Hap en Tap logo zonder streep
Skreihaasje, vanillestoemp en botersaus met Goose Island

Skreihaasje, vanillestoemp en botersaus met Goose Island

3 feb 2017 | Hoofdgerecht, Hoofdgerecht met vis

Voor Valentijn wilde ik dit jaar werken met skreihaasje. Wanneer ik aan skrei denk, dan associeer ik de vis automatisch met het radiospotje van Jeroen De Pauw voor Delhaize waarin hij de skrei aankondigt als the love fish. Skrei is inderdaad beperkt verkrijgbaar rond Valentijn en dus moet je ervan profiteren… De boodschap van Jeroen – ondertussen al een jaar oud – is aangekomen én blijven hangen. Ik ben compleet geconditioneerd, precies het hondje van Pavlov…

Nu wilde ik ook nog een sausje maken met Goose Island. In december kreeg ik 3 flesjes van het Amerikaanse bier thuisgestuurd en zoals jullie weten, blog ik nooit over kant-en-klare producten. Wat kan ik vertellen over het bier? Dat het lekker is? Mijn smaak is misschien niet die van jou… En dus zou ik er een sausje mee maken. Ik las het persbericht nog even na en pikte er het flesje 312 Urban Wheat Ale uit. Ten eerste, het bier is opgedragen aan Chicago, de stad waar ik mijn laatste marathon liep. Bovendien geeft 312 Urban Wheat Ale een extra toets aan eerder neutrale gerechten zoals zalm of kabeljauw met aardappelpuree… Dat wàs het. Ik zou dit bier gebruiken bij mijn skreihaasje én daarbij ook nog aardappelpuree serveren. Bingo!

De tournée minérale is dan wel begonnen, maar een sausje met bier kan geen kwaad toch? Of is dat ook ‘verboden’? 😉 Ach wat, de alcohol in het beetje bier (1 dl ocharme) is toch zo goed als compleet verdampt. Maar tjah, wat doe je dan met de rest van het flesje, natuurlijk?

 

Skreihaasje, vanillestoemp en botersaus met Goose Island

 

Ingrediënten voor 6 personen

Voor het skreihaasje:
3 droge sneetjes brioche brood (ik gebruikte het brood van Harry’s en legde dat een dag voordien uit de verpakking op mijn aanrecht)
6 stukjes skreihaasje van ca 150 g
1 klein pakje bieslook
1 klein pakje platte peterselie
1 ei
1 volle tl graantjesmosterd (ik ben fan van die van Camp’s)
1 klein sjalotje, fijngesnipperd
1 teentje look, geperst
Wat citroenzeste
Sap van 1/4 citroen
50 g zachte boter, in stukken
1 el olijfolie
1 tomaat
Peper
Fleur de sel

Voor de vanillestoemp:
400 g bloemig kokende aardappelen
1 vanillestokje
75 ml melk
75 g boter
Peper
Zout

Voor de botersaus met Goose Island:
1 dl Goose Island 312 Urban Wheat Ale
1 dl visbouillon
4 sjalotjes
2 dl room
Een klontje boter
Peper
Zout
Eventueel 1 el beurre manié (1 el boter + 1 el bloem) of Maïzena Express sausbinder voor witte sauzen

 

Werkwijze

Voor het skreihaasje:
Maak eerst het briochekruim dat bovenop de vis zal komen.

Emondeer de tomaat, verwijder de pitjes en versnijd de tomaat in niet te kleine blokjes.

Verscheur het droge brioche brood in stukken. Meng het met de boter, fijngesneden bieslook en peterselie, het geperste teentje look, de sjalotjes, de graantjesmosterd, de citroenzeste en het citroensap, de olijfolie, de tomatenblokjes, het peper, de zout en het ei.

Meng alles tot een homogene massa.

Kruid het skreihaasje met peper en fleur de sel en leg de vis in een ingevette ovenschaal.

Beleg de bovenkant van de vis met het briochedeeg en druk stevig aan.

Verwarm de oven voor bij 200° C en schuif de vis in de oven gedurende een 10-tal min of tot het broodkruim een goudbruine kleur heeft.

 

Voor de vanillestoemp:
Schil de aardappelen, spoel ze en gaar ze in kokend gezouten water.

Giet de aardappelen af en pureer ze.

Snijd de vanillestok open en schraap het merg eruit.

Doe de stok en het merg bij de melk. Voeg ook de boter toe en warm de melk op.

Verwijder de vanillestok en giet de melk bij de gepureerde aardappelen.

Warm alles op en breng op smaak met (witte) peper en zout.

 

Voor de botersaus met Goose Island:
Hak de sjalotjes grof en stoof aan in een klontje boter.

Voeg de Goose Island 312 Urban Wheat Ale en visbouillon toe en laat inkoken tot een derde.

Passeer de saus door een fijne zeef. De sjalot moet eruit, anders smaakt de saus te bitter.

Voeg de room bij de saus en laat inkoken.

Indien nodig kan je de saus binden met beurre manié of met Maizena Express.

Kruid de saus met (witte) peper en zout.

 

Afwerking

Verdeel de vanillestoemp over de borden en leg het skreihaasje erop.

Lepel de saus rondom en werk af met een stukje vanillestok uit de melk.

 

Skreihaasje, vanillestoemp en botersaus met Goose Island

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

6 Reacties

  1. Inge

    Ziet er super uit maar met welk Belgisch biertje kan dit ook indien ik dit Amerikaans biertje niet vind ?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      De Goose Island vind je bij Delhaize, Inge. Maar uiteraard kan dit ook met een goeie Duvel bv. 🙂
      Smakelijk en schol!

      Antwoord
    • Luc

      ik maak zo’n saus met een Hoegaarden

      Antwoord
  2. patricia

    hallo Myriam,
    ik heb dat recept vandaag klaargemaakt.
    het is heel goed gelukt en het was heel lekker, alleen de saus heb ik met duvel klaargemaakt want ik vond nergens dat speciale biertje ook niet in Delhaize bij ons.
    die vanillepuree paste er ook goed bij, zal dat zeker nog maken.
    groetjes Patricia

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Met een biertje van bij ons, lukt dat ook prima hoor, Patricia. Zo zie je maar. Amerikaans is niet altijd beter. Kijk maar naar Trump. 😉
      Groetjes
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Skreihaasje, vanillestoemp en botersaus met Goose Island

by Myriam Minne time to read: 3 min
6