Het leuke aan die Librije boekjes waaruit ik al 10 (!) recepten klaarmaakte, is dat alle recepten er heel restaurantwaardig uitzien, maar eigenlijk vrij eenvoudig te maken zijn. Me like! Neem nu deze heilbot met pata negra en morieljes. Daar komen eigenlijk bijna geen speciale technieken, gereedschappen of ingrediënten aan te pas. Alleen een spiraalsnijder heb je nodig om die aardappelspaghetti te maken. Ik heb zelf een Lurch Spirali, die vind je al voor 25 EUR bij Bol. En wil je die niet, dan laat je dit detail gewoon weg. Al zorgt die crispy spaghetti wel voor de nodige bite in het gerecht.
Ik serveerde de heilbot op een handgemaakt bord van Hilde Vandewege. Hilde maakte het speciaal op mijn verzoek met een omgeplooide rand. Hoe mooi is dat, zeg?
Dit recept kwam tot stand dankzij mijn samenwerking met Rob The Gourmet’s Market, de Brusselse delicatessenzaak waarvan ik al sinds jaar en dag ambassadrice ben. Ben je er nog nooit geweest, dan moet je een bezoek zeker eens op je planning zetten. Je zal je de ogen uitkijken, I promise! Dat doe ik na al die jaren zelf ook nog keer op keer.
Heilbot met pata negra en morieljes
Equipment
- 1 Spiraalsnijder
- 1 Blender
Ingrediënten
- 1/2 knolselder
- Boter
- Melk
- 1 grote aardappel
- Zout
- 6-tal gedroogde morieljes
- 2 dl kalfsjus
- 600 g heilbotfilet
- Olie
- 100 g pata negra, in dunne plakjes
- Vogelmuur of postelein
Instructies
Voor de knolselderpuree:
- Schil en snijd de knolselder in gelijke stukken en kook of stoom deze gaar.
- Blender de gare knol met een klont boter en eventueel een scheutje melk fijn tot een mooie, gladde puree.
- Breng de puree op smaak met zout.
- Bewaar deze en houd warm in een spuitzak.
Voor de aardappelchips:
- Schil de aardappel.
- Maak met een spiraalsnijder lange dunne linten van de aardappel (als spaghetti).
- Spoel het zetmeel van de aardappellinten en droog ze goed af.
- Frituur de linten zodat het mooie platte chips worden.
- Laat de chips uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met zout.
Voor de jus van morieljes:
- Kook de paddenstoelen een keer op in de jus.
- Schep de paddenstoelen eruit en passeer de jus door een neteldoek.
- Herhaal dit wanneer er veel zand in de doek achterblijft.
- Snijd de morieljes in mooie ringetjes en laat ze een half uur trekken in de kalfsjus.
Voor de heilbot:
- Verdeel de heilbotfilet in gelijke stukken per persoon.
- Bak de heilbot vlak voor het serveren in olie.
- Gaar de vis indien nodig verder in een oven van 110° C.
- Bestrooi met zout.
Afwerking:
- Zet een stip puree op het bord.
- Leg de heilbot erop.
- Leg de chips met daarop de pata negra boven op de vis.
- Schep op het laatst de jus rondom het gerecht.
- Werk af met postelein.
Bron: deze heilbot met pata negra en morieljes komt uit Ongehutste Pot 3, het derde kookschrift van Librije’s Atelier.
hallo Myriam, opnieuw een heerlijk gerechtje! een kleine vraag, worden de morieljes aangestoofd of gewoon opgewarmd in de kalfsjus voor het serveren? Merciekes
Die worden gewoon opgewarmd.
Hallo Myriam, is er een verschil tussen kalfsjus en kalfsfond aub? Dank u
Ik gebruik deze, Martine: https://www.colruyt.be/nl/producten/31265