Hap en Tap logo zonder streep
Olijfolie ricotta cake met chocolade stukjes en boterroom

Olijfolie ricotta cake met chocolade stukjes en boterroom

23 jan 2019 | Gebak en koekjes, Zoet

Deze olijfolie ricotta cake met chocolade stukjes en boterroom is (voorlopig) het laatste recept uit mijn Panasonic Croustina broodbakmachine. Ik werd betaald om 5 recepten met het toestel te maken en na een breekbrioche, kweeperengelei en noten-rozijnenbrood, pizza en hotdogs is dit nummer 5.

Let wel, het is niet omdat de betalende samenwerking nu stopt, dat ik ga ophouden om het toestel te gebruiken en hierover te bloggen. Ik heb me écht geamuseerd bij het maken van deze recepten en vooral het testen van de verschillende functies: een broodbakmachine die confituur kan maken en/of cake? Dat was nieuw en dus moest en zou ik checken of die stoere statement wel klopte en bakte er deze olijfolie ricotta cake in die ik vond op de blog van Cloudy Kitchen. Experiment 100% geslaagd. Al heeft de cake natuurlijk wel de vorm van een brood… Nou ja, deze ricotta cake mag je me gerust als ontbijt serveren, hoor. Of als vieruurtje. Je gaat me niet horen klagen. ?

Voor wie de Croustina niet heeft, noteer ik onder het Croustina recept ook het manuele recept.

 

Olijfolie ricotta cake met chocolade stukjes en boterroom

 

Recept voor olijfolie ricotta cake met chocolade stukjes en boterroom

(Voor)bereiden: ± 15 min
Baktijd: ± 55 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 10 à 12 personen:

Voor de olijfolie ricotta cake met chocolade stukjes:
250 g ricotta van goede kwaliteit
100 g olijfolie extra vierge
135 g suiker
1 tl vanille-extract
2 eieren op kamertemperatuur
60 g melk
200 g bloem
50 g amandelpoeder
1 1/4 tl bakpoeder
3/4 tl zout
185 g donkere chocolade van goede kwaliteit, in stukken gehakt

Voor de boterroom:
150 g donkere chocolade van goede kwaliteit, in grove stukken gehakt
195 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
3/4 tl zout
150 g bloemsuiker, gezeefd
1/2 tl vanille-extract
70 g cacaopoeder, gezeefd
2-3 el volle room

 

Werkwijze

Met de Croustina:
Klop de ricotta, olijfolie, suiker, het vanille-extract, de eieren en melk los in een mengkom.

Meng de droge ingrediënten in een andere kom en roer die onder het eier-ricottamengsel. Doe er tot slot de gehakte chocolade bij.

Haal het bakblik van de broodbakmachine en verwijder het kneedmes. Bekleed het bakblik met bakpapier en giet het beslag erin.

Zet het bakblik in de broodbakmachine en selecteer menu 13. Druk op start.

Verwijder de ricotta cake na de pieptonen en laat hem volledig afkoelen op een rooster.

Maak ondertussen de boterroom.

 

Voor de boterroom:
Smelt de donkere chocolade met intervallen van 15 sec in de microgolf, terwijl je telkens roert tot de chocolade gesmolten is. Zet de chocolade apart om af te koelen.

Klop de zachte boter in een staande mixer uitgerust met de vlinder op hoge snelheid tot ze licht en fluffy wordt. Dit duurt ongeveer 4 min.

Voeg het zout, de bloemsuiker, vanille-extract en cacaopoeder toe en mix tot je een zacht mengsel bekomt. Schraap de wanden een paar keer naar beneden.

Voeg de gesmolten chocolade toe en mix tot een zijdezachte boterroom. Voeg indien nodig 1 el room met de keer toe tot de boterroom goed smeerbaar is.

Smeer de boterroom met een spatel uit op de afgekoelde cake.

Eventuele restjes kan je op kamertemperatuur bewaren in een luchtdicht afgesloten doos.

 

Met de hand:
Verwarm de oven voor bij 180° C.

Vet een cakevorm in en bekleed hem met bakpapier.

Klop de ricotta, olijfolie, suiker, het vanille-extract, de eieren en melk los in een mengkom. Zeef in een tweede kom de bloem, het amandelpoeder, het bakpoeder en het zout en meng. Voeg de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten, waarbij je goed roert tot alles gemengd is. Voeg de gehakte chocolade toe en spatel die eronder.

Giet het beslag in de cakevorm en bak gedurende 55-60 min, waarbij je na 55 min checkt met een breinaald of spies of de cake gaar is. Die zou er schoon moeten uitkomen met enkel een paar kruimels eraan. Vergeet niet dat wanneer je in een stuk chocolade in de cake prikt dat er dan wat chocolade aan je breinaald zal kleven. Je moet de gaarheid van de cake zelf controleren. Als de cake te snel bruin wordt, dek hem dan de laatste 15-20 min af met aluminiumfolie.

Haal de cake uit de oven en laat hem eerst 15 min afkoelen in de vorm, voor je hem ontvormt en op een rooster volledig laat afkoelen.

 

Voor de boterroom:
Zie hierboven.

 

Olijfolie ricotta cake met chocolade stukjes en boterroom

 

Bron: recept van de blog Cloudy Kitchen aangepast voor de Panasonic Croustina broodbakmachine.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.434 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Olijfolie ricotta cake met chocolade stukjes en boterroom

by Myriam Minne time to read: 3 min
0