Zeeuwse kokkels a la marinara

Druk, drukker, drukst. Telkens wanneer ik denk: dit is de allerdrukste periode everrrrrr, wordt het toch nog drukker. Ik zit in mijn laatste (en dus zwaarste) trainingsweken voor de marathon van de Médoc, mijn dochter gaat trouwen op 24 augustus, het voetbal is terug begonnen (Belgische competitie én laatste kwalificatieronde Champions League, hallelujah!) en na de marathon en mijn weekje verlof dat eraan vastplakt, wordt ein-de-lijk mijn nieuwe keuken geïnstalleerd. En dat betekent dus allemaal nog wat extra to do’s: jurk gaan passen (in Nijlen, ja ik kon geen jurk dichter bij huis vinden 😆), nageltjes laten doen, lampen gaan kiezen,… En dus grijp ik graag terug naar relatief snelle recepten, zoals deze Zeeuwse kokkels a la marinara.

Inderdaad, ik ben in Sergio’s boek blijven plakken. Na de aspergesoep van vorig jaar, zijn deze kokkels al het derde recept op korte tijd dat ik klaarmaak uit Sergio’s boek Just Cook It, na de Thaise mosselsoep en de gevulde, gepofte aardappel met garnaaltjes en zure room. En het is nog niet het laatste: ik heb ook al de brandade van kabeljauw gemaakt (recept volgt binnenkort) en ook de zeetong Zeelandaise staat nog op mijn bucketlist.

Ik maakte de kokkels klaar in mijn nieuwe GreenPan pan en vond het gerecht er zo mooi uitzien dat ik niet de moeite nam om de kokkels over te scheppen in een andere kom. Ik zette de pan zo op tafel tussen ons in. (En hoewel ik 1 kg kokkels had en mijn man en ik maar met 2 waren, was de pan toch binnen de kortste keren leeg). An empty plate is the best compliment for the cook.

 

Zeeuwse kokkels a la marinara

 

Recept voor Zeeuwse kokkels a la marinara

(Voor)bereiding voor de kokkels: 15 min
(Voor)bereiding voor de tomatencompote: 50 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 4 personen:
600 g Zeeuwse kokkels
Olijfolie, om in te bakken
2 teentjes knoflook, geraspt
Versgemalen zwarte peper
2 takjes tijm, blaadjes
1/2 venkel, in fijne reepjes
100 ml witte wijn
200 ml tomatencompote (zie hieronder)
1/2 tl chilivlokken
2 el bladpeterselie, fijngehakt
Venkelgroen

Voor de tomatencompote:
2 uien, fijngesnipperd
6 takjes tijm
6 teentjes knoflook, fijngehakt
Olijfolie, om in te bakken
100 ml witte wijn
500 g tomaten, zonder vel (ik gebruikte de Pelati van Elvea)
300 g verse tomaten, ontveld, in stukken
2 el verse oregano
1 tl suiker
Zeezout en versgemalen zwarte peper

 

Werkwijze

Voor de tomatencompote:
Stoof ui, tijm en knoflook aan in olijfolie en blus met witte wijn. Laat het vocht volledig verdampen en voeg dan tomaten, oregano en suiker toe. Breng op smaak met zout en peper. Laat 45 min zachtjes stoven.

Voor de kokkels a la marinara:
Spoel de kokkels zeer goed onder koud stromend water af. Er mag geen zand meer uitkomen.

Bak de gewassen kokkels aan in olijfolie met de geraspte knoflook, peper, tijm en venkel. Blus met witte wijn. Voeg tomatencompote en chilivlokken toe en laat 1 min koken met het deksel op de pan.

Haal het deksel van de pan en voeg bladpeterselie toe. Roer goed om.

Werk af met versgemalen zwarte peper en wat plukjes venkelgroen.

 

Bron: recept uit het boek Just Cook It van Sergio Herman.

Related Post

Tags: , , , ,

Zeeuwse kokkels a la marinara

by Myriam Minne time to read: 2 min
2
%d bloggers liken dit: