Pulled pork, kaascracker, spicy honingmosterd dip, pijpajuin

Het is weer van dattem: ik moet teruggrijpen naar oude recepten van mijn kooklessen her en der te velde. Een paar weekends geen tijd om te koken en ik heb niets meer in de pipeline zitten. Alhoewel, ik zou liegen. Ik heb nog 8 recepten voor jullie klaarstaan, maar dat zijn – op eentje na – allemaal desserts of bakrecepten en ik wil jullie niet met overtollige kilo’s opzadelen nog voor de herfst begonnen is. En het gaat er voorlopig niet op verbeteren: dit weekend reis ik af naar Bordeaux om er de (wijn)marathon van de Médoc te lopen, daarna geniet ik van een weekje vakantie in Nice en wanneer ik terug thuiskom, wordt mijn keuken afgebroken. Dus, jullie zullen het voorlopig moeten stellen met minder mooie foto’s, maar niet met minder lekkere recepten. Integendeel! Deze pulled pork met kaascracker, spicy honingmosterd dip en pijpajuin is een toppertje! (Ik heb trouwens in mijn Instagram stories de vraag gesteld of jullie deze recepten willen en de reactie was overweldigend ja!).

Het is al het derde recept uit de Tex-Mex kookworkshop bij Peggy met chef Jo. Eerder blogde ik al een salade van gegrilde perzik met rode kool, zoete aardappel en kip en een hapje met watermeloen, fetakaas en fruitrum. Pst, de nieuwe workshops bij Peggy staan momenteel online. Ga maar snel eens piepen. Ik heb me al terug ingeschreven voor een paar veelbelovende demo’s: wild van wild, de geheimen van sous-vide koken, feestelijke hapjes, enz enz. Dit is trouwens GEEN sponsored content, zoals dat zo mooi heet. Ik betaal mijn demo’s netjes zelf. Ik ben gewoon fan van Jo en Tim en van hun recepten!

 

Pulled pork, kaascracker, spicy honingmosterd dip, pijpajuin

 

Recept voor pulled pork, kaascracker, spicy honingmosterd dip, pijpajuin

(Voor)bereiding: 30 min + 5 uur in de oven
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 8 personen:

Voor de pulled pork:
3 kg varkensschouder
½ el komijnpoeder
1 el lookpoeder
1 el korianderpoeder
½ el mosterdzaad
½ el oregano gedroogd
2 el bruine suiker (donkere cassonade)
1 el paprikapoeder
1 el gerookt paprikapoeder
Zout
Guadalajara spicemix (o.a. verkrijgbaar bij Horeca Totaal)
Tennesee whisky
1 dl perensap
Olijfolie

Voor de kaascracker:
150 g bloem
150 g boter
150 g Parmezaanse kaas, gemalen (of 50 g Parmezaan, 50 g Reypenaer en 50 g Emmenthaler kan ook)
1 ei
1 el gerookt paprikapoeder
1 snufje Guadalajara spicemix
Zeezout
1 tl komijnpoeder

Voor de mosterddip:
2 el graantjesmosterd van Tierenteyn
1 el honing
1 el frambozenazijn
Peper en zeezout
3 el olijfolie

Voor de rode paprika:
1 rode paprika
1 x pijpajuin
1 teentje look
1 sjalot
Frambozenazijn

 

Werkwijze

Voor de pulled pork:
Maal het mosterdzaad in een mortier tot een fijne poeder.

Meng alle benodigdheden (specerijen).

Maak enkele insneden in het stuk vlees (varkensschouder) en masseer de kruiden er in.

Plaats in een ovenschaal en dek af met aluminiumfolie. Schuif de ovenschaal in de voorverwarmde oven op 155°C gedurende 3u met een beetje whisky, olijfolie en perensap.

Verwijder na 3 uur de aluminiumfolie en laat het vlees nog 2 1/2 u verder garen in de oven.

Nu kan je met een vork het vlees van elkaar trekken. Meng de pulled pork met de mosterddip en extra pijpajuin.

 

Voor de kaascracker:
Meng bij de zachte boter de kaas, het ei, het gerookte paprikapoeder en komijnpoeder, het zeezout en als laatste de bloem.

Kneed het deeg even, verpak het in plasticfolie, rol het tot een worstje en plaats het in de koelkast om te rusten/op te stijven.

Snijd in duimdikke plakken en bak gedurende 10 min in de voorverwarmde oven bij 180° à 185° C.

 

Voor de mosterddip:
Meng de honing met de mosterd, frambozenazijn, peper en zeezout en monteer met olijfolie.

 

Voor de rode paprika:
Sueer de groenten aan in olijfolie en blus met frambozenazijn.

 

Afwerking

Schik wat pulled pork op de kaascracker en werk af met rode paprika.

 

Bron: recept van Dhr. Jo Nelissen voor Peggylicious.

Related Post

Tags: , , ,

Pulled pork, kaascracker, spicy honingmosterd dip, pijpajuin

by Myriam Minne time to read: 2 min
2
%d bloggers liken dit: