… En dus zijn jullie waarschijnlijk massaal op zoek naar hapjes. Ah ja, want zonder aperitief en/of hapjes geen feest, mijn gedacht! Met een geraffineerd glaasje scoor je altijd. Na de espuma van erwten van een paar jaar geleden, is er dan nu de erwten panna cotta die je afwerkt met een espuma van spek. Echt supermakkelijk, maar geserveerd in een galant glaasje krijgt dit eenvoudige gerechtje ineens feestallures. Wow!-effect verzekerd!

Glaasjes erwten panna cotta met espuma van spek

 

Ingrediënten voor 4 glaasjes

Voor de erwten panna cotta:
100 g erwtjes (uit de diepvries in mijn geval)
20 cl room
1 blaadje gelatine
1 sjalot
Peper en zout

Voor de espuma met spek:
100 g gerookte spekblokjes
30 cl slagroom (40%)

 

Werkwijze

Voor de espuma met spek:
Breng in een kookpot de room met de spekblokjes aan de kook. Laat 1 à 2 minuutjes zachtjes sudderen, terwijl je roert zodat de room niet aan de pot plakt en/of overkookt.

Zet het vuur uit en laat de room lauw worden. Passeer de room door een fijne zeef en giet in een espumafles. Sluit de fles en steek er 2 gaspatronen op. Schud goed en leg minstens 2 uur in de koelkast. Gooi de spekblokjes niet weg. Die worden gebruikt voor de afwerking.

Voor de erwten panna cotta:
Kook de erwtjes gedurende 5 minuten in kokend, gezouten water en laat ze uitlekken.

Week het gelatineblaadje in een ruime hoeveelheid koud water. Zet de erwtjes terug op het vuur met de room en de in twee gesneden sjalot. Kruid met peper en zout. Wanneer de erwtjes volledig zacht zijn, neem je ze van het vuur. Verwijder de sjalot en voeg de uitgeknepen gelatine toe. Mix langdurig met een staafmixer of in een blender tot je een homogene mengeling bekomt.

Giet de panna cota in glaasjes (ca. 4 à 6 glaasjes) en zet ze in de koelkast gedurende minimum 2 uur.

Op het moment dat je de glaasjes wil serveren, kleur je de spekblokjes goudbruin in een pan. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Schud de espumafles stevig en spuit de espuma van spek op de panna cotta. Werk af met enkele krokant gebakken spekblokjes.

 

Bron: recept van de blog Cuillère, aiguille et scie sauteuse.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.591 andere abonnees

ARCHIEF

2 Reacties

 1. Herman Naessens

  ALARM!
  Bij gebruik van 2 gaspatronen kan je siphon (slagroomapparaat) ontploffen. Dit is mij overkomen en ik heb er een zwaar oogletsel bij opgelopen. Bij het nalezen van de handleiding van de siphon (L. Dake en Zn.) is wel duidelijk aangegeven slechts 1 patroon per bereiding te gebruiken.

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Bedankt voor je reactie, Herman.
   Alles hangt natuurlijk af van de grootte van de slagroomapparaat én van de vulling die je erin doet. Je mag de siphon nooit meer dan 2/3 vullen, anders kan je problemen krijgen, zoals je schrijft.
   Met vriendelijke groeten
   Myriam

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Glaasjes erwten panna cotta met espuma van spek

by Myriam Minne time to read: 1 min
2