- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Kerstmenu 2016

Kerstmenu 2016

Tadaaaaaa! It’s that time of the year again: the most wonderful time of the year! Tijd om mijn kerstmenu 2016 met jullie te delen. Dit jaar begon ik er nog vroeger aan dan anders. In oktober was ik al aan het voortesten en -proeven. En het is niet voor ’t een of ’t ander, maar het resultaat mag er dan ook zijn. 😉 Er is echt voor elk wat wils: vlees, vis, hapjes à volonté voor wie een hapjesbuffet zou verkiezen en zelfs een vegetarisch voorgerecht (als je de kalfsfond voor de vinaigrette vervangt door groentenbouillon tenminste, een ‘kleine’ onoplettendheid van mijnentwege). Pick your choice en mix & match naar hartenlust. Onthoud 1 ding: beter 1 gerecht goed, dan 2 of 3 gerechten maar half. Stay calm and cook on! 😉

Hebben jullie tijdens het boodschappen doen of tijdens het koken nog vragen, dan mogen jullie mij altijd contacteren: door hieronder een reactie te plaatsen, een mailtje te sturen of een privé bericht te posten op mijn Facebook pagina. Ik probeer zo snel mogelijk te antwoorden! Tegenover zoveel goodwill staat dan wel een wederdienst: als jullie een Hapje & Tapje maken, dan wil ik graag bewijzen zien. Foto’s op social media met de #hapentap maken me diep gelukkig! 😉 Een privé mailtje in mijn mailbox doet dat ook trouwens voor mensen die niet actief zijn op de sociale kanalen. Of mond-aan-mond reclame bij je gasten. 🙂

Rest mij jullie alleen nog veel keuzeplezier (geen keuzestress!) te wensen en heel fijne en vooral smakelijke feesten! Merry Christmas!

Oh ja, nog een ding: mijn kerstmenu van de voorbije jaren 2015, 2014, 2013 en 2012 is dan wel oud, maar nog niet versleten en kan jullie ook nog altijd inspireren.

 

Kerstmenu 2016

Cocktail

Merry Christmas cocktail London style

Uiteraard kan je met kerst en/of oudjaar kiezen voor een goede fles champagne of prosecco of cava, maar waarom zou je eens niet kiezen voor een cocktail. Eentje in Engelse stijl met Londense gin. Cheers!

 

Een drietal hapjes naar keuze

Tartaar, carpaccio en lardo: een vleselijk lekker trio
of
Verrine van zoete aardappel en sint-jakobsoester met peperkoek
of
Scampikroketje met kerriemayonaise
of
Mosselhapje met toast, yoghurt en radijs
of
Tartaar van tonijn met sesam
of
Oesters in 2 varianten: met karnemelk en met gepofte quinoa

Ik persoonlijk vind het altijd leuk om drie hapjes te maken die in lijn liggen met elkaar. Bv. drie hapjes uit de zee of drie hapjes met vlees of drie hartige amuses op basis van een zoet recept, zoals mijn macarons, eclairs en soesjes van vorig jaar. Maar uiteraard belet niets of niemand je om een verrine met vis te mixen met een glaasje met vlees. It’s your party en jij beslist.

 

Voorgerecht vegetarisch

Gepofte prei met geitenkaas en notenvinaigrette

 

Voorgerecht met vis

Gebakken langoustines, zwarte quinoa, butternut pompoen en citroengras
of
Langoustines, Griekse pasta, espuma van gerookt spek
of
Hartige Paris-Brest met zalm en avocado
of
Kreeftenmedaillons, vanillepuree

 

Voorgerecht met vlees

Tartaar, carpaccio en lardo: een vleselijk lekker trio
of
Millefeuille van foie gras met chocolade

Met de keuze van je voorgerecht kan ik echt niet helpen. Het zijn allemaal toppertjes, al zeg ik het zelf. Persoonlijk houd ik wel van langoustines en kreeft, al kan je die laatste ook als hoofdgerecht geven, natuurlijk. Hoe dan ook, kiezen is verliezen.

 

Soep

Romige gele paprikasoep met walnoten, tijm en geitenkaas
of
Pompoensoep met korianderolie en kokos
of
Champignon-kippensoepje met bladerdeegdeksel

Houd je van een klassieke feestsoep, dan moet je kiezen voor de champignonsoep met bladerdeegdakje die er eerstdaags aankomt. Mag het iets avontuurlijker of exotischer, dan is respectievelijk de paprikasoep met noten en geitenkaas of de pompoensoep met korianderolie en kokos jouw must-make.

 

Hoofdgerecht

Hertenkalffilet met peperkoekkorst, structuren van butternut
of
Hazenrug, aardappel kerstkransjes, spruitenpuree en frambozensaus
of
Fazant met linguini en champignon-graanmosterdsaus
of
Filet pur van Rubia Gallega, groententaartje, aardappelespuma
of
Gebraiseerde runderwangen, zalfje van zoete aardappel
of
Fricassé van kreeft met Thaise curry, broccoli & champignons
of
Kabeljauw met paddenstoelenkorst, drie kleuren biet, aardappel-pastinaakwafel

Voor het hoofdgerecht heb je enorm veel keuze, besef ik nu. De eerste beslissing die je moet nemen, is of je gaat voor wild, ‘gewoon’ vlees of vis. Eens je daaruit bent, kan je verder. Uiteraard kan je ook nog de bijgerechten onderling switchen. Zo kan je de hertenkalffilet perfect serveren met de aardappel kerstkransjes of de aardappel-pastinaakwafel. Sorry, nu heb ik het alleen maar nog moeilijker gemaakt, vrees ik… 😉

 

Dessert

Chocolade moelleux met een hartje van passievrucht en witte chocolade
of
Eclairs met citroencrème en meringue
of
Stoofpeer met sorbet van stoofpeer, rijstpap en espuma van yoghurt
of
Semifreddo met pistache, vanille en chocolade
of
Chocoladeganache, gembersorbet en cacao granité
of
Speculoosmousse met peperkoek en rode pruimen

Wat het dessert betreft, raad ik je aan om door eliminatie je keuze te maken. Wil je niet bakken, dan vallen de moelleux en eclairs al af. Wil je geen ijs. Weg semifreddo. Om zo tot de uiteindelijke afsluiter van je kerstmenu te komen. Tip: verwaarloos je dessert niet, het is wat het langste blijft hangen bij je gasten. In het koppeke en op de heupen, dat ook ja. 😉

 

Bij de koffie

Amandelkaramel met melkchocolade

Uiteraard moet je bij de koffie nog een sneukelingske serveren. Al is ’t maar om de gaatjes te vullen. Als die er nog zouden zijn… 😉

Related Post