Hap en Tap logo zonder streep
Crème van bloemkool met chorizo, gepocheerd eitje

Crème van bloemkool met chorizo, gepocheerd eitje

11 mrt 2022 | Voorgerecht, Voorgerecht met vlees

Weet je waar ik gelukkig van word? Van een gepocheerd eitje waarvan het eigeel, wanneer je het opensnijdt, zo lekker uitloopt. Dus werd ik van deze crème van bloemkool met chorizo en een gepocheerd eitje heel gelukkig. Checkt dat af!

Ik ontdekte een foto van dit gerecht in een Facebook groep, maar moest zelf de werkwijze verzinnen, want meer dan een titel stond er niet bij. Wel, dat is gelukt. Dit is een heel fijn voorgerechtje. Voor de chorizo gebruikte ik de Ibérico chorizo van Edouard Artzner en als eitjes XL eitjes. Misschien was het nog beter/mooier geweest met L eitjes, dan was de crème van bloemkool beter zichtbaar geweest. Maar nu ben ik aan het mierenneuken. 😅

Mierenneuken kan ik. En stressen ook. Ik vreesde dat niemand ging reageren op de aankondiging van mijn 10de blogverjaardag en geen kat met mij ging willen gaan varen. Stresske nergens voor nodig dus. Jullie reageerden massaal. Je kan niet geloven hoeveel plezier me dat doet! Dit betekent echt heel veel voor me. Het wordt een hele klus om 10 winnaars te prikken. Deelnemen kan nog tot en met zondag, trouwens.

Ik serveerde deze crème van bloemkool in een kommetje van mijn buurvrouw. De lieve Viviane maakt trouwens niet alleen keramiek, ook leren handtassen rollen uit haar gouden handen. Ik kreeg er een van mijn echtgenoot voor mijn verjaardag. Een heel groot en handig exemplaar dat je op 2 manieren kan dragen en waarin ik zelfs mijn laptop kwijt kan. Heel praktisch wanneer ik eind deze maand voor 2 dagen naar Montpellier mag voor de Pink Lady appels. Ja ja, de persreizen en -events zijn terug en ik voel een accuut tekort aan verlof opkomen dit jaar. Maar dat zijn zorgen voor later. Eerst volgende week genieten van een short trip naar de Bourgogne! Je kan alles vanop de eerste rij meemaken in mijn Instagram stories.

Crème van bloemkool met chorizo, gepocheerd eitje

Crème van bloemkool met chorizo, gepocheerd eitje

Crème van bloemkool met chorizo, gepocheerd eitje

Gang Voorgerecht
Keuken Frans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 1/2 bloemkool
  • 200 g room
  • 75 g chorizo
  • 2 kakelverse eieren
  • 1 scheutje azijn
  • 1 handje pistaches
  • 1 handje hazelnoten
  • 1 lenteui
  • Peper en zout
  • 50 g chorizo

Instructies
 

Voor de crème van bloemkool:

  • Snijd de 75 g chorizo in blokjes, doe die bij de room en breng aan de kook in een kookpot. Haal de pot van het vuur en laat de chorizo en room onder deksel trekken gedurende 30 min.
  • Verwijder de bladeren van de bloemkool, haal de stronk van de bloemkool en snijd de rest in roosjes. Breng een pan met water aan de kook en voeg wat zout plus de bloemkoolroosjes toe. Laat de bloemkool 12 tot 15 min koken tot deze volledig gaar is. Giet de bloemkoolroosjes af in een vergiet.
  • Doe de bloemkoolroosjes in een blender en zeef er de room bij. Mix glad en breng verder op smaak met (witte) peper en zout.

Voor het gepocheerd eitje:

  • Breng water aan de kook en voeg de azijn toe.
  • Breek de eieren eerst in 2 kopjes.
  • Roer het water met een garde rond.
  • Laat het ei erin glijden en laat het gedurende 2 min zachtjes pocheren.
  • Schep het gepocheerde eitje eruit en laat in koud water afkoelen.
  • Herhaal met het andere ei.
  • Laat de gepocheerde eitjes voor het uitserveren even in warm water op temperatuur komen.
  • Laat daarna op papier uitlekken.

Voor de afwerking:

  • Hak de pistachenoten en hazelnoten grof en rooster ze kort in een antikleefpan zonder vetstof.
  • Versnijd de 50 g chorizo in blokjes en bak die kort op een zacht vuurtje in een antikleefpan zonder vetstof. Je wil die heerlijke olie bekomen om je gerecht af te werken.
  • Versnijd de lenteui in schuine ringen.
  • Schep de crème van bloemkool in diepe kommetjes. Schik er een gepocheerd eitje op. Werk af met pistaches en hazelnoten, lenteui en besprenkel met chorizo-olie. Kruid met peper van de molen en zout.
  • De crème kan zowel warm als lauw geserveerd worden.
Trefwoord bloemkool, bloemkoolcrème, chorizo, crème van bloemkool, hazelnoten, lenteui, Maison Edouard Artzner, pistachenoten, pistaches

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.487 andere abonnees

ARCHIEF

4 Reacties

  1. Diane

    Hallo,
    In de ingredientenlijst spreek je van 75gr chorizo en die in blokjes te snijden en bij de room te voegen. in de beschrijving verder zeg je nogmaals te chorizo in blokjes te snijden maar slechts 50gr
    Klopt dit? En wat met de overige 25gr? Zo opsmullen? Of heb ik iets over het hoofd gezien?
    dank je wel en groetjes

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Je hebt inderdaad 2 keer chorizo nodig. De eerste keer laat je die trekken in de room om de crème van bloemkool te maken en de 2de keer gebruik je de chorizo om die te bakken in de pan en zo een heerlijke chorizo-olie te bekomen.
      Uiteraard belet ik jou niet om die heerlijke blokjes gebakken chorizo op te eten of zelfs bij het gerecht te doen.
      Succes en smakelijk!

      Antwoord
  2. Peter

    Gaan de blokjes die in de room zitten mee in de blender bij de bloemkool?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Peter,
      Er staat: “zeef er de room bij.” Dat betekent dat je de room door een zeef passeert, waardoor de blokjes chorizo in de zeef achterblijven.
      Zo heb je alleen de smaak en niet de blokjes.
      Succes!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Crème van bloemkool met chorizo, gepocheerd eitje

by Myriam Minne time to read: 3 min
4