- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Kerstdessert met witte chocolade

Kerstdessert met witte chocolade

Gisteren was ik al voor de 3de keer jurylid bij de verkiezing van het Hobbykokduo van Elektro Vanassche. Elk jaar proberen we om het concept te finetunen. Dit keer gingen we voor een rip-off van Snack Masters. De kookduo’s kregen een gerecht voorgeschoteld en moesten proberen om dat zo goed mogelijk na te maken. Zonder gsm. Dus geen foto’s maken of eventjes rap een recept Googelen. Bram Bonamie, voorzitter van de jury, stond in voor het voorgerecht, lesgeefster Mieke maakte het hoofdgerecht en ik… ja, wat had je gedacht, ik kreeg het dessert toegewezen. Ik koos voor dit kerstdessert met witte chocolade in de hoofdrol.

De duo’s kregen 1 1/2 uur om het na te maken en dat stelde me voor serieuze uitdagingen. Iets bakken was al bijna uitgesloten want om dat in die tijd te maken, bakken én te laten afkoelen, dat was onbegonnen werk. En dus koos ik voor een panna cotta al was ook die keuze ‘gedurfd’. Toen ik het thuis de eerste keer testte, was de panna cotta na 1 1/4 uur niet opgesteven. Het lukte pas toen ik de silicone vormen, in dit geval de plissévormpjes, op voorhand al in de diepvries legde.

Het was dan ook met een klein hartje dat ik de vier hobbykok duo’s mijn proef liet aanvatten. En ja, waarvoor ik al vreesde, kwam uit: de panna cotta’s raakten niet op tijd opgesteven. Gelukkig kon de jury aan de hand van de andere toegepaste technieken een oordeel vellen.

Ik serveerde het kerstdessert op een handgemaakt bord van mijn buurvrouw. Hey, ze is terug van haar lange zeilreis en jullie kunnen dus haar keramiek bestellen/kopen. Ideaal kerstcadeautje voor een foodie als je ’t mij vraagt. ’t is te zeggen: ik zou daar blij mee zijn! Kan iemand dat in Eddy’s oren fluisteren ajb? 😃

Kerstdessert met witte chocolade

Kerstdessert met witte chocolade

Kerstdessert met witte chocolade

Voorbereidingstijd 30 minuten
Rusttijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur
Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 6 personen

Equipment

  • Espumafles

Ingrediënten
  

Voor de panna cotta van witte chocolade:

  • 100 g witte chocolade
  • 2 blaadjes gelatine (4 g)
  • 50 ml volle melk
  • 250 ml room
  • 60 g suiker

Voor de crumble van witte chocolade:

  • 80 g witte chocolade (de witte callets van Callebaut)

Voor de sponge cake:

  • 82 g eieren
  • 30 g eidooiers
  • 52 g poedersuiker
  • 15 g amandelpoeder
  • 30 g bloem
  • 25 g frambozenpuree
  • 1-2 druppels rode kleurstof

Voor de frambozenbonbons:

  • 16 frambozen
  • 75 g witte chocolade
  • 45 g Griekse yoghurt
  • Atsina cress (of munt)

Instructies
 

Voor de panna cotta van witte chocolade:

  • Verwarm de room met de melk en los er de suiker in op.
  • Smelt de witte chocolade erin. Laat niet koken! Giet het mengsel door een zeef.
  • Week de gelatine in koud water en knijp uit. Los op in de warme room. Roer goed en verdeel de panna cotta over de plissévormen. Laat ten minste 1 uur opstijven in de diepvries.

Voor de crumble van witte chocolade:

  • Leg de witte chocolade callets op een bakmatje en bak in de oven gedurende 10 min op 135°C.
  • Krab de crumble los met een vork.

Voor de sponge cake:

  • Mix alle ingrediënten in de blender, zeef ze door en doe in een espumafles. 
  • Steek 2 gaspatronen op de fles en laat even rusten.
  • Spuit het deeg in plastic bekertjes waarin je een paar gaatjes gemaakt hebt.
  • Gaar in de microgolfoven op volle kracht gedurende 45 sec-1 min.
  • Scheur de sponge cake in stukken.

Voor de frambozenbonbon:

  • Verwarm de Griekse yoghurt op het vuur samen met de witte chocolade tot 35° C en giet in een mengkom.
  • Laat stevig worden in de koeling en vul een spuitzak.
  • Neem de frambozen en zul ze voorzichtig met de yoghurt-chocoladeganache. Versier met een klein takje Atsina Cress.
Trefwoord chocoladecrumble, frambozen, kerst, kerstdessert, kerstmenu, kerstmenu 2021, panna cotta, sponge cake, witte chocolade

Bron: dessert door mezelf samengesteld met een samenraapsel van recepten die hier eerder verschenen zijn.

Related Post