- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

3 x kaashapje: kaaskoekje, -mousse en -rasp

3 x kaashapje: kaaskoekje, -mousse en -rasp

Ik kwam heel toevallig op het idee voor dit kaashapje. Ik ontdekte het op de Instagram feed van Minister van Eten en wel op 16 januari 2023. Mijn reactie: I see it and I want it! En dus begon ik rond te surfen op zoek naar een recept voor een kaaskoekje. Dat vond ik op Hap & Tap. Goeie blog met leuke recepten! 😉 Het recept voor een kaasmousse vond ik bij de lieverds van The Food Tryout. Dan hoefde ik alleen nog de kaas te zoeken. Minister Robby gebruikte Comté, maar ik wilde iets anders. En dus what’s app’te ik naar Victor van Little Cheese Farm, een kaasboerderij in Lotenhulle, met de vraag welke kaas hij me kon aanbevelen voor dit kaashapje. Mijn bericht werd verstuurd om 9u41 en zijn reactie kwam binnen om… 9u41: “ik kan hiervoor de Lochtenberger aanbevelen“.

Victor is een jonge ondernemer en een persoonlijke kennis en dus geef ik hem graag een duwtje in de rug. Dat deed ik al 3 keer eerder: met een Gents kaaskroketje, met een kaaskrokantje om een gazpacho 2.0 af te werken en met tartaar die ik afwerkte met een award winning raspkaasje. De Lochtenberger is een halfharde kaas die gemaakt wordt van gepasteuriseerde Jersey koemelk en 8 weken rijpt. Zijn smaak is fruitig met een lichtzoete toets in de nasmaak. 😋

Voor het kaaskoekje gebruikte ik mijn Foresta mal. Pst, ze staat in promotie momenteel!

3 x kaashapje: kaaskoekje, -mousse en -rasp

3 x kaashapje: kaaskoekje, -mousse en -rasp

3 x kaashapje: kaaskoekje, -mousse en -rasp

5 van 1 stem
Gang Borrelhapje

Ingrediënten
  

Voor het kaaskoekje:

  • 75 g Lochtenberger geraspt
  • 40 g boter
  • 50 g bloem
  • 40 g water
  • 50 g eiwit

Voor de kaasmousse:

  • 1 blaadje gelatine
  • 50 ml volle melk
  • 50 ml volle room
  • 1 eiwit
  • 50 g Lochtenberger, geraspt

Voor de afwerking:

  • 1 blok Lochtenberger

Instructies
 

Voor het kaaskoekje:

  • Mix alle ingrediënten goed glad en smeer uit in een sjabloon.
  • Bak gedurende 5 min in de oven op 175° C.
  • Haal de koekjes meteen uit het sjabloon, terwijl ze nog warm zijn. Laat ze afkoelen.

Voor de kaasmousse:

  • Week de gelatine in koud water.
  • Verwarm de melk in een pan, samen met de Lochtenberger kaas. Laat het geheel verder opwarmen tot de kaas gesmolten is.
  • Knijp de gelatine uit en meng deze met het kaasmengsel. Laat dit even afkoelen.
  • Klop de room en het eiwit in aparte kommen stijf.
  • Meng eerst de room met het kaasmengsel. Spatel vervolgens het opgeklopte eiwit erdoor.
  • Doe de mousse in een spuitzak en laat die 2 uur opstijven in de koelkast.

Afwerking:

  • Spuit de mousse op de kaaskoekjes.
  • Rasp er net voor het serveren de kaas over.
Trefwoord geraspte kaas, kaas, kaashapje, kaaskoekje, kaaskrokantje, kaasmousse, Little Cheese Farm, Lochtenberger

Bron: receptidee geïnspireerd door Minister van Eten, recept voor het kaaskoekje van chef Jo Nelissen en recept voor de kaasmousse van The Food Tryout.

Related Post