Aardbeienbavarois, gekaramelliseerde amandelschilfers, crème anglaise

Wie geen zin heeft om ‘mijne parlez’ te lezen, kan natuurlijk direct naar het recept van deze aardbeienbavarois, gekaramelliseerde amandelschilfers, crème anglaise springen, maar in deze coronatijden dacht ik dat jullie misschien wel even tijd hebben om mijn stomme stoot te lezen….

Wat ben ik toch een kieken! 🤦‍♀️ Een week of twee geleden kreeg ik een mailtje van een zekere djzaki met de vraag of hij me even kon bellen of me een paar vraagjes kon doorsturen voor een column in De Gentenaar. Nu probeer ik alle mails te beantwoorden en dus liet ik djzaki (wat een rare naam dacht ik nog) weten dat hij me zijn vraagjes zeker mocht doorsturen. Ik beantwoordde ze zo uitgebreid mogelijk en vroeg nog wat ermee ging gebeuren, want dat ik wel nieuwsgierig was. Afgelopen donderdag kreeg ik terug een mailtje van djzaki dat de column vrijdag zou verschijnen. Deze keer stond zijn website onderaan de mail vermeld: www.zaki.be.

Ik kon me wel voor het hoofd slaan! Hoe had ik zo dom kunnen zijn. Nu ja, ik heb de Gentenaar niet thuis. (Ik heb die ooit in een colère laten vervangen door Het Nieuwsblad regio Vlaamse Ardennen – Gentse rand omdat ik het beu was om zo vaak de Buffalo’s op de cover te zien 😅). En dus kon ik eigenlijk niet weten dat Zaki een column heeft. Whatever. Dé Zaki schreef dus over mijn blog. Meer nog, hij schreef er heel positief over en dus ben ik apetrots! In zijn mailtje schreef hij ook al dat hij als zoon van een patissier veel respect heeft voor mijn zoetere bereidingen. Vreugdedansje! Ik deel dan ook heel graag de column hieronder. Zo’n schouderklopje uit onverwachte hoek doet deugd. En als ik weer eens teveel zoete recepten heb in verhouding tot hartige, dan ga ik me daar niets meer van aantrekken. Dan ga ik aan Zaki denken. ☺️

 

Aardbeienbavarois, gekaramelliseerde amandelschilfers, crème anglaise

 

En dan toch nog even snel meer over dit recept van aardbeienbavarois, gekaramelliseerde amandelschilfers en crème anglaise. Het is eigenlijk poepsimpel, maar ziet er wel poepchic uit en dat komt gewoon door het gebruik van een speciale siliconevorm van Silikomart. Het was een van mijn kookvriendinnen Anne-Mie die me daar attent op maakte. Ze had een oud recept voor aardbeienbavarois van chef Jo gebruikt in die vormen en het resultaat mocht er zijn, had ze me toevertrouwd. Genoeg voor mij om zelf aan de slag te gaan. Wel, Anne-Mie had gelijk: het ziet er niet alleen fantastisch uit, zo smaakt het ook. Hiermee scoor je bij je gasten. Spijtig dat kerst nog zo veraf is… 🤣

Tips:
Ik maakte slechts de helft van de aardbeienbavarois en dat was net genoeg om de Silikomart vorm te vullen.

 

Aardbeienbavarois, gekaramelliseerde amandelschilfers, crème anglaise

 

Recept voor aardbeienbavarois, gekaramelliseerde amandelschilfers, crème anglaise

(Voor)bereiden: ± 40 min
Afkoelen: ± 2 uur
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Bereiding voor 10-12 personen:

Voor de aardbeienbavarois:
250 g aardbeienpuree
120 g suiker
100 g water
18 g gelatine
2 eiwitten
50 g suiker
200 g room
Munt en/of basilicum

Voor de crème anglaise:
6 eierdooiers
1/2 l volle melk
150 g bloemsuiker
1 vanillestok

Voor de gekaramelliseerde amandelschilfers:
50 g amandelschilfers
20 g bloemsuiker

Voor de afwerking:
Rood fruit naar keuze
Takje munt

 

Bereiding

Voor de aardbeienbavarois:
Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water.

Breng het water met de suiker aan de kook en laat koken tot de suiker volledig is opgelost en je een suikersiroop hebt. Los er van het vuur de uitgeknepen gelatine in op en voeg ook de aardbeienpuree toe. Laat terwijl de siroop afkoelt er wat munt- en/of basilicumblaadjes in trekken. Passeer dan door een zeef.

Klop de slagroom op tot yoghurtdikte en meng onder het aardbeienmengsel.

Klop de eiwitten op met 50 g suiker en spatel het eiwitschuim onder het aardbeienmengsel.

Schenk de aardbeienbavarois in de vormpjes of in glaasjes en laat opstijven.

Wanneer je de silicone vormen gebruikt zoals ik deed, laat de bavarois dan opstijven in de diepvries. Haal de bavarois een half uur voor je hem wil serveren uit de diepvries en laat hem rechtstreeks op het bord ontdooien.

 

Voor de crème anglaise:
Bereid de crème anglaise enkele uren op voorhand: klop de dooiers met de suiker in een ruime mengkom. Het mengsel moet bleek worden en als een lint van de klopper lopen. Dit is een ruban.

Snijd de vanillestok middendoor en schraap het merg eruit. Voeg dit bij de dooiers.

Breng intussen de melk aan de kook in een pannetje. Haal de pan van het vuur zodra de melk kookt.

Giet de kokende melk op de ruban in de kom. Roer goed door en giet het mengsel opnieuw in de pan. Laat het op een zacht vuur indikken. Je hebt de juiste dikte bereikt als je met je vinger een streep kan trekken in de crème op de rug van een houten lepel.

Laat de crème eerst afkoelen op kamertemperatuur en zet ze daarna afgedekt in de koelkast tot gebruik.

 

Voor de gekaramelliseerde amandelschilfers:
Meng de amandelschilfers met de bloemsuiker en laat nadien licht karamelliseren in een grote tefalpan.

Giet nadien direct uit op bakpapier en laat afkoelen.

 

Bron: het recept van de aardbeienbavarois is afkomstig van chef Jo Nelissen.

Related Post

Tags: , , , , , , ,

Aardbeienbavarois, gekaramelliseerde amandelschilfers, crème anglaise

by Myriam Minne time to read: 3 min
18
%d bloggers liken dit: