Perentaart met chocolade en praliné

Zondag. Rust. Alles mag. Niks moet. Hoe zalig is dat? Volgende week wordt dat wel even anders. Dan ga ik er een lap opgeven in Lyon. Allez, ik ga er een lap opgeven op de social media kanalen van Bocuse d’Or Belgium (je kan alles volgen op Facebook en Instagram), maar het zijn vooral Lode, Piet en Jo die de sterren van de hemel gaan koken. Ik mocht vorige week van hun gerechten – opgelegde thema’s zijn een chartreuse als voorgerecht en kalfsribstuk met bot voor de plateau – gaan proeven en kan jullie verzekeren: dat is geen haute cuisine meer, dat  is Kunst! Daar is deze perentaart met chocolade en praliné fastfood tegen. Volgende week meer over de Bocuse d’Or met hopelijk een mooi resultaat voor team Belgium.

 

Perentaart met chocolade en praliné

 

Recept voor perentaart met chocolade en praliné

(Voor)bereidingstijd: 45 min
Baktijd: 20 min
Rusten: 2 x 1 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 6 personen:

Voor het deeg:
250 g bloem
125 g boter
60 g bloemsuiker
1 ei

Voor de crème:
200 g zwarte chocolade
15 cl volle room (ik gebruik altijd de slagroom van Campina met 40% vet)
1 el pralinépasta (ik gebruik die van Galler)

Voor de garnituur:
5 à 6 Conférence peren
1 vanillestok
1 citroen
60 g suiker
2 el hazelnoten

 

Werkwijze

Voor het deeg:
Meng in een slakom de bloem met de bloemsuiker. Voeg de goed koude boter in blokjes toe en meng met de vingertoppen tot je een zanderige mengeling bekomt. Voeg het ei toe en vorm nu snel een bal van het deeg.  Rol het deeg uit tot een rechthoek tussen 2 vellen bakpapier en bewaar het 1 uur in de koelkast.

Schil de peren. Doe ze in een kookpot samen met de suiker, de doormidden gesneden en uitgeschraapte vanillestok, het citroensap en 60 cl water. Breng aan de kook en laat gedurende 30 min sudderen. Laat de peren afkoelen in de siroop waarbij je de peren regelmatig besprenkelt met de siroop. Laat ze vervolgens afkoelen op een rooster.

Verwarm de oven voor bij 180° C. Bekleed vervolgens een rechthoekige taartvorm met het deeg. Prik de bodem in met een vork. Bak het deeg blind gedurende 20 min: bekleed daarvoor het deeg met bakpapier en bakparels (lukt ook met gedroogde linzen of bonen).

Voor de crème:
Doe de gehakte chocolade samen met de praliné in een slakom. Warm de room op in een klein pannetje en giet deze in 3 keer op de chocolade. Meng met een spatel tot je een gladde ganache bekomt.

Giet de chocoladecrème op de gebakken taartbodem en schik er de peren op in een rij. Bewaar de perentaart minstens 1 uur in de koelkast. De perentaart gaat opstijven.

Net voor het serveren, bestrooi je ze nog met gehakte hazelnoten.

Tip: haal de taart een uurtje voor het serveren uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur staan. Anders is de chocoladeganache te hard.

 

Bron: recept vertaald van de Franse website Régal.fr.

Related Post

Tags: , , , , , ,

Perentaart met chocolade en praliné

by Myriam Minne time to read: 2 min
2
%d bloggers liken dit: