- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Braambes, witte chocolade, meringue, sponge

Braambes, witte chocolade, meringue, sponge

Ik houd van dessertglaasjes. En jullie doen dat duidelijk ook. Mijn yoghurtmousse met mango is trending de laatste weken. In nog geen jaar tijd werd het recept maar liefst 15.460 maal bekeken. En ook mijn gebakken aardbeien met espuma Brasil en crunch van vorige week viel in de smaak met 658 views op 1 week. Wel, dit glaasje met braambes, witte chocolade, meringue en sponge gaat ook een grote toekomst tegemoet. Daarvoor steek ik mijn handen in het vuur. Straffe taal he!?

Het glaasje is niet alleen bijzonder mooi, het is ook enorm lekker met een goede balans tussen het friszure van de braambes en het zoete van de witte chocolade, met een krokant plaatje en zachte sponge, Kortom, alles is aanwezig om te scoren. Dit glaasje is een beetje zoals Club Brugge dus. In het team van Leko zit ook alles om kampioen te spelen. Alleen de VAR wil niet echt mee… Hopelijk vandaag wel. Duimen jullie mee dat we Anderlecht met huid en haar opeten straks? ?

Glaasjes geserveerd op een handgemaakt bordje dat ik kocht bij Klay.

 

Braambes, witte chocolade, meringue, sponge

 

Recept voor braambes, witte chocolade, meringue, sponge

(Voor)bereiding: 1 uur
Rusten: 1 uur
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Ingrediënten voor 10 glaasjes:

Voor de braambessenmousse:
2,5 dl braambessencoulis (diepvries van Boiron)
7,5 g gelatine
225 g room (ik gebruik altijd de slagroom van Campina met 40% vet)
2 eiwitten
62 g suiker
Sap van 1/2 limoen

Voor de witte chocolademousse:
500 ml room
300 g witte chocolade
1 ei
1 eidooier
1/2 el vanillesuiker

Voor de crumble:
150 g witte chocolade callets

Voor de braambes meringue:
30 g eiwit
60 g suiker
30 g braambessencoulis
7,5 g eiwitpoeder

Voor de braambes spiegel:
1,5 dl braambessencoulis
1/2 gelatineblaadje (van 3,2 g/ blaadje)

Voor de sponge cake:
82 g eieren
30 g eidooiers
52 g bloemsuiker
15 g amandelpoeder
30 g bloem
25 g braambessencoulis

Voor de chocolade plaatjes:
400 g witte chocolade
Rode kleurstof

 

Werkwijze

Voor de braambessenmousse:
Verwarm de coulis en los hier de geweekte gelatine in op en voeg het limoensap toe.

Klop de room half op tot yoghurtdikte.

Klop de eiwitten op met de suiker tot een mooi schuim.

Meng de afgekoelde coulis met de room en spatel er vervolgens ook het eiwitschuim onder.

Giet de mousse in glaasjes in een laag van ca. 2 cm dik en laat opstijven in de koelkast.

 

Voor de witte chocolademousse:
Smelt de chocolade voorzichtig op lage temperatuur.

Klop de room half op tot yoghurtdikte.

Meng de eidooier, het ei en de vanillesuiker en giet de gesmolten witte chocolade hierop. Meng voorzichtig.

Spatel de opgeklopte room hieronder.

Giet de chocolademousse op de opgesteven braambessenmousse.

Zet in de koelkast om op te stijven.

 

Voor de crumble:
Bak de callets in een voorverwarmde oven op 140° C gedurende 15 min.

 

Voor de braambes meringue:
Klop het eiwit met het eiwitpoeder, de coulis en de suiker tot een mooi schuim.

Spuit dotjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Laat gedurende 1 uur drogen in een oven bij 80° C.

 

Voor de braambes spiegel:
Week de gelatine en los die op in de licht verwarmde coulis.

Giet de coulis in een egale, dunne laag op de opgesteven witte chocolademousse.

 

Voor de sponge cake:
Mix alle ingrediënten in de blender, zeef ze door en doe in een espumafles. Steek 2 gaspatronen op de fles en laat even rusten.

Spuit het deeg in plastic bekertjes waarin je een paar gaatjes gemaakt hebt.

Gaar in de microgolfoven op volle kracht gedurende 45 sec.

 

Voor de chocolade plaatjes:
Druppel wat rode kleurstof op plasticfolie en wrijf die open.

Smelt een deel van de chocolade en voeg chocolade toe tot de chocolade een temperatuur heeft van 28° C. Smeer de chocolade uit op plasticfolie.

Steek cirkels uit met dezelfde diameter van de glazen.

Ik werkte de glaasjes nog af met Cake Stuff Salade de Fleurs gedroogde bloempjes van Mill & Mortar, een potteke dat ik kreeg van collega blogster Virginie van A Spoonful of Happiness. Geen idee waar ze het kocht.

 

Braambes, witte chocolade, meringue, sponge

 

Bron: recept van Dhr. Jo Nelissen.

Related Post