Wat een heerlijk soepje is dit, seg! Ik had het enkele weken geleden geproefd toen ik op de Classic beurs in Kortrijk was. Jürgen, ambassadeur van het magazine Smaak, had het toen klaargemaakt en mij laten proeven. Ik was er meteen helemaal weg van. Het recept stond in het magazine van december verklapte hij mij. En dus wachtte ik vol ongeduld tot het in mijn bus zou vallen. Vrijdag was het zo ver en zondag stond dit al op mijn TO DO-lijst. Ja, ik ben nogal een ongeduldig type…
Je kunt dit soepje uiteraard ook als volwaardige soep presenteren i.p.v. aperitiefsoepje, maar dat zou ik niet doen als je van plan bent om een uitgebreid menu te serveren. Want het is best rijk. Jürgen had er op de beurs zelfs nog een blokje foie gras laten in wegsmelten… Overheerlijk natuurlijk, maar een beetje van ’t goeie teveel…
Nodig
500 g gemengde boschampignons
Shiitakes en/of cantharellen (of het gedroogde alternatief)
1 flinke klont boter
1 el tomatenpuree
1,5 l kippenbouillon
1 el bloem
50 g Roquefort
200 ml slagroom
Zout
Witte peper
1 klein potje zure room
2 el gehakte peterselie
Werkwijze
Laat bij gebruik van gedroogde paddenstoelen de hoeveelheid eerst weken in water. Gebruik het vocht eventueel bij de soep.
Maak de boschampignons droog schoon met een borsteltje of een stuk keukenpapier. Bak de champignons in de boter en voeg er de tomatenpuree aan toe. Blus met de bouillon. Bind de soep met de in water opgeloste bloem. Laat gedurende 10 minuten doorkoken en voeg er de room en de kaas aan toe. Kruid bij met peper. Mix de soep glad.
Bak de cantharellen krokant en kruid met peper en zout.
Afwerking
Schik de gebakken paddenstoelen in je bord. Lepel er de soep over en werk af met een toefje zure room en peterselie.
Bron: Smaak magazine december 2013, recept van Jürgen Rysselaere.
Dit ga ik maken als hapje op kerst. Nog een vraagje Roquefort is dat blauwe kaas? Want dat lust ik niet …
Groetjes Julie http://www.hapjesprinces.be
Inderdaad, Julie, roquefort is blauwschimmelkaas. Die kan je gewoon weglaten.
Of je kunt een kruidenkaas nemen (bv boursin). Ik denk dat de kaas echt wel een meerwaarde moet zijn bij deze soep. (Also on my list to do 🙂 )
Heerlijk g?erecht! Kun je mij ook vertellen welke wijn hierbij geserveerd kan worden?
Groet Patrick
Dag Patrick
Ook hier eerst advies ingewonnen bij een vriendin-wijnkenner. Zij mailde mij het volgende:
Bij de capuccino: soep en wijn is not done. Dus gewoon geen wijn bij serveren. Als je echt vindt dat er wijn moet zijn, neem dan het laatste van de vorige gang of zet de wijn voor het volgende gerecht al in. Maar ikzelf gebruik dit moment om mijn gasten even op adem te laten komen (en als ze grote dorst hebben drinken ze hier dan water).
Smakelijk en schol!
Myriam
Hoi Myriam, ik kwam dit recept tegen via Pinterest! Omdat ik voor een verjaardagsdiner een menu opstellen wil. Nu was de vraag….Voor hoeveel personen is het recept beschreven?
Ik zoek iets voor 10 prs.
Mvg fleur 🙂
Dag Fleur,
Dit recept volstaat voor 10 p. als je het als aperitiefsoepje wil serveren, wat ik je ook aanbeveel.
De soep is vrij rijk zeg maar en een hele kom van deze soep zou teveel zijn om daarna nog een volledig menu te eten, wat toch wel de bedoeling is, vermoed ik.
Succes en smakelijk!
Myriam
Hoi Myriam,
Bedankt voor je snelle reactie.
Klopt, ik wil het gaan serveren als aperitiefsoepje!
Bedankt voor je reactie terug.
mvg Fleur