Eigenlijk is deze charlotte met exotisch fruit niet helemaal zoals ze moest zijn. Ik wilde net zoals het origineel van Amuses Bouche een rand met ‘streepjes’, maar bij mij vloeide de biscuit helemaal in elkaar over. Dan plakte ik er maar wat meer sterren en kerstboompjes tegen om dat te camoufleren. Als je niet weet hoe het origineel eruit ziet, kan deze charlotte er wel mee door, denk ik. (Ik weet nu ook wel dat jullie massaal gaan kijken naar dat origineel, ik zou zelf ook zo zijn). Wat wel helemaal prima was, dat was de smaak: luchtige biscuit, fris fruit en heerlijke lagen kokosmousse. Alsof een engeltje op je tong pist. ?
Charlotte met exotisch fruit
Equipment
- Staande mixer type KitchenAid Artisan
Ingrediënten
Voor de biscuit:
- 190 g bloem
- 190 g suiker
- 6 eieren
- 1 snufje zout
Voor de kokosmousse:
- 30 cl volle melk
- 15 cl kokosmelk
- 120 g suiker
- 6 eidooiers
- 3 el geraspte kokos
- 4 blaadjes gelatine (à 2 g/stuk)
- 30 cl slagroom (40% vet)
Voor het exotisch fruit:
- 1 ananas
- 3 passievruchten
Voor de zandkoekjes:
- 340 g bloem
- 200 g boter
- 1 snufje zout
- 90 g poedersuiker
- 30 g suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 40 g amandelpoeder
- 1 ei
- Vanille-extract
Voor de topping:
- 200 g witte chocolade
- 250 g volle room
Voor de afwerking:
- Maltezers
- Eetbaar goudkleurig poeder
- Goudkleurige spray
Instructies
Voor de biscuit:
- Klop de eiwitten op tot sneeuw. Zodra ze beginnen te schuimen voeg je de helft van de suiker toe.
- Klop in een andere kom de eidooiers met de resterende suiker tot een bleke massa.
- Voeg de twee samen en blijf kloppen. Hoe langer je klopt, hoe luchtiger je biscuit zal worden.
- Stop met kloppen en zeef nu de bloem en het zout erover. Spatel zachtjes de bloem onder de massa. Doe dit voorzichtig en langzaam zodat je de lucht niet uit de biscuit haalt. Meng ook niet te lang.
- Teken 3 cirkels van 20 cm diameter op vellen bakpapier evenals 2 stroken van 7 cm hoog.
- Schep het beslag in een spuitzak met een gladde spuitmond. Spuit het deeg op de 3 cirkels en de 2 stroken. Bij de stroken maak je mooie strepen naast elkaar.
- Bak de biscuit in de voorverwarmde oven bij 180° C.
- Laat afkoelen.
Voor de kokosmousse:
- Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water.
- Breng de melk en de kokosmelk aan de kook.
- Klop de eidooiers met de suiker tot een ruban en giet er de hete melk op.
- Doe alles terug in de pan en laat al roerend dikken op het vuur (zonder te laten koken!). De crème moet de achterkant van een houten lepel bedekken (de temperatuur van de crème moet om en bij de 82° C bedragen).
- Voeg van het vuur de geweekte en uitgeknepen gelatine en de kokosrasp toe. Laat afkoelen.
- Klop de room op tot slagroom en spatel hem voorzichtig onder de kokoscrème.
- Laat de kokosmousse gedurende 1 uur opstijven in de koelkast zodat de mousse niet door de biscuit loopt bij het monteren.
Voor het exotisch fruit:
- Snijd 3 plakken ananas in stukjes en meng met het vruchtvlees van 3 passievruchten.
Voor de zandkoekjes:
- Meng de bloem, de suikers, het amandelpoeder en het zout. Maak een putje in het midden en doe er de boter in blokjes bij.
- Meng met de vingertoppen tot je een mengeling die lijkt op grof zand.
- Voeg nu het ei en het vanille-extract toe en kneed tot je een soepel en homogeen deeg bekomt.
- Laat het minimum 1 uur rusten in de koelkast, verpakt in plasticfolie.
- Rol met een deegrol het deeg uit op een vel bakpapier ca. 5 mm dik.
- Steek er met een koekjesuitsteker sterren en kerstbomen uit.
- Zet de plaat met de koekjes gedurende ca. 30 min terug in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180° C.
- Bak de koekjes af in de voorverwarmde oven gedurende ca. 15 min.
Voor de topping:
- Breng 80 g room aan de kook en giet op de chocolade.
- Meng tot de chocolade volledig gesmolten is en giet er dan de resterende room bij.
- Dek af en zet een nacht in de koelkast.
Samenstelling:
- Bekleed een cirkel van 24 cm met rhodoïd plastic. Zet de cirkel meteen op de schaal waarop je de charlotte wil presenteren.
- Plaats de 2 stroken van 7 cm hoog tegen de rand van de cirkel en een eerste ronde plak biscuit op de bodem.
- Sprenkel wat sap van het fruit op de bodem en verdeel er de helft van de kokosmousse en de helft van het fruit over.
- Schik er de tweede ronde plak biscuit op en besprenkel ook die met fruitsap.
- Verdeel er de tweede helft van de kokosmousse en het fruit over. Dek af met de 3de en laatste ronde plak biscuit. Zet de charlotte minstens 6 uur in de koeling. Een nacht is perfect!
Afwerking
- Ontvorm de charlotte. Klop de chocoladeganache op en werk er je charlotte mee af.
- Bespuit je zandkoekjes en Maltezers met goudspray en schik ze op de charlotte. (Ik plakte er ook tegen). Strooi er wat goudkleurig poeder over.
- Bewaar koud.
Notities
- Met de hoeveelheden voor de zandkoekjes kan je heel veel zandkoekjes bakken, maar je kan die moeilijk delen omdat je 1 ei nodig hebt voor het deeg. 1/2 ei is zo lastig. Anderzijds is dit een uitstekend deegje om uit te rollen. Totaal geen bloem nodig. Bovendien bewaart het perfect in de diepvries!
- Ik gebruikte voor de topping gewoon slagroom i.p.v. de witte chocoladeganache. Mijn witte chocolade was op en ik had geen tijd meer om naar de supermarkt te rijden.
- Mijn charlotte maakte ik ook kleiner dan de 24 cm ring waarvan sprake in het recept. Ik gebruikte een ring van 18 cm. De resterende biscuit, het fruit en de kokosmousse verdeelde ik in laagjes over glaasjes. Heel geslaagd!
- Voor het deeg van de zandkoekjes gebruikte ik mijn staande mixer en niet mijn vingertoppen.
Bron: recept van Amuses Bouche.
Hopelijk heb je een beetje kunnen genieten van de Kerst in deze toch wel “speciale” omstandigheden?
Een mooie taart!
Vraagje kan je deze koekjes enkele dagen bewaren?
Mijn man heeft kunnen genieten van het recept met hertenbiefstuk, scampi in Thaise curry en ik van de Tomatensalade allemaal perfecte combinatie… bedankt om ze te delen!
De koekjes kan je zeker bewaren in een afgesloten doos. De biscuit is lekkerder wanneer hij vers is.
Smakelijk, Marina!