Soep van curry met sorbet van citroen en yoghurt

Jarenlang had ik een abonnement op de Culinaire Ambiance tot ik een beetje uitgekeken raakte op het maandblad en mijn abonnement stopzette. Nu kreeg het magazine onlangs een total make-over en ik was benieuwd. Ik bladerde het snel door op een vrijdagavond in mijn favoriete rayon (zo start ik élk weekend dus!) en was snel overtuigd: het maartnummer én het aprilnummer verdwenen in mijn winkelkarretje. De reden? Heel wat recepten spraken me aan, te beginnen met deze soep van curry met sorbet van citroen en yoghurt.

Hoe origineel is dat! Kerrie (of curry zoals je wil) in een dessert! Nu ja, ik gebruikte al een paar keer vanille in een voor- of hoofdgerecht: zoals in rivierkreeftjes met mango, appel, mergpompoen en vanille, of in Zeeuwse mosselen met venkel, Ricard en vanille of nog in skreihaasje, vanillestoemp en botersaus maar kerrie in een nagerecht, dàt nog nooit. Nu is er voor alles een eerste keer en dit leek me zo lekker én verfrissend dat ik tijdens datzelfde wekelijkse bezoek aan mijn supermarkt meteen alle ingrediënten kocht! Ja, ik kan soms nogal impulsief zijn. En teveel hooi op mijn vork nemen… Ik geraakte (weer eens) niet door mijn planning en de soep van curry met sorbet van citroen en yoghurt werd met een week uitgesteld.

Maar van uitstel kwam geen afstel. Gelukkig was het een week later nog steeds heel mooi weer, want – laat me duidelijk zijn – deze soep van curry met sorbet van citroen en yoghurt is de i-de-al-e afsluiter van een barbecue! Geniet van het mooie weer, beste volgers. Dat ga ik zelf ook doen… in het Jan Breydel stadion… met eerst 2 pintjes op het terras van ‘den’ Olympos en daarna hopelijk een dijk van een wedstrijd van mijn (bijna) kampioenenploeg! 🔵⚫

Soep van curry met sorbet van citroen en yoghurt

 

Recept voor soep van curry met sorbet van citroen en yoghurt

(Voor)bereidingstijd: 45 min
Ijsmachine: 50 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 8 personen:

Voor de soep:
250 g melk
200 g eigeel
10 g Madras currypoeder
175 g suiker
700 g room  (ik gebruik altijd de slagroom 40% vet van Campina)
1 citroenschil

Voor de citroen-yoghurt sorbet:
150 g citroensap
750 g suikersiroop (1/2 water + 1/2 suiker)
850 g volle yoghurt

Voor het koekje:
3 eigelen
200 g bloem
200 g boter
300 g maïzena
150 g kristalsuiker

 

Werkwijze

Voor de soep:
Meng alle ingrediënten en plaats ze afgedekt gedurende 30 min in de oven (90° C).

Passeer door een zeef, laat afkoelen en mix glad.

 

Voor de sorbet:
Meng alle ingrediënten en turbineer.

 

Voor het koekje:
Meng alles kort en rol uit.

Snij in de gewenste vorm en bak 8 min op 160° C. (Voor mij volstonden 8 min niet. Ik verdubbelde de duur).

 

Afwerking

Schep een pollepel koude soep van curry in een diep bord.

Verkruimel een koekje in de soep.

Schep een mooie quenelle van de sorbet van citroen en yoghurt.

Bestuif de koekjes met poedersuiker.

Schik een koekje op de quenelle sorbet. Werk af met een muntblaadje.

 

Soep van curry met sorbet van citroen en yoghurt

 

Bron: recept Lieven Demeestere van Restaurant Arenberg gepubliceerd in het maandmenu van het maart 2018 nummer van Culinaire Ambiance.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Related Post

Tags: , , , , , , ,

Soep van curry met sorbet van citroen en yoghurt

by Myriam Minne time to read: 2 min
6
%d bloggers liken dit: