Ik proefde het hapje tijdens de Tex-Mex kookdemo bij Peggylicious. Chef Jo liet de watermeloen marineren in limoncello. Nu kon ik dat recept klakkeloos kopiëren zoals ik zo vaak doe. De recepten van Jo (en Tim) staan altijd compleet op punt, dus wie ben ik om daar iets aan te wijzigen? Maar nu had ik net de dag ervoor 2 flessen Carumbola fruitrum gekregen. Er zijn 2 soorten: een gele Exotic variant en een rode Very Berry. Ik deed de test en liet een stuk watermeloen 20 min marineren in de gele fruitrum, een ander stuk meloen in de rode fruitrum en een derde stuk in limoncello, zoals het oorspronkelijke recept voorschreef. Wel, dat in de gele fruitrum was even lekker als dat in de limoncello. (De watermeloen in de Very Berry was ook lekker, maar iets te zoet naar mijn zin. Toch voor een hapje. Moest het voor een dessert zijn, dan kan het perfect. Ik ben dus al aan het broeden op een recept met de rode Carumbola. Mijn hersencellen staan nooit stil ?).
Het olijvenzout maakte ik zelf. Ik droogde een handje zwarte olijven gedurende 3 uur in de oven bij 90° C. Daarna cutterde ik de olijven met eenzelfde hoeveelheid sel de Guérande. Dit zout is heel lekker o.a. bij vis.
Recept voor watermeloen, fetakaas, fruitrum
(Voor)bereiding: 30 min
Rusttijd: 20 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 8 personen:
Voor de watermeloen:
8 balkjes watermeloen (zorg ervoor dat je balkjes watermeloen dikker zijn dan je balkjes feta, want anders wordt het te zwaar)
Carumbola Exotic fruitrum (of limoncello)
Voor de feta:
8 balkjes feta
Olijvenzout
Peper van de molen
Voor de afwerking:
8 Doritos
Guacamole
Zeste van limoen
Goede olijfolie
Eetbare bloempjes
Bereiding
Voor de watermeloen:
Versnijd de watermeloen in rechthoekige stukjes en marineer die gedurende 20 min in de fruitrum.
Voor de feta:
Versnijd de fetakaas in rechthoekige stukjes van ongeveer hetzelfde formaat als de watermeloen (niet groter!).
Brand de fetakaas voorzichtig af met de bunzenbrander.
Plaats nu de fetakaas op de doordrankte (geen tikfout, hebdem?) watermeloen en kruid met olijvenzout en peper.
Werk de feta af met stukjes Doritos, een toefje guacamole en limoenzeste. Steek eventueel een eetbaar bloemetje in de guacamole.
Besprenkel met goede olijfolie en serveer meteen.
Bron: recept geïnspireerd op een recept van Dhr. Jo Nelissen voor Peggylicious.
Wauw, zo eenvoudig maar super leuk gemaakt!
Waar koop je olijvenzout of hoe maak je het?
Dat staat in de tekst, hoor, Chantal:
“Het olijvenzout maakte ik zelf. Ik droogde een handje zwarte olijven gedurende 3 uur in de oven bij 90° C. Daarna cutterde ik de olijven met eenzelfde hoeveelheid sel de Guérande. Dit zout is heel lekker o.a. bij vis.”
Succes!
Wat een geweldig gerechtje!
Ik wil het thuis maken en dan
meenemen naar mijn schoonzus om haar te verrassen voor haar verjaardag.
Is de feta fatsoenlijk te snijden?
Bij mij brokkelt
Dag Rob,
De ene feta is de andere niet. Maar probeer eens om je mes in heet water te dompelen zodat het makkelijk door de feta glijdt.
Succes en smakelijk!
Myriam
Bedankt voor de tip en de supersnelle reactie!
btw: die carambola fruitrum hadden ze hier niet.
Het wordt limonchello.
Groet,
Rob Verstappen
Venlo, NL