Hap en Tap logo zonder streep
Tomate farcie

Tomate farcie

17 apr 2024 | Voorgerecht, Voorgerecht vegetarisch

Vergis je niet: deze tomate farcie is niet zomaar een tomate farcie, zoals ik ze ken, gevuld met gehakt. Deze tomate farcie is een plantaardige of veganistische tomate farcie! Wat krijgen we nu, Myriammeke? Gooi je het over een andere boeg? Bij lange niet! Pakt u een koffietje of theeke en ik vertel uitgebreid hoe ik aan dit recept kom.

Ik kreeg een tijdje geleden dit bericht via mijn Instagram account: “Beste Myriam, ben een trouwe volger van jouw blog maar ben totaal niet thuis in gans deze instagram procedure (DM of wat dan ook is mij totaal vreemd). Bij deze stuur ik jou gewoon maar dit bericht: ik heb hier een fantastisch boek (maar is te hoog gegrepen voor mij) waarvan ik denk dat ik jou daar plezier mee kan doen. Is geen “prutsboekske” zulle maar een ferm boek (434pg) ism Frank Fol, auteur Mieke De Vylder en foto’s van Demessemaekers Wim.
Ik woon ook in Lochristi en wil dit, toch wel heel mooi boek, gratis en voor niks bij jou naar huis brengen, ik denk niet dat dit boek te koop is maar ik leg jou graag persoonlijk uit hoe ik het gekregen heb, op die manier kan ik mijn idool (jou dus) eens “live” ontmoeten. Indien je er interesse in hebt stuur ik jou graag wat foto’s door. PS: ik ben geen stalker ofzo, gewoon een simpele vrouw die jou een prachtig boek cadeau wil doen. Laat je iets weten? Groetjes van Inge

Ik heb een heel trouwe community en ik kus mijn beide pollekes daarvoor! Jullie zijn ook de reden waarom ik ’s avonds na een lange werkdag terug achter mijn laptop kruip om recepten uit te tikken. Maar zo’n mooi en lief berichtje, dat krijg ik niet elke dag. Ik haastte me dan ook om te antwoorden. Een paar dagen later zat Inge mét het boek te keuvelen in mijn keuken. Ze had geen woord gelogen: Radilicious is een PRACHTIG boek! Het staat vol puur plantaardige inspiratie van de beste groenterestaurants in Europa. Nog terwijl we aan het praten waren (het leek wel of we elkaar al jaren kenden), spotte ik deze tomate farcie. Het was alleen wachten tot het seizoen van de kumato tomaten zou aanbreken…

Nu is mijn man

  1. geen fan van warme tomaten
  2. geen fan van courgette
  3. geen fan van paprika

én toch speelde hij dit gerecht met veel smaak naar binnen! Dat kan tellen als argument, niet? En ik moet zelf ook bekennen: dit was een smaakbommetje. Er zitten zoveel smaakmakers in het recept verwerkt dat ik totaal geen vlees miste. De vegetarische volgers hier mogen content zijn!

Tomate farcie

Tomate farcie

Tomate farcie

Gang Voorgerecht
Keuken Vegan
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de ratatouille:

  • 1 courgette (je hebt niet alles nodig)
  • 1 rode paprika (je hebt niet alles nodig)
  • 1 aubergine (je hebt niet alles nodig)
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 1 el oregano
  • 5 blaadjes basilicum

Voor de tomaat:

  • 4 kumato tomaten

Voor de tomatenbouillon:

  • Chardonnay-azijn
  • Oregano
  • Basilicum

Voor de courgettecrème:

  • 1 courgette
  • Olijfolie
  • 1/2 el ras el hanout
  • 1 el sojasaus
  • 1/2 tl chardonnay-azijn

Voor de saffraanolie:

  • 2 dl maisolie
  • 10 saffraandraadjes
  • 1 teentje look
  • 1/2 tl espelettepoeder
  • 1 snufje zout

Voor de basilicumolie:

  • 2 dl maisolie
  • 1 bosje basilicum

Voor de amandelcrumble:

  • 20 amandelen

Voor het krokantje van saffraan:

  • 75 g sushirijst
  • 500 ml groentebouillon
  • 3 draadjes saffraan
  • 1 1/2 el ponzu
  • Peper en zout

Instructies
 

Voor de ratatouille:

  • Snijd de courgette, aubergine, ui en paprika in fijne brunoise. Houd alle parures (afsnijdsels) bij.
  • Fruit de ui en look aan in olijfolie. Voeg de brunoise toe. Stoof de groenten gaar en breng op smaak met peper, zout en verse kruiden.

Voor de tomaat:

  • Emondeer de tomaten en gaar ze ongeveer 10 min in de oven op 160° C. Opgelet: ze moeten nog stevig aanvoelen. Maak via de onderkant de tomaat leeg. Houd de pulp bij.

Voor de tomatenbouillon:

  • Stoof de tomatenpulp met de parures van de groenten. Blus met chardonnay-azijn en zet onder met water. Breng aan de kook. Haal van het vuur en laat infuseren met oregano en basilicum. Kruid met peper en zout en zeef door een neteldoek.

Voor de courgettecrème:

  • Snijd de courgette in stukken, bak ze gaar op een laag vuur. Blend de courgette samen met de ras el hanout, soja en chardonnay-azijn tot een crème.

Voor de saffraanolie:

  • Warm alle ingrediënten samen tot een temperatuur van 60° C. Laat gedurende 1 uur trekken en zeef door een neteldoek.

Voor de basilicumolie:

  • Warm alles tot een temperatuur van 60° C. Mix en zeef door een neteldoek.

Voor de amandelcrumble:

  • Rooster de amandelen 10 min op 160° C en snijd grof.

Voor het krokantje van saffraan:

  • Kook de sushirijst in de groentebouillon samen met de saffraan overgaar. Giet de rijst af en draai glad in een blender. Breng op smaak met ponzu, peper en zout.
  • Smeer het mengsel uit in de gewenste vormpjes op silicone matjes*. Droog ongeveer 40 min in de oven op 140° C tot ze krokant zijn.

Afwerking:

  • Warm de ratatouille op een zacht vuur en lepel er wat courgettecrème bij.
  • Vul er de tomaten mee via de onderkant en warm ze 5 min op 180° C.
  • Plaats wat amandelcrumble in het bord. Leg de tomaat er voorzichtig op.
  • Overgiet met de tomatenbouillon.
  • Breng op smaak met enkele druppels saffraan- en basilicumolie.
  • Werk af met het krokantje van saffraan.

Notities

Trefwoord amandelcrumble, aubergine, basilicum, basilicumolie, courgette, courgettecrème, krokantje, kumato, rode paprika, saffraan, saffraanolie, tomaat, tomaten, tomatenbouillon

Bron: recept van Tanguy De Turck van Le Vieux Château in Flobecq voor het boek Radilicious.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.698 andere abonnees

ARCHIEF

6 Reacties

  1. Riana Le Fever

    Wat een leuk verhaal!!!
    Radicoulous is een fantastisch boek. Ik heb het toevallig laatst gekocht. Een aanrader. En wat leuk dat jij ook zo enthousiast bent.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Het is echt fantastisch: mooi vormgegeven, de beste groentechefs, prachtige foto’s,… ideaal voor als je vegan moet/wil koken!

      Antwoord
  2. Dauwe Inge

    Lieve Myriam
    Hoe fijn dat je dit recept hebt gemaakt! En het is nog fijner te lezen dat het uw man ook heeft gesmaakt 😉
    Ik voelde het in mijn kleine teen dat ik jou ontzettend plezier ging doen met dit prachtige boek en zie….. mijn kleine teen heeft weeral gelijk 😂
    Liefs, Inge

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Kleine tenen hebben àltijd gelijk! 😂
      Merci, lieve Inge!

      Antwoord
  3. Sven

    Hey Myriam, ik heb het recept eens gemaakt, het is echt fantastisch lekker.
    Enkel is het de eerste keer dat ik een krokantje probeer te maken. Ik gebruik de silikomart corona siliconen mat.
    Echter krijg ik het krokantje niet uit de vorm zonder het in duizenden stukjes telkens te breken.
    Ik heb de baktijd reeds verkort naar 30 min, ontvormen terwijl het nog warm is, ook na afkoeling geprobeerd. Zonder succes. Kan je me enige tip geven? bedankt

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Tomate farcie

by Myriam Minne time to read: 4 min
6