Hap en Tap logo zonder streep

Panna cotta met Carambars en hun chips

5 sep 2014 | Dessert, Zoet

Mochten jullie het nog niet weten, ik ben een halve Française. Niet letterlijk. Neen. Neen. Mijn vader en moeder zijn beiden geboren en getogen in West-Vlaanderen en zijn daar altijd blijven plakken. Maar figuurlijk. Ik heb jàààààren in Frankrijk en Wallonië gewerkt. Ik hou van de taal en ratel in het Frans zo mogelijk nog luider en sneller dan in het Vlaams… Ik hou van Franse chansons: Patrick Bruel, Florent Pagny, Stéphan Eicher,… staan allemaal op mijn iPhone playlist. Je t’aime, je t’aimais et je t’aimerais van Francis Cabrel was het openingslied van mijn huwelijksfeest. Ik hou van shoppen in Lille. Parijs heeft mijn hart gestolen. En last but not least ik hou van de Franse keuken. Cela va de soi !

Carambars zijn dan ook zo’n typisch Frans snoepje waar ik dol op ben. Al jàren kijk ik elke week hoopvol in de snoepjesrayon van de Carrefour of deze Franse supermarktketen toch niet beslist heeft om de harde karamelsnoepen in z’n gamma op te nemen. Niet dus… Toen een vriendin mij onlangs droog meedeelde dat ze van plan was om in Auchan haar boodschappen te gaan doen, kon ik haar niet snel genoeg vragen om een voorraadje Carambars voor me mee te brengen. Vreugdedansje toen ze niet 1 maar 2 grote zakken voor me tevoorschijn toverde!

Maar dan kwam het moeilijkste: welk recept gekozen uit de 312.000 (!) resultaten die Google in 0,20 seconden genereerde bij het intikken van ‘recettes aux Carambars’? Ijs met Carambar? Banketbakkersroom met Carambar? Espuma met Carambar? Het werd uiteindelijk panna cotta met Carambars en hun chips. Omdat dit nogal veel Carambar is in één recept, werkte ik het dessert af met een crumble. Je kan uiteraard hiervoor een amandelcrumble bakken, maar enkele Amarettini grof verkruimelen lukt ook. Tot slot legde ik er nog een paar gekaramelliseerde hazelnoten bij om in de beige & bruine herfsttinten te blijven.

Je kan de panna cotta in silicone vormpjes laten opstijven, maar in glaasjes lukt het ook prima!

Nodig voor 6 personen

25 cl melk
25 cl room
15 Carambars
2 g agar-agar

Voor de chips:
6 Carambars
Bakpapier

Voor de crumble:
6 Amarettini koekjes, grof verkruimeld

Voor de afwerking:
100 g suiker
18 hazelnoten

Werkwijze

Laat de Carambars smelten in de room en melk in een pan met dikke bodem. Zodra de Carambars zijn opgelost, voeg je de agar-agar toe en laat je het mengsel nog 2 minuten koken. Giet in 6 glaasjes of silicone vormen en zet in de koelkast gedurende 4 uur om op te stijven.

Voor de chips van Carambars:
Verwarm de oven voor op 200° C. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg er 6 Carambars op. Zorg voor voldoende afstand tussen de snoepjes. Schuif in de oven voor 6 à 7 minuten tot de Carambars bellen vormen. Haal uit de oven en steek met een uitsteekring kleine cirkels uit de uitgelopen Carambars. Handel snel, want de chips stijven vlug terug op.

Afwerking

Zet de suiker op het vuur in een pan met dikke bodem en laat deze langzaam kleuren, zonder te roeren. Zodra je karamel hebt, gooi je de hazelnoten erin. Let op: de karamel is gloeiend heet!

Breek een Amarettini in een diep bordje en haal de panna cotta uit de silicone vorm. Werk af met een chips van Carambars en de hazelnoten met karameljasje.

Bron: recept van Journal des Femmes.


Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.373 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Panna cotta met Carambars en hun chips

by Myriam time to read: 2 min
0