Een tijdje geleden zag ik op allerlei Frans- en Engelstalige blogs magische taarten opduiken. Hoezo magisch? De taart ziet eruit alsof ze opgebouwd is uit 3 lagen: een flanachtige bodem, een romige middenlaag en een luchtige biscuit on top. Maar schijn bedriegt!
Het beslag, zo vloeibaar als pannenkoekendeeg, wordt in één keer in de vorm gegoten en tijdens het bakken scheidt de taart zich dus in 3 delen. Pure magie!
De Franse en Engelse bloggers waren al heel actief en bedachten tal van varianten: met vanille, met chocolade, met frambozen, met kokos, met bosbessen en citroen,…
Ik moest en zou dit specialleke testen. Ik wou weten of die goocheltruc ook bij mij zou lukken en koos voor de versie met de bosbessen en citroen.
En jawel, vraag me niet hoe of waarom, maar ’t is precies of David Copperfield himself in je oven kruipt om er wat abracadabra te doen. De 3 texturen waren ook bij mij mooi zichtbaar!
Denk nu vooral niet dat het een ingewikkeld recept is of dat je onvindbare ingrediënten van doen hebt. Het tegendeel is waar!
Nodig voor 1 taart
4 eieren op kamertemperatuur
150 g suiker
1 el water
125 g boter
115 g bloem
1 snuifje zout
500 ml volle melk
1 bio citroen
125 g verse bosbessen
Bloemsuiker
Werkwijze
Laat de boter smelten in de microgolfoven en laat ze lauw worden.
Laat de melk lauw worden.
Verwarm de oven voor op 150° C.
Scheid de dooiers en de eiwitten.
Klop de dooiers, de suiker en het water gedurende enkele minuten.
Voeg de lauwe gesmolten boter toe en blijf kloppen.
Zeef de bloem met het zout. Meng snel onder de massa, nog steeds met de klopper.
Voeg langzaam de lauwe melk toe en blijf kloppen om alles goed te mengen.
Rasp de zeste van de citroen boven de mengeling.
Was en droog de kloppers.
Klop in een aparte kom de eiwitten met een scheutje citroensap op tot stevige sneeuw.
Spatel de eiwitsneeuw voorzichtig en in meerdere keren onder het beslag met een spatel.
Verdeel de bosbessen over een ingeboterde en bebloemde bakvorm. Ofwel kies je voor een vierkante vorm van 20 cm x 20 cm en snijd je de taart daarna in vierkantjes, ofwel opteer je voor een ronde springvorm diameter 24 cm en snijd je de taart in punten. Giet het beslag op de bessen. Indien je kiest voor een springvorm, leg je er best een vel bakpapier in, anders ontsnapt het deeg door alle eventuele gaten…
Schuif de taart in de oven voor ca. 50 minuten. Check na 50 minuten of de taart voldoende gebakken is. Ze moet stevig aanvoelen. Indien ze je nog te vloeibaar lijkt, programmeer dan nog enkele minuten extra.
Laat de taart volledig afkoelen voor je ze ontvormt. Zet koel weg. Bestrooi ze net voor het serveren met bloemsuiker.
Bron: recept van de blog Chic, chic, choc… olat!
Très bien réussi! Voilà qui me donne envie d'en refaire un…
Ik de Gâteau Magique al enkele malen gemaakt en geserveerd met frambozencoulis, maar vind deze interpretatie met de bosbessen en citroen beter!!
Alleen zou ik er volgende maal wat meer bosbessen indoen! 😉
Goed idee, Suzy! Lap, nu heb ik zin in magische taart… 😉