Speculoosmousse met peperkoek en rode pruimen

Ik heb het afgelopen jaar een pak blogsters (Waarom zijn de meeste foodbloggers eigenlijk vrouwen? Leven we anno 2015 echt nog in de typische vrouwtje-aan-de-kookpotten maatschappij?) persoonlijk leren kennen. Altijd leuk om te ontdekken hoe we dezelfde passie delen! Een van die dames was Annelies van de heel mooie blog Lieziepeasy, die wel zo slim was om meteen te kiezen voor een WordPress blog en niet voor een Blogspot zoals ondergetekende. Sorry, dit volledig terzijde, ik moest mijn ongenoegen/frustratie even spuien. Ik wil nl. ook graag een “echte site”…

Nu is het zo dat als je mekaar persoonlijk kent, je met nog meer aandacht de blog van die persoon volgt. Toen ze haar dessert (Voor wie nieuw is op mijn blog, ik kijk altijd eerst naar het dessert. Ik droom van mousses, moeulleux en macarons. Ik kan er niks aan doen. Ik heb het van mijn vader.) voor haar ambitieuze feestmenu publiceerde, ging ik meteen voor de bijl. Die kwam helemaal bovenaan mijn TO DO-lijst te staan. En dat heb ik me niet beklaagd. En mijn vader, 93 jaar en nog steeds heel monter ondanks (of dankzij) al dat zoets, ook niet. We hebben GE-NO-TEN! Let wel: dit is best een bommetje. Hierna konden we geen pap meer zeggen…

Wat heb je nodig voor 4 personen 

Voor de speculoosmousse:

3 eieren
40 g suiker
125 ml melk
1/2 kl speculooskruiden
1/2 kl Chinees vijkruidenpoeder of “quatre épices”
7 g gelatine in blaadjes
75 g witte chocolade, fijngehakt
350 ml slagroom

Voor de peperkoek:

1/2 peperkoek

Voor de rodepruimencoulis:

3 rode pruimen
3 el suiker

Voor de afwerking:

2 rode pruimen, in zeer fijne blokjes
2 speculooskoekjes

Hoe ga je tewerk? 

Verwarm de oven voor op 80°C.
Snij de peperkoek in zeer dunne plakjes.
Snij ze in driehoekjes.
Leg ze tussen twee vellen bakpapier op een bakplaat en leg er nog een bakplaat op.
Laat 3 u drogen in de oven.

Voor de speculoosmousse zet je eerst alle ingrediënten klaar.
Week de gelatineblaadjes in koud water.
Breng de melk met speculooskruiden en vijfkruidenpoeder aan de kook.
Neem van het vuur en laat 5 minuten trekken.

Klop intussen de eidooiers met de helft van de suiker (20 g) schuimig.
Klop er de iets afgekoelde melk door.
Zet opnieuw op het vuur en verwarm al roerend met een spatel of houten lepel tot het mengsel begint te binden. Dit is tot max. 82 °C (voor het geval je een keukenthermometer bij de hand hebt).
Neem van het vuur en roer er de gelatineblaadjes door tot deze opgelost zijn en nadien de witte chocolade tot gesmolten.
Laat iets afkoelen in een koudwaterbad.
Klop intussen de eiwitten stijf en voeg er in drie keer de rest van de suiker (20 g) aan toe.
Klop de slagroom lobbig.
Spatel eerst het eiwitschuim en nadien de slagroom door het afgekoelde melk-chocolademengsel.
Laat de mousse afgedekt opstijven in de koelkast tot de volgende dag.

Voor de pruimencoulis snijd je de pruimen in blokjes.
Laat de suiker lichtjes karameliseren in een kom met dikke bodem.
Voeg er de pruimen aan toe en zet het vuur laag.
Laat garen.
Mix de pruimen met de staafmixer en duw door een zeef.
Zet de coulis weg tot gebruik.

Trek enkele lijntjes coulis op een bord (eventueel met een knijpflesje of spuitzak).
Schep er drie quenelles speculoosmousse op.
Zet er peperkoekdriehoeken tussen.
Garneer met de pruimenblokjes en eventueel extra coulis.
Verkruimel een half speculooskoekje over de quenelles.

Bron: recept van de blog Lieziepeasy (waar je ook stap-voor-stap foto’s vindt).

Related Post

Tags: , , , , , , , , , , ,

Speculoosmousse met peperkoek en rode pruimen

by Myriam time to read: 2 min
0
%d bloggers liken dit: