Koffie en karamel cheesecake

Soms heb ik veel geduld en soms totaal niet. Zo maakte ik vroeger bv. borduurwerkjes in kruissteek waar ik uuuuuuuren zoet mee was. En ook om de fijnste brunoise te snijden kan ik het nodige geduld opbrengen. Maar soms heb ik ook totaal geen. Zo zie ik een foto van een gerecht en wil ik direct het recept. Zo ook vorige week, toen ik deze koffie en karamel cheesecake ontdekte op de Instagram account van collega Bart. Ik vroeg hem om het recept, maar nog voor hij kon antwoorden, was ik er al achter dat hij het recept bij nog iemand anders was gaan halen, meer bepaald bij Yoshibis. Ik contacteerde de man via zijn Instagram account en die was zo vriendelijk om me het recept te bezorgen. Dan kon de jacht op het zoets voor de afwerking beginnen. Ik liet me gaan. 😆

 

Koffie en karamel cheesecake

 

Recept voor koffie en karamel cheesecake

Voorbereiding: ca. 20 min
Opstijven: 4 uur
Moeilijkheid: Eenvoudig (maar wel wat geduld nodig!)

Ingrediënten voor 1 koffie en karamel cheesecake voor 8 à 10 personen:
250 g speculoos koekjes
100 g boter
100 g suiker
2 eieren
350 g plattekaas
250 ml volle room
5 blaadjes gelatine (van 2 g/blaadje)
1 klein kopje koffie
Eventueel: koffie karamel siroop (ik kocht die van Nicolas Vahé bij Juttu)
Je kan er ook nog dulce de leche door mengen, maar dat deed ik niet. Ik koos ervoor om extra koffie-extract toe te voegen.
Afwerking naar keuze: ik kocht Oreo’s, wafeltjes, Rolo’s, Malteser’s, geroosterde pinda’s en pralines in de vorm van een noot

 

Werkwijze

Bekleed de bodem van een springvorm (doorsnede: 24 cm) met bakpapier.

De bodem van de taart bestaat uit een mengeling van fijngemalen speculoos koekjes en boter: maal de koekjes fijn in de keukenrobot en meng met 100 g gesmolten boter. Giet het koekjesbotermengsel in de springvorm, verdeel over de bodem en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Laat de bodem een half uurtje rusten in de koelkast.

Laat 5 blaadjes gelatine weken in een grote hoeveelheid ijskoud water.

Weeg 100 g suiker af en klop deze samen met 2 eidooiers tot een witte ruban.

Weeg 350 g plattekaas af en meng die onder de ruban.

Klop 250 ml room op tot yoghurtdikte en meng dit onder het cheesecakebeslag.

Knijp de geweekte gelatineblaadjes goed uit en laat deze oplossen in een bodempje warme koffie. Wanneer de gelatine volledig is opgelost, mag die aan hoge snelheid onder het beslag gemengd worden. Ik deed dit in de KitchenAid.

Voeg de koffie (en de koffie siroop en het koffie-extract als je die gebruikt) toe om de smaak nog te versterken.

Klop de 2 overgebleven eiwitten op tot sneeuw en spatel ze onder het beslag.

Giet het beslag op de reeds hard geworden speculoosbodem en laat zo’n 4 uur opstijven in de koelkast.

Garneer naar keuze.

 

Bron: recept van Yoshibis ontdekt op de Instagram account van Roeckies World.

Related Post

Tags: , ,

Koffie en karamel cheesecake

by Myriam Minne time to read: 2 min
16
%d bloggers liken dit: