Hap en Tap logo zonder streep
Hazelnoot chocolade zandkoekjes

Hazelnoot chocolade zandkoekjes

27 okt 2019 | Dessert, Zoet

Een aantal maanden geleden kocht ik Tourbillon siliconevormen in Het Gents Bakkershuis. Ik moest en ik zou die kopen, want ik had die nodig voor een hapje van focaccia met geitenkaas. Zonder die spiralen zou mijn focaccia maar half zo schoon geweest zijn. Maar sinds 17 juli lagen die vormen dus onaangeraakt in mijn kast. Ne mens kan toch niet alle dagen focaccia met geitenkaas eten he? ? Maar gelukkig stootte ik vorige week op een megagoeie Franse bakblog en wat bleek? De lieve man had dezelfde vormen en had die gebruikt voor de meest onweerstaanbare hazelnoot chocolade zandkoekjes met chocolade ganache. Wat is er beter dan chocolade zandkoekjes? Chocolade zandkoekjes mét chocolade ganache!

Voor je nu denkt: lap, ik kan die zandkoekjes niet maken, want ik heb die vormen niet, dat kan je wel. Al zullen ze er minder perfect uitzien, ze zullen er niet minder lekker om zijn!

En dan lanceer ik nu graag voor 1 keer een oproep. Ik doe het zelden of nooit en beloof op mijn plechtig communiezieltje dat ik het ook maar 1 maal zal doen. Mag ik vragen aan iedereen die op Instagram actief is om mijn Instagram account te volgen? Ik heb mezelf als doel gesteld om voor het einde van het jaar de kaap van de 10.000 volgers te ronden zodat ik eindelijk die dekselse Swipe Up functie krijg in mijn stories. Ik ben jullie alvast bijzonder dankbaar!

 

Hazelnoot chocolade zandkoekjes

 

Recept voor chocolade hazelnoot zandkoekjes

Voorbereiding: ca. 20 min
Baktijd: 15 min
Moeilijkheid: Eenvoudig

Nodig:
Een “Tourbillon” siliconevorm met 4,5 cm diam (facultatief)
Een uitsteekring van 5 cm
Een deegrol
Bakpapier
Een spatel

Ingrediënten voor 15 chocolade hazelnoot zandkoekjes:

Voor de chocoladeganache:
70 g pure chocolade  (ik gebruikte de Guanaja 70% van Valrhona #nospon)
70 g room ( (ik gebruikte mijn favoriet, de slagroom 40% vet van Campina)
9 g boter

Voor de chocolade hazelnoot zandkoekjes:
150 g zachte boter (op kamertemperatuur)
90 g suiker
40 g eierdooiers (van 2 gelen)
20 g cacaopoeder (ongezoet)
80 g hazelnootpoeder
120 g patisseriebloem
Een snufje fleur de sel

 

Werkwijze

Voor de chocoladeganache:
Breng de room aan de kook.

Smelt ondertussen de pure chocolade die je in grove stukken gehakt hebt. Die hoeft niet compleet gesmolten te zijn.

Giet 1/3 van de room bij de gesmolten chocolade en meng met een spatel. Ga op dezelfde manier tewerk met het tweede en vervolgens het derde deel van de room.

Door een ganache te maken waarbij je de room in 3 keer toevoegt, krijg je een perfecte emulsie en dus een gladde ganache.

Voeg de boter toe en meng een laatste keer tot je ganache perfect glad en glanzend is.

Giet de ganache onmiddellijk in de tourbillons vormen.

Omdat de silicone vormen slap zijn, raad ik aan om de vormen op een snijplank te zetten en hiermee enkele keren op je werkblad te kloppen om eventuele luchtbellen te verwijderen en de ganache gelijkmatig te verdelen. Je kan ook nog met een tandenstoker de luchtbellen doorprikken.

Bewaar de ganache in de diepvries. Het is noodzakelijk om de tourbillons perfect te kunnen ontvormen dat je ze laat hard worden in de diepvries (- 18°C). Een koelkast is onvoldoende koud en zal dus niet volstaan.

 

Voor de chocolade hazelnoot zandkoekjes:
Verwarm je oven voor bij 170° C op de stand hete lucht.

Meng in een staande mixer type KitchenAid uitgerust met de vlinder of in een kom met een houten lepel de boter, de suiker en de eierdooiers. De boter moet verplicht zacht zijn, denk er dus aan om die vooraf uit te leggen.

Voeg vervolgens het hazelnootpoeder en cacaopoeder toe en meng opnieuw.

Eindig met de bloem en een snufje zout. Meng nog een laatste keer tot je een homogeen beslag bekomt.

Giet het beslag op een vel bakpapier (je kan het best een spatel gebruik om het deeg uit je kom te halen).

Dek het beslag af met een tweede vel bakpapier en rol het deeg uit met een deegrol tot een cirkel van ca. 24 cm met een dikte van 1 cm.

Verwijder het bovenste vel bakpapier.

Ik heb een bakring van 24 cm rond mijn deeg geplaatst om te vermijden dat het teveel zou uitlopen tijdens het bakken. Dit is geen must, maar zorgt er wel voor dat de zandkoekjes allemaal even dik zijn.

Schuif in de oven gedurende 15 min bij 170° C.

Steek de zandkoekjes uit zodra je ze uit de oven haalt met een uitsteekring van ca. 5 cm diameter. Het is belangrijk dat je dit doet wanneer het deeg nog warm en zacht is.

Laat ze vervolgens afkoelen.

Keer de zandkoekjes om zodat de gladde onderkant bovenaan komt te liggen.

Ontvorm je tourbillons chocoladeganache en leg ze op de chocolade hazelnoot zandkoekjes. Je moet een 15-tal min wachten tot de ganache terug op temperatuur is.

Tenslotte heb ik een beetje Maldon zout op de ganache gestrooid. Dit is een Engelse fleur de sel waarbij de zoutvlokken lichtjes krokant zijn

Wacht wel tot het laatste moment als je fleur de sel wil toevoegen, want op de duur gaat de ganache smelten.

 

Tips en tricks om te onthouden:
Als je geen tourbillons vormen wil gebruiken, maak de ganache dan na de zandkoekjes. Wacht tot de ganache stijver en dus dikker wordt voor je ze op de zandkoekjes uitstrijkt met een klein lepeltje of erop spuit met een spuitzak.

Het is belangrijk om de plank met de spiralen eens goed te kloppen om de luchtbelletjes te verwijderen. Ervoor zorgen dat je geen luchtbelletjes hebt in de bodem is niet eenvoudig met dit type zeer fijne vormen.

Als je de boter vooraf bent vergeten uithalen, kan je ze gedurende enkele seconden in de microgolfoven steken. Je boter moet zacht zijn, maar mag zeker niet gesmolten zijn.

Snijd de zandkoekjes met een uitsteekring uit wanneer het deeg nog warm en zacht is. Als je te lang wacht, zal het deeg hard worden en zal het moeilijker zijn om een net en glad resultaat te bekomen.

 

Hazelnoot chocolade zandkoekjes

 

Bron: recept vertaald van de Franse blog Empreinte sucrée.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.592 andere abonnees

ARCHIEF

1 Reactie

  1. Sonja

    Bedankt voor de inspiratie. Kan ik ook nog eens mijn vormen uithalen!! Al gebruik ik ze liever voor hartige recepten…hint, hint….

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Hazelnoot chocolade zandkoekjes

by Myriam Minne time to read: 4 min
1