Er zijn geen seizoenen meer. Je kan dit toch moeilijk zomer noemen? Ik heb constant een herfstgevoel en ja, ik word er weemoedig van. Het besef dat de dagen alweer aan het korten zijn, stemt me allesbehalve vrolijk. Neen, zelfs het idee dat Kerst nadert kan dat gevoel niet verhelpen. 😀 De enige zekerheid die er wél nog is, dat is de start van het mosselseizoen en dat is vorige week met veel toeters en bellen van start gegaan. Je kon er niet naast kijken: op tv, bij influencers,… overal zag je Johan Boskamp de eerste Zeeuwse mossel met veel smaak naar binnen werken. Ik ben fan van de zeevrucht en pikte voor jullie een selectie van 10 x mosselen uit mijn repertoire. (Ondertussen zijn er uiteraard al veel meer recepten met mosselen te vinden op deze blog. Wil je ze allemaal zien, klik dan hier). De titels zijn aanklikbaar om het recept in kwestie te raadplegen.
1. Makkelijk mosselhapje
Wat ik toen schreef over dit mosselhapje: “Om nog even terug te komen op dit makkelijk mosselhapje: het is zo lekker als het eruit ziet én het vraagt écht geen werk. Het duurt een tijdje voor de saus voldoende is ingekookt, maar je hebt er echt geen omkijken naar. Je maakt het helemaal vooraf.“
2. Zeewolf met groene asperge, peterseliewortel en saffraan
In dit recept spelen de mosselen niet de hoofdrol. Die is weggelegd voor de zeewolf. Maar toch is de inbreng van de zeevrucht niet verwaarloosbaar, want het goddelijke kookvocht van de mosselen wordt gebruikt om de saus te maken.
3. Cappuccino van Zeeuwse mosselen
Dit mmmmmmmosselsoepje kan je als aperitiefsoepje of als volwaardige soep serveren. Smaken zal ze sowieso doen!
4. Gefrituurde mosselbeignets in een beslag van Brugse Zot
Deze mosselbeignets zijn f***ing good fingerfood! Uiteraard drink je er een Brugse Zot bij.
5. Gegrilde zeeduivel met mosselbearnaise
Zeeduivel met mosselen? Da’s verduiveld lekker, mijn gedacht!
6. Gebrande skrei met pastinaak, knolselder, mosselen en oesterzwam
Wie nu denkt: het is helemaal niet het seizoen voor skrei. Dat klopt! Maar vervang de skrei door kabeljauwhaasje en je hebt een fantastisch recept met mosselen!
7. Mosselen à la Wout Bru
Dat Wout Bru een topchef is, dat wist ik al. En dat bewijst hij bovendien met dit recept dat zijn naam draagt.
8. Mosselen met sobrasada, burrata en fregola
Zeeuwse mosselen op Spaanse wijze, dat zijn deze mosselen met sobrasada, burrata en fregola. Olé!
9. Mosselkroketten met piccalilly mayonaise
Een kroketje smaakt altijd toch? En al zeker deze mosselkroketten met piccalilly mayonaise! Om duimen en vingers af te likken. Letterlijk en figuurlijk!
10. Mosselen met champagnesabayon
Genieten? Da’s (met z’n tweetjes) deze mosselen met champagnesabayon leegslurpen.
Deze 10 x mosselen is al de derde post in de “Best of reeks”. Voor de vorige twee (rabarber en asperges) zal je ondertussen tot volgend seizoen moeten wachten. Gelukkig is het mosselseizoen pas gestart én duurt het nog heeeeel lang!
Nu ben ik benieuwd: welk mosselrecept is jullie favoriet?
Veel op opnieuw te proberen in deze herfst tijd.
Inderdaad. Laat je gaan!
De keuze is reuze!
Zo is dat. Op 12 jaar verzamel je wel wat!