Deze driekoningentaart met hazelnootcrème hebben jullie onrechtstreeks te danken aan Corona. Heuh? Hoezo? Elk jaar denk ik: dit jaar maak ik een driekoningentaart. Maar elk jaar is het hetzelfde liedje: dan heb ik tussen Kerst en nieuw geen verlof meer over en dus ook geen tijd om een driekoningentaart te bakken. Maar dus niet zo in 2020. Doordat ik nergens naartoe kon, hield ik eind december nog keiveel vakantiedagen over (zoveel zelfs, dat ik er 4 heb moeten overdragen naar 2021!) en had ik jawel tijd om deze driekoningentaart met hazelnootcrème te bakken.
Ik ontdekte het recept op de Instagram feed van een van mijn (vele) favoriete Franse bloggers, Dorian. Hij maakte de driekoningentaart voor een Frans cidermerk en dus stond het recept op die website i.p.v. op zijn eigen blog. Laat zeker niet na om eens rond te neuzen op Dorians blog, je vindt er pareltjes, altijd bijzonder mooi gefotografeerd ook.
Ik maakte het recept in het kader van mijn samenwerking met Campina. Als je de ingrediëntenlijst bekijkt, zie je evenwel geen melk of room staan. Klopt! Maar om de banketbakkersroom te maken, heb je uiteraard wel melk nodig. ?
Driekoningentaart met hazelnootcrème
Ingrediënten
- 2 vellen bladerdeeg
- 1 eigeel
- 45 g pralin
- 45 g hele hazelnoten
- 4 cl water
- 20 g griessuiker
- 1 boon
Voor de hazelnootcrème:
- 120 g banketbakkersroom
- 60 g hazelnootpoeder
- 45 g pralin
- 60 g zachte boter
- 60 g poedersuiker
- 1 ei
Instructies
- Maak eerst de hazelnootcrème. Meng de boter en de poedersuiker. Voeg het hazelnootpoeder en de pralin toe en meng. Voeg tot slot ook nog het ei toe en meng nogmaals.
- Spatel de banketbakkersroom onder de hazelnootcrème.
- Rol een vel bladerdeeg uit op een vel bakpapier, verdeel er de hazelnootcrème over zodat je in het midden een cirkel van ca. 16 cm bekomt. Verstop de boon in de hazelnootcrème. Maak met een penseel het bladerdeeg zonder garnituur nat met water.
- Leg er het tweede vel bladerdeeg op waarbij je er goed voor zorgt dat je zoveel mogelijk lucht laat ontsnappen. Sluit het deeg goed af door rond de vulling de 2 deeglagen goed aan te drukken met je duim.
- Plaats een cirkel of een bord met een diameter van ca. 20 cm op het deeg en snijd het overtollige deeg weg met een cutter of mes. Zet ca. 20 min in de vriezer.
- Draai de driekoningentaart om op een bakplaat bekleed met bakpapier zodat het bolle deel onderaan komt te zitten. Bestrijk de bovenkant met eigeel en laat ca. 20 min in de koelkast staan. Bestrijk een 2de keer met eigeel. Maak met een tandenstoker een klein gaatje in het midden van het deeg en trek vervolgens met de punt van de tandenstoker 8 gelijke delen. Pas op dat je het deeg niet doorprikt.
- Bewaar 2 uur in de koelkast.
- Bak gedurende 10 min in een voorverwarmde oven op 200° C. Zet daarna de temperatuur lager op 180° C en laat de driekoningentaart nog ca. 30 min bakken. Houd de bereiding in het oog. (Ik dekte de taart na 20 min af met aluminiumfolie.)
- Mix ondertussen de hele hazelnoten grof, voeg de pralin toe en draai nogmaals in de blender. Breng het water en de griessuiker aan de kook in een kleine steelpan en laat 1 min sudderen tot een siroop.
- Haal de driekoningentaart uit de oven en smeer 4 delen onmiddellijk in met de siroop met een kwast en bestrooi met de gehakte hazelnoten en pralin mengeling.
- Laat lauw worden of volledig afkoelen voor je ze serveert.
Notities
Bron: recept vertaald van de Franse blogger Dorian Cuisine.
Wow Myriam, je Driekoningentaart ziet er echt helemaal uit gelijk een kroon. Daar moet zo geen papieren kroontje in goud meer bovenop hé. Origineel!! Groetjes, Stefan