Je hebt er geen ingrediënten én geen tijd voor nodig. Allez, matter of speaking. Je begint de zaterdag al met het laten macereren van de appelen. En de zondag werk je alles af in no-time. Zo laat ik mijn ventje toch gelukkig achter wanneer ik met dochterlief richting (Club) Brugge trek. Ja hoor, voetbal is een vrouwenzaak ten huize Hap & Tap. De mannen blijven thuis (en volgen de match op TV én eten appelgebak), terwijl de dames in het stadion hun ploeg gaan aanmoedigen. Handig is dat: wanneer er zich een discutabele fase afspeelt op het veld (rode kaart, penalty, off-side,…) dan stuur ik gewoon een sms’je naar huis om te weten wat het oordeel is van mijn (objectieve) echtgenoot. Everybody happy!
Nodig voor 8 stuks appelgebak van 14 cm diameter
1 rechthoekig vel bladerdeeg van 40 x 60 cm
150 g marsepein
8 Jonagold appelen
150 g water + dezelfde hoeveelheid abricotage
Werkwijze
Voor het bladerdeeg:
Verwarm de oven voor op 190° C conventioneel of op 170° C hetelucht. Gebruik bij voorkeur een ovensteen. Er komt zo meer hitte in de bodem van de taart, waardoor het deeg makkelijker en sneller gaart. De bodem wordt zo minder vochtig.
Rol het bladerdeeg uit de grootte van een bakplaat 40 x 60 cm, prik het deeg in, leg het op een vel bakpapier en laat het minimum een half uur rusten.
Leg een vel bakpapier op het deeg en hierop een rooster. Bak het bladerdeeg gedurende ca. 20 min tot het deeg er goudbruin uitziet, ook de onderkant.
Neem het rooster weg.
Portioneer het deeg door het licht in te drukken met een bakring van 14 cm diameter, maar snijd het deeg niet volledig door. Dit is om te vermijden dat de randen zwart zouden kleuren.
Voor de appelen:
Schil de appelen en verwijder het klokhuis met een appelboor.
Snijd de appelen middendoor. Snijd de appelhelften in dunne plakjes en houd de appelhelften samen.
Bestrooi ze met suiker en laat ze bij voorkeur een nacht in de frigo macereren. De appelen mogen bruin worden. In de oven doen ze dat toch…
Afwerking
Snijd de marsepein in dunne plakjes en leg die op de gebakken bladerdeegcirkels. Zorg ervoor dat de rand vrijblijft.
Schik de appelschijfjes er (dicht opeen) dakpansgewijs op. Werk van buiten naar binnen.
Bestrooi de appelschijfjes rijkelijk met bloemsuiker.
Schuif het appelgebak in de voorverwarmde oven (190° C conventioneel of 170° hetelucht) tot de appelen gaar zijn. Dit duurt ca. 30 à 40 min. Om te weten of je taart gaar is, prik je met een vork in de appelschijfjes. Die moeten helemaal zacht zijn.
Snijd nu pas het bladerdeeg volledig door.
Breng het water aan de kook met de abricotage en smeer de abricotage over de appeltjes met een penseel.
Bron: recept van Mevr. Inge Mersseman, lerares aan Hotelschool Spermalie in Brugge.
1 uur in de oven op hoeveel graden dan
Dag Linda
Ik heb het recept aangepast, zowel met de temperaturen als duur.
Smakelijk!
Beste Mariam,
Kun jij mij vertellen hoe hoog de oven moet staan voor de bladerdeeg en hoe hoog voor het bladerdeeg met de appels en de marsepein.
Bedankt. Groetjes Henk
de reeds voorgebakken bladerdeeg,dan nog een uur met de appelen????
Voor mij zeer onbekend.
Dag Henk,
Je bakt het gebak twee keer op 190° C in een conventionele oven of op 170° C in een heteluchtoven. Je doet dit bij voorkeur op een ovensteen. Er komt zo meer hitte in de bodem van de taart, waardoor het deeg makkelijker en sneller gaart. De bodem wordt zo minder vochtig.
Succes en smakelijk!
Myriam