Hap en Tap logo zonder streep
Koffie en karamel cheesecake

Koffie en karamel cheesecake

17 nov 2019 | Gebak en koekjes, Zoet

Soms heb ik veel geduld en soms totaal niet. Zo maakte ik vroeger bv. borduurwerkjes in kruissteek waar ik uuuuuuuren zoet mee was. En ook om de fijnste brunoise te snijden kan ik het nodige geduld opbrengen. Maar soms heb ik ook totaal geen. Zo zie ik een foto van een gerecht en wil ik direct het recept. Zo ook vorige week, toen ik deze koffie en karamel cheesecake ontdekte op de Instagram account van collega Bart. Ik vroeg hem om het recept, maar nog voor hij kon antwoorden, was ik er al achter dat hij het recept bij nog iemand anders was gaan halen, meer bepaald bij Yoshibis. Ik contacteerde de man via zijn Instagram account en die was zo vriendelijk om me het recept te bezorgen. Dan kon de jacht op het zoets voor de afwerking beginnen. Ik liet me gaan. ?

 

Koffie en karamel cheesecake

 

Recept voor koffie en karamel cheesecake

Voorbereiding: ca. 20 min
Opstijven: 4 uur
Moeilijkheid: Eenvoudig (maar wel wat geduld nodig!)

Ingrediënten voor 1 koffie en karamel cheesecake voor 8 à 10 personen:
250 g speculoos koekjes
100 g boter
100 g suiker
2 eieren
350 g plattekaas
250 ml volle room
5 blaadjes gelatine (van 2 g/blaadje)
1 klein kopje koffie
Eventueel: koffie karamel siroop (ik kocht die van Nicolas Vahé bij Juttu)
Je kan er ook nog dulce de leche door mengen, maar dat deed ik niet. Ik koos ervoor om extra koffie-extract toe te voegen.
Afwerking naar keuze: ik kocht Oreo’s, wafeltjes, Rolo’s, Malteser’s, geroosterde pinda’s en pralines in de vorm van een noot

 

Werkwijze

Bekleed de bodem van een springvorm (doorsnede: 24 cm) met bakpapier.

De bodem van de taart bestaat uit een mengeling van fijngemalen speculoos koekjes en boter: maal de koekjes fijn in de keukenrobot en meng met 100 g gesmolten boter. Giet het koekjesbotermengsel in de springvorm, verdeel over de bodem en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Laat de bodem een half uurtje rusten in de koelkast.

Laat 5 blaadjes gelatine weken in een grote hoeveelheid ijskoud water.

Weeg 100 g suiker af en klop deze samen met 2 eidooiers tot een witte ruban.

Weeg 350 g plattekaas af en meng die onder de ruban.

Klop 250 ml room op tot yoghurtdikte en meng dit onder het cheesecakebeslag.

Knijp de geweekte gelatineblaadjes goed uit en laat deze oplossen in een bodempje warme koffie. Wanneer de gelatine volledig is opgelost, mag die aan hoge snelheid onder het beslag gemengd worden. Ik deed dit in de KitchenAid.

Voeg de koffie (en de koffie siroop en het koffie-extract als je die gebruikt) toe om de smaak nog te versterken.

Klop de 2 overgebleven eiwitten op tot sneeuw en spatel ze onder het beslag.

Giet het beslag op de reeds hard geworden speculoosbodem en laat zo’n 4 uur opstijven in de koelkast.

Garneer naar keuze.

 

Bron: recept van Yoshibis ontdekt op de Instagram account van Roeckies World.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.485 andere abonnees

ARCHIEF

21 Reacties

  1. Marina

    Deze wil ik zeker maken… dank je wel, om het recept te delen!

    Antwoord
  2. Trudy

    Hoi wat een heerlijk recept maar wat bedoel je met plaatje kaas

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Oei? Heb ik ergens plaatje kaas getypt, dat moet plattekaas zijn natuurlijk!
      Sorry hoor.

      Antwoord
  3. Rita

    Heb deze taart eergisteren gemaakt en gisteren meegenomen naar de bijeenkomst met mijn zussen. We hebben met zijn allen gesmuld. Super lekker!
    Ga ik zeker opnieuw maken.
    Bedankt voor het heerlijke recept!
    Groetjes,

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Oh wat een fijne reactie, Rita. Dat doet me veel plezier!

      Antwoord
  4. Marina Grosemans

    Vraagje ik wil een kleinere cheesecake maken met een springvorm van 19 cm ga de ingredienten delen door 2 of zou dit te weinig zijn?
    Alvast bedankt!
    Marina

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Gedeeld door 2 is misschien wel wat weinig. Ik zou gaan voor 2/3 van de hoeveelheden.
      Succes en smakelijk.
      Of anders maak je de volledige hoeveelheid en schep je de overschot in glaasjes. Zal ook mooi en lekker zijn!
      Groetjes
      Myriam

      Antwoord
      • Marina

        Mercikes!

        Antwoord
  5. Marina Grosemans

    Sorry welke boter gebruik jij meestal?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ik gebruik altijd “goeie boter”. In mijn geval is dat meestal roomboter uit de streek van Chimay te koop bij Carrefour.
      Succes!

      Antwoord
      • Marina

        Dank je wel!

        Antwoord
  6. Mia

    Het lijkt mij een overheerlijk taartje…
    Bedoelt u met platte kaas misschien volle of magere kwark? (voor Ned. baksters)
    Wat zijn de hoeveelheden van de koffie karamel siroop en/of extra koffie-extract die ik eventueel kan toevoegen? En stijft de taart dan nog goed op i.v.m. andere verhoudingen?
    Koffie-extract is mij ook onbekend, is dat zelf te maken?
    ‘1 klein kopje koffie’ is … ml?

    Is het te merken dat ik geen ‘bakster’ ben? 🙂

    Antwoord
  7. Mia

    Hallo Myriam,
    Hartelijk dank voor uw snelle reactie!
    En bedankt voor informatie en uw tips!
    Mvg,
    Mia

    Antwoord
  8. Marina

    Sorry, Ik heb ook nog een vraagje welke gelatine blaadjes koop jij? persoonlijk ben ik vegetariër zou er liever kopen die niet gemaakt zijn van varkens 🙂 heb er nu gekocht van Dr Oetker.Pakje is 20 gr 12 blaadjes 🙂

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Marina
      Gelatine is altijd van dierlijke oorsprong. Als je met een vegetarische variant wil werken, dan moet je kiezen voor agar-agar. Die wel altijd laten opkoken, want anders geeft hij geen binding.
      Bij de ingrediënten staat hoeveel 1 blaadje gelatine weegt in dit recept: 2 gram. Mijn blaadjes koop ik in de horecaspeciaalzaak en die wegen 3,2 g/stuk.
      Succes!

      Antwoord
  9. Rosseel Monique

    Dag Myriam, zou je de volle room kunnen vervangen door soya room? Gr Monique

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Monique
      Ik heb totaal geen ervaring met sojaroom. Ik heb even voor je gegoogeld en blijkbaar is er soja cuisine van Alpro die je kan opkloppen en die volgens de site een perfect alternatief is voor slagroom. Zou dus moeten lukken.
      Succes!
      Myriam

      Antwoord
      • Rosseel Monique

        Zal ik zeker proberen, Monique

        Antwoord
  10. Nina de Gunst

    Deze recent gemaakt. Hij was heerlijk. Ik had alleen dat de bodem en cake niet aan elkaar bonden. Dus bij elke hap verloor ik of de koek of de cake.
    Wat heb ik fout gedaan en hoe kan dit beter?
    MvG
    Nina

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Oei, geen idee, Nina. Ik herinner me in elk geval niet meer of dat bij mij ook zo was.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Koffie en karamel cheesecake

by Myriam Minne time to read: 2 min
21