Pruimen datschi

Ik had het hier vorige week al over mijn nieuwe lerares patisserie. Wel, ik voel dat het helemaal goed komt. Inge geeft niet alleen superveel uitleg en achtergrondinformatie (waarom reageert chocolade zo, wanneer mag je wel en wanneer mag je niet roeren in karamel,…), het is nog een heel plezante lesgeefster ook. Een beetje van een zotte doos en zo heb ik het graag. (Ik hang zelf ook nog af en toe graag eens het kieken uit). Het klikt gewoon. Inge leefde lange tijd in Oostenrijk (of was het Duitsland?) en daar ontdekte ze dit recept voor pruimen datschi.

Dit plaatgebak wordt eigenlijk enkel met pruimen gemaakt en wordt meestal bestrooid met crumble. Lauwwarm is de pruimen datschi nog lekkerder. Aangezien de Président pruimen hiervoor het meest geschikt zijn (want wat zuurder dan de doorsnee pruim, een zuurpruim dus, haha!) en die nu op hun best zijn, is het nù het moment om deze pruimen datschi te maken. Waar wacht je op? Je moest al weg zijn naar de winkel of markt! 😉

 

Pruimen datschi

 

Nodig voor 1 bakplaat van 40 x 60 cm

Voor het zanddeeg:
200 g malse boter
100 g suiker
Een snuifje zout
10 g vanillesuiker
1 ei
300 g bloem

Voor het sandwichdeeg:
500 g water (koud!)
40 g suiker
75 g verse gist (of 25 g droge gist)
50 g ei (1 ei)
1000 g bloem
17 g zout
200 g malse boter

Voor de maïzena-bloemsuiker mengeling:
100 g bloemsuiker
100 g maïzena

Voor de crumble:
250 g malse boter
250 g suiker
20 g vanillesuiker
Snuifje zout
500 g bloem

3 à 4 kg Président pruimen (hoe meer hoe beter)

 

Pruimen datschi

Werkwijze

Voor het zanddeeg:
Klop de boter luchtig met de suiker, de vanillesuiker en het zout. Gebruik hiertoe een staande mixer met vlinder (type KitchenAid of Kenwood).

Voeg het ei toe en meng.

Voeg de bloem toe en meng kort tot een homogene massa.

Laat het deeg rusten (niet in de koelkast) terwijl je het sandwichdeeg maakt.

 

Voor het sandwichdeeg:
Meng de bloem en het zout.

Los de gist op in het water met de suiker.

Roer het ei eronder.

Giet de vloeistof langzaam bij de bloem, terwijl de kneedhaak op stand 1 draait.

Voeg als je een deegbol bekomt de boter toe.

Kneed het deeg gedurende ca. 10 minuten tot een homogeen deeg.

Laat het deeg 20 minuten rijzen.

Sla het deeg in en meng het met het zanddeeg tot een homogeen deeg.

Laat het deeg 20 minuten rusten en rol het dan uit op ca. 1 cm dikte (zonder dat je het nogmaals kneedt) ter grootte van een bakplaat.

Leg het deeg op een ingevette bakplaat.

 

Voor de maïzena-bloemsuiker mengeling:
Meng beide producten droog met elkaar.

 

Voor de crumble:
Meng alle droge producten met elkaar.

Voeg er de zachte boter aan toe in stukjes en meng met de vlinder tot een kruimelige massa.

 

Pruimen datschi

Afwerking

Strooi de maïzena-bloemsuiker mengeling gelijkmatig over het deeg.

Leg de gehalveerde pruimen dakpansgewijs op het deeg.

Bestrooi met de crumble en bestrooi met wat bloemsuiker.

Bak de pruimen datschi op 180° C tot het deeg onderaan mooi bruin is en de pruimen gaar zijn. Dit duurt ca. 1 uur.

 

Bron: recept van Mevr. Inge Mersseman, leerkracht aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post

Tags: , , , , , , , ,

Pruimen datschi

by Myriam Minne time to read: 2 min
2
%d bloggers liken dit: