Hap en Tap logo zonder streep
Dalgona coffee

Dalgona coffee

13 apr 2020 | Cocktails en tapjes

Er doen dezer dagen nogal wat challenges de ronde op social media. Een ervan is de #dalgonacoffeechallenge die vooral op TikTok hoge ogen gooit. Nu ben ik veel te oud voor TikTok (al heb ik me wel een account aangemaakt, ik moet immers zorgen dat ik bij blijf met mijn job), maar ik kreeg de uitdaging dus toegespeeld via mijn Instagram account. Een Franstalige blogcollega, Sophie van Tomate Cerise, tagde mij in haar Dalgona coffee foto om er ook eentje te maken. Het is niet de bedoeling dat je hem exact namaakt, maar dat je er een eigen twist aan geeft.

Zo’n Dalgona coffee maken is echt maar 2 minuten werk en dus ging ik akkoord (iets wat ik trouwens zelden doe, ik ben niet zo’n challenge type). En nu kon ik de foto enkel delen op mijn Instagram account, maar er zijn nogal wat fans hier die niet op Instagram zitten en die zouden dit ‘recept’ dus missen. Dan heb ik het maar snel in een blogberichtje gegooid. Dat zal de mensen die op zoek zijn naar cocktails/alcoholhoudende drankjes ook tevreden weer stemmen. Want jawel, ik gooide alcohol in mijn Dalgona coffee. Is jouw bloedgroep sinds de start van Corona ook a-peritief geworden? ?

Eerst nog even wat uitleg over de Dalgona coffee (gekopieerd van Het Nieuwsblad): de koffie is een Zuid-Koreaans drankje dat naar karamel smaakt. Inmiddels is het ook buiten het Aziatische land een hype geworden en op sociale media circuleert momenteel zelfs de #dalgonacoffeechallenge waarbij de koffie wordt gemaakt en geproefd.

De Dalgona-koffie laat zich het best omschrijven als een zogenoemde ‘whipped coffee’ en bestaat voornamelijk uit koude melk die gemengd wordt met opgeklopte, luchtige koffieroom. Het recept bestaat al langer, maar werd een maand geleden opnieuw op YouTube gedeeld en werd ondertussen al meer dan vier miljoen keer bekeken.

Het drankje is simpel te maken, het enige dat je nodig hebt is instantkoffie, suiker, water en melk. Om de koffie te maken doe je de instantkoffie, suiker en water in een kom. Dit moet goed gemixt worden. Als het een luchtig mengsel is geworden, kun je het toevoegen aan een glas dat gevuld is met koude melk. Heb je zin in een ijskoffie? Voeg dan nog wat ijsklontjes of geschaafd ijs toe.

See? Er komt geen alcohol aan te pas. Eigenlijk is het niet meer dan een speciale latte of koffie verkeerd. Maar ik maakte er dus wél eentje met alcohol. Ik had die per toeval ontdekt op de Instagram account van Baileys en gaf er mijn eigen twist aan door de Dalgona coffee af te werken met cacaopoeder en chocolade koffiebonen.

 

Dalgona coffee

 

Recept voor Dalgona coffee

(Voor)bereiding: ± 5 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 2 ‘ijskoffies’:
180 ml melk met Baileys Original en vodka (dit volgens een 1:1:1 ratio, dus 60 ml melk, 60 ml Baileys, 60 ml vodka)
1 1/2 el oploskoffie
1 1/2 el light brown sugar (18 g)
1 1/2 el kokend water (22 ml)
Cacaopoeder
Chocolade koffiebonen

 

Werkwijze

Verdeel de melk met Baileys Original en vodka over 2 glazen met ijs en zet apart.

Doe de oploskoffie, suiker en kokend water en in een hoge smalle beker. Klop met de kloppers van een handmixer gedurende 1 à 2 min tot de koffie dik en romig is.

Lepel de opgeklopte koffie op de melk in de 2 glazen. Bestrooi met wat cacaopoeder en werk af met een paar chocolade koffiebonen.

Serveer met een rietje. Het is het lekkerst wanneer je de koffie even doorroert.

 

Bron: recept geïnspireerd op de Instagram account van Baileys Official.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.180 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Dalgona coffee

by Myriam Minne time to read: 2 min
0
%d