Hoe origineel is dat! Kerrie (of curry zoals je wil) in een dessert! Nu ja, ik gebruikte al een paar keer vanille in een voor- of hoofdgerecht: zoals in rivierkreeftjes met mango, appel, mergpompoen en vanille, of inΒ Zeeuwse mosselen met venkel, Ricard en vanille of nog in skreihaasje, vanillestoemp en botersausΒ maar kerrie in een nagerecht, dΓ t nog nooit. Nu is er voor alles een eerste keer en dit leek me zo lekker Γ©n verfrissend dat ik tijdens datzelfde wekelijkse bezoek aan mijn supermarkt meteen alle ingrediΓ«nten kocht! Ja, ik kan soms nogal impulsief zijn. En teveel hooi op mijn vork nemen… Ik geraakte (weer eens) niet door mijn planning en deΒ soep van curry met sorbet van citroen en yoghurt werd met een week uitgesteld.
Maar van uitstel kwam geen afstel. Gelukkig was het een week later nog steeds heel mooi weer, want – laat me duidelijk zijn – dezeΒ soep van curry met sorbet van citroen en yoghurt is de i-de-al-e afsluiter van een barbecue! Geniet van het mooie weer, beste volgers. Dat ga ik zelf ook doen… in het Jan Breydel stadion… met eerst 2 pintjes op het terras van ‘den’ Olympos en daarna hopelijk een dijk van een wedstrijd van mijn (bijna) kampioenenploeg!Β ?β«
Recept voor soep van curry met sorbet van citroen en yoghurt
(Voor)bereidingstijd: 45 min
Ijsmachine: 50 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
IngrediΓ«nten voor 8 personen:
Voor de soep:
250 g melk
200 g eigeel
10 g Madras currypoeder
175 g suiker
700 g roomΒ (ik gebruik altijd de slagroom 40% vet van Campina)
1 citroenschil
Voor de citroen-yoghurt sorbet:
150 g citroensap
750 g suikersiroop (1/2 water + 1/2 suiker)
850 g volle yoghurt
Voor het koekje:
3 eigelen
200 g bloem
200 g boter
300 g maΓ―zena
150 g kristalsuiker
Werkwijze
Voor de soep:
Meng alle ingrediΓ«nten en plaats ze afgedekt gedurende 30 min in de oven (90Β° C).
Passeer door een zeef, laat afkoelen en mix glad.
Voor de sorbet:
Meng alle ingrediΓ«nten en turbineer.
Voor het koekje:
Meng alles kort en rol uit.
Snij in de gewenste vorm en bak 8 min op 160Β° C. (Voor mij volstonden 8 min niet. Ik verdubbelde de duur).
Afwerking
Schep een pollepel koude soep van curry in een diep bord.
Verkruimel een koekje in de soep.
Schep een mooie quenelle van de sorbet van citroen en yoghurt.
Bestuif de koekjes met poedersuiker.
Schik een koekje op de quenelle sorbet. Werk af met een muntblaadje.
Bron: recept Lieven Demeestere van Restaurant Arenberg gepubliceerd in het maandmenu van het maart 2018 nummer van Culinaire Ambiance.
moet die suikersiroop koud zijn vooraleer je alles mengt en in de sorbetière draait?
Dag Sabine
Best wel, anders heeft je sorbetière het (te) lastig. Een professioneel toestel kan dit aan, een huis-tuin-en-keukentoestel niet.
Groetjes
Myriam
Een heel bijzondere en verrassende smaakcombinatie!
Absoluut!
Dag Myriam
Klopt de verhouding maizena in je recept voor de koekjes?
300 g lijkt zo veel?
De verhouding klopt hoor, Jonas. De maΓ―zena vervangt in dit recept de bloem, waardoor het recept glutenvrij is.
Succes en smakelijk!