Al van het moment dat ik de Culinaire Ambiance van september in handen kreeg (niet gesponsord, ik koop het magazine zelf en ben fan!) beet dit recept voor gebrande makreel met komkommer en avocado in mijn teen. Ik wist zelfs direct in welk bord ik het zou presenteren: een handmade kommetje van mijn ex-collega Leen dat ik al 1 keer eerder gebruikte voor een dessert. Alleen ontbrak de tijd. Oh neen, dit is absoluut geen recept waar veel werk aan is, hoor! Maar als je elk weekend wel ergens in het buitenland zit (in Wissant voor een speciale training van mijn loopclub, in La Baule voor een triatlon met de collega’s, in de Bourgogne om te fietsen,…) tjah, dan komt het er gewoon niet van. Tot vorig weekend, geen speciale plannen (‘alleen maar’ een looptraining van 20 km op en over de heuveltjes rond Gooik en een bezoek aan mijn moederke) en dus tijd zat om eindelijk deze gebrande makreel met komkommer en avocado te prepareren.
Tips:
- Vraag je visboer om de makrelen voor je te fileren en de graatjes te verwijderen.
- Mijn man vond de vis te rauw, tenslotte wordt hij enkel kort afgebrand. Om dit te vermijden zou je de vis langer in het mengsel van olijfolie en citroensap kunnen laten marineren. Door het zuur van de citroen gaat de makreel zachtjes garen.
- In plaats van de hummus en avocadocrème zelf te maken, zou je kunnen opteren voor kant-en-klare hummus en guacamole.
Recept voor gebrande makreel met komkommer en avocado
(Voor)bereidingstijd: 1 uur
(Voor)bereidingstijd voor de hummus: 24 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 4 personen:
2 stuks makreel
2 komkommers
3 avocado’s
1 limoen
1 bosje koriander
Parmezaanse kaas
Olijfolie
Citroensap
Dorito’s natuur
Kikkererwten
Look
Ui
Ras el hanout
Bereidingswijze
Voor de makreel:
Fileer de makreel en verwijder alle graatjes. (Of doe zoals ik en vraag je visboer om dit voor je te doen). Kruid met peper en zout. Brand de velkant van de makreel lichtjes bruin af met behulp van een bunzenbrander. Werk af met citroensap en olijfolie.
Voor de komkommerrolletjes:
Schil de komkommer, snijd in mooie plakjes en rol mooi strak op.
Voor de komkommerjus:
Haal de komkommer door een sapcentrifuge met de overige schillen (voor de kleur) en werk af met peper en zout, limoensap, olijfolie en fijngesneden koriander.
Voor de hummus:
Laat de kikkererwten gedurende 24 uur weken in water (plaats in de koeling). Stoof fijngesneden ui en look aan in olijfolie, voeg er wat ras el hanout aan toe. Voeg er de kikkererwten bij. Laat vervolgens stoven gedurende 45 min tot ze gaar zijn. Mix tot een gladde puree en haal door een zeef om te voorkomen dat de pelletjes in de crème belanden.
Voor de avocadocrème:
Snijd 2 avocado’s middendoor, verwijder de pit en schil. Doe de avocado’s in de keukenrobot samen met het sap van 1 limoen, olijfolie, peper en zout. Mix tot een gladde crème en doe in een spuitzak.
Voor de avocado:
Snijd de avocado middendoor, verwijder heel nauwkeurig de pit en de schil. Snijd in mooie plakken.
Voor de Dorito’s:
Spuit er wat hummus en avocadocrème op, werk af met geraspte Parmezaanse kaas.
Afwerking
Plaats de gebrande makreel in het midden van het bord, schik er 1 plakje avocado op, voeg er wat dotjes avocadocrème en hummus aan toe.
Plaats de Dorito op de vis, werk af met rolletjes komkommer en komkommersap.
Bron: coverrecept van de Culinaire Ambiance september 2018.
0 reacties