Aperitiefpraline van Roquefort en chocolade

door | dec 27, 2019 | Hapjes

Dit recept printen? Print dit recept
Aperitiefpraline van Roquefort en chocolade

Het zal jullie niet verbazen dat ik dol ben op pralines. Ah jaaaaa, ik ben een chocolate monster en kan dus niet weerstaan aan pralines. Op dat vlak ben ik bovendien geen moeilijke eter. Ik lust alles: witte chocolade, melkchocolade en pure chocolade. Toen ik deze aperitiefpraline ontdekte in het boek van Claudia was mijn aandacht meteen getrokken. Een aperitiefpraline, begot, wat een topidee! Toen ik echter zag dat de praline gevuld was met blauwschimmelkaas, zakte mijn enthousiasme toch een beetje. Ik ben geen topfan van Roquefort en consoorten. Ik eet het wel, maar sta er niet voor te springen. En toch waagde ik het erop. Tenslotte zit er maar 18 g Roquefort in 15 pralines. Dat is ocharme 1 gram’ en een sjiek’ per aperitiefpraline.

Wel, ik heb het me niet beklaagd. Dit was helemaal mijn meug! Bovendien is zo’n aperitiefpraline het ideale fingerfood om met een coupke champagne te toosten op het nieuwe jaar, mijn gedacht. Wordt er met kerst een heel menu geserveerd met fancy amuses om te beginnen, dan is met nieuwjaar partyfood meer in de mode. Deze aperitiefpraline past helemaal in die trend!

 

Aperitiefpraline van Roquefort en chocolade

 

Recept voor aperitiefpraline van Roquefort en chocolade

Voorbereiding: ± 30 min
Afkoelen: ± 1 uur
Opstijven: ± 1 nacht
Moeilijkheid: Eenvoudig

Voor 15 pralines:
5 g notenmengeling
110 g witte chocolade
35 g volle room 40% vet
3 cl water
18 g Roquefort
1 mespuntje szechuanpeper
1 mespuntje tijm
100 g pure chocolade 70%
Extra nootjes
Grof zeezout

 

Bereiding

Hak de noten in de blender tot een crumble.

Hak de witte chocolade in stukjes en voeg toe.

Voeg room, water, Roquefort, szechuanpeper en tijm toe en verwarm de massa tot 60° C.

Stort de massa uit op een schaal of bakplaat en laat een uurtje afkoelen op kamertemperatuur.

Klop de afgekoelde massa luchtig met een elektrische mixer met kloppers.

Doe in een spuitzak en spuit in siliconen vormpjes.

Laat 1 nacht opstijven in de diepvries.

Breek de pure chocolade in stukken en smelt.

Doe in een mengkom.

Leg een vel bakpapier of een bakmatje op een bakplaat.

Haal de opgesteven pralines uit de vormpjes en haal een voor een door de chocolade met een vork. Leg op de bakplaat en garneer met enkele nootjes en grof zeezout.

 

Aperitiefpraline van Roquefort en chocolade

 

Bron: aangepast recept van Jamie Samain van Café de Paris voor het boek Thermomix Feest van Claudia Allemeersch.

Related Post

Hap en Tap Belgian food blog awards 2017

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 1.982 andere abonnees

Archief

  • 2021 (98)
  • 2020 (190)
  • 2019 (201)
  • 2018 (204)
  • 2017 (206)
  • 2016 (210)
  • 2015 (213)
  • 2014 (203)
  • 2013 (214)
  • 2012 (119)

6 Reacties

  1. Lucie

    Hallo Miryam,
    Dat lijkt mij een heel lekker hapje. Proef je nog wel een ietsepietsje van die Roquefort? Het plaatje ziet er iets anders uit dan jij beschrijft. Het lijkt of je de pralines na het pure chocoladebadje door de gemalen noten hebt gerold. Is dat ook de bedoeling?
    Bedankt voor de vele leuke recepten van dit jaar en een gelukkig en smakelijk Nieuwjaar gewenst.

    Antwoord
  2. Myriam Minne

    Dag Lucie
    Je proeft de blauwe kaas nog een ietsepietsje inderdaad, maar de smaak overheerst totaal niet, want je van blauwe kaas wel zou verwachten.
    Het is de bedoeling dat je de praline met de nog warme chocolade nog eens door nootjes rolt: “leg op de bakplaat en garneer met enkele nootjes en grof zeezout.”
    Allez, de pralines zagen er zo uit op de foto van het kookboek en dus heb ik dat dan maar zo geïnterpreteerd.
    Smakelijk!

    Antwoord
  3. An

    Hallo Myriam,

    Moet ik dat roommengsel na afkoelen effectief opgeklopt krijgen ?
    Want dat lukt me echt niet, het blijft helemaal vloeibaar, ondanks het feit dat het volle room was…

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Nee An, het blijft dik vloeibaar.
      Je moet het tenslotte nog makkelijk in vormpjes kunnen gieten. Met een stijve massa zou dit niet lukken.
      Dus, no stress, komt goed!

      Antwoord
  4. Brigitte

    Hey, ik krijg het ook niet dik opgeklopt ? het blijft vloeibaar. De smaak is wel goed. Teveel water ? Heb er nog room bij gedaan, maar zonder verbetering ?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Brigitte,
      Het mag nog vloeibaar blijven, tenslotte moet de praline nog opstijven in de diepvries in silicone vormen. Dus geen paniek. Als je de ingrediënten bekijkt dan zie je dat je slechts 3 cl water hebt op de totale massa van room, kaas, chocolade,… allemaal dingen die binden.
      Werk wel snel eens je ze uit de diepvries gehaalt hebt om ze te coaten met de pure chocolade.
      Succes!
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  +  32  =  41

Aperitiefpraline van Roquefort en chocolade

by Myriam Minne time to read: 2 min
6
%d bloggers liken dit: