Hap en Tap logo zonder streep
Emilia-Romagna, hét mekka van de gastronomie (en snelle auto's)

Emilia-Romagna, hét mekka van de gastronomie (en snelle auto’s)

19 okt 2020 | Events, Food, glorious food!, Reviews

Zoom, het is het nieuwe normaal geworden om in deze tijden van Covid toch nog events in alle veiligheid te laten doorgaan. Ik deed er al een paar (eentje voor de lancering van de vegan balletjes bij Ikea met Loic Van Impe en eentje voor het Wijnfestival van Delhaize met Jeroen De Pauw) en eigenlijk vind ik het best leuk. Hoe gaat het in z’n werk? De deelnemers krijgen een box thuisgestuurd met de ingrediënten die nodig zijn om het recept (enkelvoud of meervoud) klaar te maken, dat tijdens een Zoom call voorgetoond wordt. Toen ik van de Camera di Commercio Belgo-Italiana de vraag kreeg om hetzelfde te doen en zo de prima producten van de Emilia-Romagna te ontdekken, twijfelde ik geen moment: naturalmente! (Tot zover mijn kennis van het Italiaans. Allez, da’s overdreven. Ti amo en buon appetito, dat ken ik ook nog ?).

 

Emilia Romagna, hét mekka van de gastronomie (en snelle auto's)

 

Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik begot niet wist waar de regio Emilia-Romagna zich bevond. Scandoloso! Want ik was er al geweest: in 2015 was ik te gast in Parma. Emilia-Romagna is een regio in het noorden van Italië met steden als Bologna (de hoofdstad), Modena, Ferrara en dus Parma. Maar het is vooral een regio met 45 (!) erkende Europese streekproducten, denk maar aan balsamicoazijn, Lambrusco wijn, Parmezaanse kaas en tal van deliciozo charcuteriesoorten. (Voor mijn volgers die houden van snelle bolides, het is ook de streek van Ferrari, Lamborgini en Ducati).

 

Emilia Romagna, hét mekka van de gastronomie (en snelle auto's)

 

Om die streekproducten onder de aandacht te brengen, deed de Camera di Commercio Belgo-Italiana een beroep op de chefs Giacomo Toschi en Gioacchino d’Amico van de Osteria Bolognese in Brussel, “un angelo di Emilia-Romagna nel cuore di Bruxelles”, een engel uit de Emilia-Romagna in hartje Brussel. Mijn Italiaans gaat erop vooruit tijdens het schrijven. ? Naar verluidt is er veel namaak en dus is het zaak om uit te kijken naar het DOP- of IGP-label. DOP staat voor Denominazione di Origine Protetta en IGP voor Indicazione Geografica Protetta. Als je die labels ziet, ben je zeker van de authenticiteit van de producten.

En die konden een aantal collega bloggers en ik dus proeven. De chefs lieten ons 3 recepten zien, waarvan ik er 2 thuis maakte (en die ik hieronder graag met jullie deel): een hapje met Coppa en Squacquerone, een bijzonder jonge, witte, zachte, bijna fluffy kaassoort en een primo piatto bestaande uit Gramigna con ragù rapido di Culatello di Zibello DOP. Zoals meestal het geval is in de Italiaanse keuken, worden de recepten vrij puur gehouden. De producten zitten zo vol smaak dat er geen ‘fiekefatjerietjes’ nodig zijn om een gerecht naar een hoog niveau te tillen. Na het lezen van deze blog/recepten ook zin gekregen in dit lekkers? Alle ingrediënten zijn te vinden bij Raineri in Genk en Gembloux.

 

Emilia-Romagna, hét mekka van de gastronomie (en snelle auto's)

 

Roselline di Coppa di Parma DOP

Ingrediënten voor 2 personen:
6 sneetjes Coppa di Parma DOP
1 Squacquerone
Enkele druppels balsamicoazijn DOP

Werkwijze

Rol 3 kleine plakjes Coppa di Parma op alsof het bloempjes zijn. Gebruik een lepel of spuitzak om de kaas in de ham te doen. Werk de Rosellini di Coppa di Parma af met een paar druppels van de beste balsamicoazijn.

 

Emilia-Romagna, hét mekka van de gastronomie (en snelle auto's)

 

Gramigna con ragù rapido di Culatello di Zibello DOP

Ingrediënten voor 2 personen:
100 g Culatello di Zibello DOP
250 g Pasta Gramigna
1/2 glas Lambrusco DOC
1 witte ui
2 el tomatenpuree
10 cherrytomaten
1 takje rozemarijn
1 teentje knoflook
Extra vierge olijfolie
Peper en zout
Parmezaanse kaas

Werkwijze

Hak de ui fijn. Hak de cherrytomaten en de plakjes Culatello di Zibello grof. Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en fruit de ui. Voeg op hoog vuur de cherrytomaten toe en vervolgens de doormidden gesneden en ontkiemde knoflook. Bak een paar minuten. Doe dan de Culatello erbij en meng goed. Deglaceer met ½ glas Lambrusco. Laat de wijn verdampen. Voeg 2 el tomatenpuree en 1 takje rozemarijn toe. Verwijder de knoflook en dek de pan af. Laat zachtjes pruttelen, terwijl je de saus af en toe doorroert.

Kook de pasta Gramigna in 4L licht gezouten kokend water tot ze beetgaar zijn (ca. 4 min.). Giet de pasta af. Giet een flinke scheut kookvocht bij de saus. Meng de pasta onder de saus. Breng op smaak met peper en serveer met geraspte Parmigiano Reggiano.

 

Grazie mille en alla prossima!

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.434 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

3 Reacties

  1. lucie

    Hallo Myriam, helaas niets voor mij, jouw Italiaanse heerlijkheden, want die producten kan ik hier in Spanje niet kopen. Ik heb toch je recepten gelezen en het was voor het eerst dat ik in een recept tegenkwam dat je een ontkiemde knoflookteen moest gebruiken. Ik snijd de kiem er altijd uit. Ik weet niet zeker waarom dat nodig zou zijn maar ik heb allerlei verschillende redenen gehoord, varierend van bitter tot zelfs giftig. Maar jij gebruikt nu juist een knoflookteen mét kiem. Kun je mij vertellen wat dat toevoegt? Daar ben ik heel benieuwd naar.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Lucie,
      In het recept staat ontkiemde knoflookteen en dus zonder kiem toch?
      Dit is het recept dat ik doorkreeg van de Kamer van Koophandel en ik heb dat dan ook zo gemaakt, zonder kiem inderdaad.
      Ik doe dit trouwens ook altijd omwille van de bitterheid.
      Fijne dag daar in Spanje!
      Stay safe.
      Myriam

      Antwoord
  2. lucie van Ree

    Hallo Myriam,
    Dat is dan een voorbeeld van spraakverwarring. Ik versta onder een ontkiemde knoflookteen dat er een nieuw plantje groeit uit de knoflookteen. Jij verstaat onder ontkiemen dat je de kiem eruit haalt. Grappig, het zal allebei taalkundig wel juist zijn.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Emilia-Romagna, hét mekka van de gastronomie (en snelle auto’s)

by Myriam Minne time to read: 3 min
3