Nu ben ik vrij bekend met de Spaanse keuken, maar van chorizo al vino tinto had ik nog nooit gehoord. Bij het lezen van het recept begon ik al meteen te watertanden: dit kon niet slecht zijn. Ik ben fan van chorizo en bovendien zou dit perfect passen bij de croquetas de jamón serrano y queso manchego die ik al eerder blogde én bij de pastéis de bacalhau die ik nog moet bloggen. Samen vormen ze een leuk assortimentje tapas en een ideale aanvulling van mijn aperitiefplank die ik vroeger al deelde. Wel, het was niet slecht. Het was zeer lekker zelfs om nog maar van de geur te zwijgen. Een geurknop op ’tinternet’ is een gat in de markt! Man, man, man, zoveel kruidige heerlijkheid in mijn keuken.
Om nog even snel terug te komen op de award winnende Viñas Del Vero wijnen: de wijnen zijn afkomstig uit Somontano in het Noord-Oosten van Spanje, aan de voet van de Pyreneeën. Het dorre landschap is er glooiend, het klimaat continentaal met heel koude winters en bijzonder warme zomers, m.a.w. een streek van extreme contrasten met veel potentieel. Op de arme, weinig vruchtbare grond groeien druiven die zich maximaal uitdrukken om moderne en aromatische wijnen te geven. De wijn wordt op een natuurlijke manier gemaakt zonder gebruik van mechanische methodes: duurzaam, organisch, met reductie van chemische componenten,… Dit alles resulteert in de positie van marktleider van DO Somontano in Spanje én in België.
In België worden 6 wijnen uit het gamma verkocht:
- Viñas Del Vero Rosado: fris en mooi gebalanceerd, past perfect bij tapas en allerlei hapjes, maar ook rijst, pasta en visgerechten. € 4,49
- Viñas Del Vero Chardonnay: evenwichtig en mooi gestructureerd, past perfect bij alle soorten voorgerechten en salades, quiches of vis. € 4,99
- Viñas Del Vero Garnacha-Syrah: € 4,99
- Viñas Del Vero Cabernet Sauvignon: fruitig en gekruid, krachtig en gestructureerd in de mond, deze wijn vergezelt perfect rood vlees en gekruide gerechten. € 5,99
- La Miranda Garnacha Blanca: € 7,99
- La Miranda Garnacha: € 7,99
Maar genoeg over de award winnende wijnen. Ik wil nl. zelf ook graag een award winnen. ? Hebben jullie al voor Hap & Tap gestemd op de site van de Belgian Food Blog Awards? Ik ben genomineerd in de categorie Best Baking & Sweets. Een klik volstaat. Je hoeft helemaal niet te registreren of een e-mailadres na te laten. Nu doen aub! ?
Zo en dan nu over naar de orde van de dag: de chorizo al vino tinto!
Nodig voor 4 personen
Voorbereiding: 10 min
Bereiding: 15 – 20 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten:
1 el olijfolie
1 ui, fijngesnipperd
2 dikke tenen knoflook, fijngehakt
500 g chorizo, in hapklare stukken gesneden
100 ml rode wijn, in mijn geval dus de Viñas Del Vero Cabernet Sauvignon
1 el lichte honing
Een handvol peterselie, gehakt
Knapperig brood om erbij te serveren
Bereiding
Verhit de olie in een grote braadpan en zet de ui aan gedurende enkele minuten tot hij zacht wordt. Voeg de look toe en bak nog enkele min verder.
Schuif de ui en de look naar de zijkant van de pan en voeg de chorizo toe. Laat rondom bruin kleuren, voeg dan de wijn toe en roer er de honing onder.
Zet het deksel op de pan en kook zachtjes verder gedurende 5 min of tot de worststukjes gaar zijn en bedekt zijn met de saus. Voeg een scheutje water toe als de pan er droog uitziet.
Strooi er peterselie over en serveer met knapperig brood om de kruidige sappen mee op te deppen.
Bron: recept vertaald van de website BBC Good Food.
BewarenBewaren
Wat denk je Myriam, koud en of warm serveren?
Mieke
Dag Mieke
Ik serveerde ze afgekoeld. Wel niet uit de frigo, maar gewoon op kamertemperatuur.
Lekker!!!
Als je chorizo om te bakken kan vinden, kan je daarvoor kiezen, maar die vond ik niet.
Succes en smakelijk!
Myriam