Feestelijk hapje van courgette, gerookte haring en basilicumgranité

Volgende week deze tijd is Kerst alweer voorbij. 😢😭 OK, nieuwjaar moet dan wel nog komen, maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat er met Kerst meer gekookt en met nieuwjaar meer gefeest wordt. Na Kerst haal ik nooit nog de pieken die ik voor Kerst kon zien. Dat is een trend die ik al waarneem sinds ik met Hap & Tap begon. Met Kerst wordt er een volledig diner gemaakt, met nieuw hooguit een hapjesbuffet. In de hoop jullie te bekoren, deel ik dus dit feestelijk hapje van courgette, gerookte haring en basilicumgranité.

Het toeval (echt waar!) wil dat ik net deze week een persbericht kreeg waarin stond hoe goed haring wel is. Ik copy-paste even de intro van het persbericht: “Haring is hot: lekker, gezond, praktisch én duurzaam. Bij hoeveel hapjes kan je die 4 kwaliteitskenmerken aanvinken? Haringhapjes – niet toevallig een specialiteit uit Scandinavië – halen hoge scores als verfijnde en gezonde lekkernij, met bijzonder comfortgehalte en weinig verstorende impact op de natuur.

Ideaal! Dit feestelijk hapje is dus niet alleen lekker, het is ook nog gezond én duurzaam. Wat wil je nog meer om 2020 in te zetten? Zin gekregen in nog meer haringhapjes? Check dan even deze website.

 

Feestelijk hapje van courgette, gerookte haring en basilicumgranité

 

Recept voor feestelijk hapje van courgette, gerookte haring en basilicumgranité

(Voor)bereiding: ca. 30 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de courgette pakketjes:
1 groene courgette
1 Granny Smith
1 Charlotte aardappel
1 sjalot
Zure room
Gerookte haring
Enkele sprietjes bieslook
Olijfolie

Voor de basilicumgranité:
1/2 bos basilicum
1 handje spinazie
1 dl suikerwater
1/2 dl citroensap
1 blaadje gelatine (van 3,2 g / blaadje)

Voor de granen crumble:
Pumpernickelbrood
Honing

Voor de mosterdsaus:
Mosterd
Honing
Mascarpone

Extra gerookte haring voor de afwerking

 

Bereiding

Voor de courgette pakketjes:
Snijd de aardappel in zeer fijne brunoise en kook die kort beetgaar.

Versnipper de sjalot en snijd de Granny Smith en de haring in fijne brunoise.

Versnipper de bieslook en meng alles met een klein beetje zure room. Kruid met peper en zout.

Snijd de courgette in lange slierten en besprenkel die met olijfolie.

Leg de slierten in een kruis op elkaar, schep er een lepel aardappelsalade op en vouw de pakketjes dicht.

 

Voor de basilicumgranité:
Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water.

Maak het suikerwater met gelijke delen suiker en water door het water met de suiker op te koken tot alle suiker is opgelost. Voeg de uitgeknepen gelatine toe.

Blancheer de basilicum en spinazie en mix die glad in het suikerwater.

Laat de granité bevriezen waarbij je de ijskristallen regelmatig losmaakt met een vork.

 

Voor de granen crumble:
Verkruimel het pumpernickelbrood.

Bak de broodkruimels krokant in arachideolie.

Meng er op het laatst een weinig honing onder en laat kort meebakken.

Stort de crumble uit en laat afkoelen.

 

Voor de mosterdsaus:
Neem van alle ingrediënten gelijke delen en klop tot een glad mengsel.

Doe in een spuitzak of spuitbusje.

 

Afwerking

Schep wat granen crumble onderaan in een kommetje.

Schik hierop een courgette pakketje.

Bovenop leg je nog een extra stukje gerookte haring. Schep hierop wat basilicumgranité.

Spuit rondom wat toefjes mosterdsaus en serveer meteen.

 

Bron: recept van Dhr. Tim Cornille voor de workshop “Feestelijke hapjes” bij Peggylicious.

Related Post

Tags: , , , , , , , , , , ,

Feestelijk hapje van courgette, gerookte haring en basilicumgranité

by Myriam Minne time to read: 2 min
2
%d bloggers liken dit: