Uiteindelijk heb ik de taart nog min of meer kunnen redden, maar onthoud dus deze gouden tip: bak deze tatin niet in een vorm met losse bodem. Pak een lage ronde vorm of een lage rechthoekige vorm, ’t maakt allemaal niet zoveel uit, zolang de bodem maar vast is. 😉
Nodig voor 1 tarte tatin voor 8 à 10 personen
150 g griessuiker
60 ml water
1 el (15 g) gezouten boter
½ tl (2.5 ml) vanille-extract
5 à 6 medium grote pruimen
1 vel kant-en-klaar bladerdeeg
1 groot ei, losgeklopt
Mascarpone, om erbij te serveren
Aan de slag
Verwarm de oven voor bij 220° C.
Doe de suiker en het water in een sauspan en breng op middelhoog vuur aan de kook. Laat koken tot een goudbruine karamel. Haal de pan van het vuur en klop er de boter in blokjes en de vanille onder. Giet de mengeling in een rechthoekige of ronde bakvorm (met vaste bodem!).
Snijd de pruimen middendoor en ontpit ze. Schik ze met de snijkant naar beneden op de karamel, waarbij je ze zo dicht mogelijk naast elkaar legt.
Rol het vel bladerdeeg uit en leg het bovenop de laag pruimen. Snijd het overtollige deeg weg. Vouw de randen van het vel deeg rond de pruimen langs de rand van de bakvorm naar binnen. Maak in het midden van de lap deeg een gaatje om de stoom te laten ontsnappen.
Strijk het deeg in met het ei en bak gedurende 10 min. Zet de oven zachter op 150° C en bak nog 20 min verder. Haal de vorm uit de oven en laat 5 min rusten. Plaats een serveerbord op de tarte tatin en keer de taart voorzichtig om, waarbij de taart loskomt op het serveerbord (met de pruimenkant naar boven).
Serveer met een grote toef mascarpone.
Bron: recept afkomstig van de website Crush.
0 reacties