In het oorspronkelijke recept worden girolles gebruikt, maar die kon ik in mijn supermarkt niet vinden en mijn groenteboer was met verlof, dus verving ik de girolles door shimeji. Het maakt allemaal niet zoveel uit. Je kan gerust voor nog een andere champignon opteren.
Trouwens, wat vinden jullie eigenlijk van mijn initiatief om nu al met kerstrecepten te beginnen? Mijn laatste post op Instagram kreeg bijzonder weinig likes waar ik uit afleid dat jullie hier nog niet op zitten te wachten. Maar anderzijds kan ik niet anders dan nu al beginnen aan mijn kerstmenu. Als ik jullie in december een uitgebreid keuzemenu wil voorstellen, MOET ik er nu al aan beginnen. Laat me gerust ook weten naar welk type kerstgerechten jullie op zoek zijn. Inspire me!
Recept voor gepaneerd eitje met sesam, bloemkoolmousseline en shimeji
(Voor)bereiding: 1 uur
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Ingrediënten voor 4 personen:
6 verse eieren
1 kleine bloemkool
200 g shimeji (of girolles)
3 teentjes knoflook, in fijne plakjes gesneden
80 g boter
2 el verse oregano
5 takjes platte peterselie
Dille, kervel en oregano
2 el sesamzaad
200 g Japans broodkruim
100 g fijne bloem
1 flinke scheut witte azijn
50 ml olijfolie
100 ml druivenpitolie
Werkwijze
Snijd de bloemkool in grote stukken en kook gaar in gezouten water. Laat de bloemkool goed uitstomen en mix ze tot een luchtige saus met de boter. Breng op smaak met peper, zout en versgeraspte nootmuskaat.
Borstel de shimeji schoon en snijd de steeltjes bij.
Fruit de plakjes knoflook krokant in 50 ml olijfolie en laat uitlekken op keukenpapier. Reserveer de olie voor de shimeji later.
Mix de oregano en de platte peterselie met de druivenpitolie in een blender. Zeef de olie.
Breng een ruime pan water aan de kook met een flinke scheut witte azijn, houd het water tegen het kookpunt aan. Breek 4 eieren in 4 kommetjes. Breng het water in beweging met een garde en laat de eieren één voor één in het water glijden. Werk hierbij snel het eiwit rond de dooiers met een eetlepel en pocheer in 3 min de eieren. Koel de gepocheerde eieren onmiddellijk in een grote schaal ijskoud water en laat ze daarna uitlekken op een doek. Snijd eventuele sliertjes van van de eieren. Klop de overige eieren los. Wentel de gepocheerde eieren voorzichtig eerst door de bloem, dan door de losgeklopte eieren en tot slot door het Japanse broodkruim gemengd met sesamzaadjes.
Verwarm de friteuse op 180° C.
Warm de bloemkoolmousseline op, bak de shimeji kort in de knoflookolie en kruid ze met peper en zout. Fruit de gepaneerde eieren goudbruin in de hete friteuse en laat ze uitlekken op keukenpapier. Verdeel de bloemkoolmousseline over het bord, schik het gepaneerd eitje erop en werk af met de shimeji, verse plukjes tuinkruiden, de oregano-olie en de knoflookchips.
Bron: recept van chef Philippe Van den Bulck voor Njam.
Dankjewel, Anne, leuk om te lezen. Ik doe lustig verder. 😉
Groetjes
Myriam
Dankjewel, Georgette, ik doe mijn best, voor de foto’s en voor de gerechtjes. 😉
Tot binnenkort bij Linda!
Groetjes
Myriam
Dit is fantastisch! 🙂
Fantastisch om te lezen en het uit te proberen!
Kan niet wachten tot ik thuis ben !
Succes en smakelijk, Louise.
En fijn weekend!
Groetjes
Myriam
Dag Myriam,
In het noorden is lever blijkbaar een “must” in een kerstdiner en dan heb ik het niet over foie gras. En kalfslever is misschien wel een idee om mee aan de slag te gaan en op te zoeken in je archie-ie-ie-ie-ie-ven tijdens de nieuwe-keuken-plaatsings-dagen 🙂 🙂 . Ben al vol van verwachtingen.
Kan je de eitjes ook sous vide garen? Op hoeveel graden dan best?
Door het ei gedurende 1 uur op 63° C in de sous vide te garen krijg je de perfecte structuur.