- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Bosbessen- en bramenmousse, witte chocoladesaus, muntolie

Bosbessen- en bramenmousse, witte chocoladesaus, muntolie

Wat een over the top totally crazy recept is deze bosbessen- en bramenmousse! Je hebt er alleen bosbessen, braambessen, water, suiker en gelatine voor nodig. Geen eieren. Geen room. Toen ik het zag op Gronda kon ik het bijna niet geloven en het was dus met enige argwaan dat ik eraan begon. Ik maakte er zelf ook een video van zodat jullie het met jullie eigen ogen kunnen zien. Check it out: hier! (En like, comment, share en/of save die dan even, terwijl je daar dan toch bent).

Ik koos ervoor om er een witte chocoladesaus bij te serveren. Die maakte ik al eens eerder voor mijn “dame blanche“. En ook het recept voor de muntolie vond ik gewoon bij mezelf. Handig, hoor, zo je eigen blog met recepten hebben! 😁 Onder de bosbessen- en bramenmousse schikte ik nog wat plakjes aardbeien en verkruimelde er wat (roze) meringue over. Afwerken deed ik met bosbessen, braambessen en een takje munt. Zo keert alles van in de bosbessen- en bramenmousse ook terug in de rest van het dessert.

Ziezo, dan laat ik jullie rustig dit recept ontdekken. Ik vertrek naar Antwerpen waar ik met 2 collega’s de 10 Miles ga lopen. Ja, ik heb er best wel wat stress voor. Het is meer dan een jaar geleden dat ik nog een “wedstrijd” liep. Niet dat ik “een tijd” wil neerzetten, hoor. Die ambitie heb ik nooit. Gewoon finishen met mijn collega Bieke en onderweg kunnen babbelen, da’s mijn doel. Maar hopelijk wel op tijd thuis om dé match Union-Club te kunnen volgen. En dan snel onder de wol. Er staat me een zware week te wachten: op woensdag organiseer ik samen met Roel, Rani en Claudia de eerste editie van Culinaire Connecties. Een event door en voor foodbloggers. Er komt 50 man op af en we gaan zelf koken. 🫣 Je kan alles volgen via de stories op mijn Instagram account. Wish us luck!

Bosbessen- en bramenmousse, witte chocoladesaus, muntolie

Bosbessen- en bramenmousse, witte chocoladesaus, muntolie

Bosbessen- en bramenmousse, witte chocoladesaus, muntolie

5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Rusttijd: 8 uur
Totale tijd 8 uur 55 minuten
Gang Nagerecht
Porties 8 personen

Equipment

  • 1 staande mixer type KitchenAid

Ingrediënten
  

Voor de bosbessen- en bramencoulis:

  • 500 g bosbessen en bramen
  • 100 g water
  • 100 g suiker

Voor de bosbessen- en bramenmousse:

  • 300 g bosbessen- en bramencoulis
  • 200 g water
  • 100 g suiker
  • 3 blaadjes gelatine (van 3,2 g/blaadje)

Voor de witte chocoladesaus:

  • 50 g melk
  • 200 g volle room, 40% vet
  • 150 g witte chocolade
  • 10 g glucose

Voor de muntolie:

  • 25 g muntblaadjes
  • 75 g olijfolie
  • Zout

Voor de afwerking:

  • Aardbeien
  • Bosbessen
  • Bramen
  • Meringue
  • Muntblaadjes

Instructies
 

Voor de bosbessen- en bramencoulis:

  • Doe alle ingrediënten in een kookpot en kook gedurende 40 min op middelhoog vuur.
  • Na de kooktijd, mix je het mengsel op maximale snelheid. Passeer door een zeef.
  • We hebben 300 g gezeefde vloeistof nodig.

Voor de bosbessen- en bramenmousse:

  • Week eerst de gelatineblaadjes in een kom koud water.
  • Doe alle ingrediënten in een steelpan en verwarm zonder te koken.
  • Voeg de geweekte en uitgeknepen gelatine toe.
  • Doe het mengsel in een bak en laat het minstens 3 uur afkoelen.
  • Zodra het mengsel koud is, doe je het in een staande mixer die je 15 min op maximale snelheid laat kloppen.
  • Bedek een ovenschaal met bakpapier zodat de mousse niet aan de schaal kleeft en stort er het mengsel in uit. Dek af met bakpapier zodat de mousse niet uitdroogt.
  • Laat 4-5 uur afkoelen in de koelkast.
  • Steek uit naar smaak op het moment van gebruik.

Voor de witte chocoladesaus:

  • Breng de melk met de room aan de kook.
  • Los de glucose hierin op.
  • Laat iets afkoelen en giet op de chocolade.
  • Roer goed door en plaats in de koeling.

Voor de muntolie:

  • Blancheer de muntblaadjes in kokend gezouten water.
  • Koel meteen af in water met ijs. Dep ze volledig droog met keukenpapier.
  • Mix de blaadjes daarna in de blender met extra vierge olijfolie.
  • Passeer alles door een neteldoek.
  • Doe de olie in een spuitflesje.

Afwerking:

  • Snijd p.p. 3 kleine of 2 grote aardbeien in dunne plakken en schik ze onderin het bord.
  • Verkruimel er wat meringue over.
  • Schik er een mousse op.
  • Werk de mousse af met bosbessen, bramen en muntblaadjes.
  • Schenk rondom wat witte chocoladesaus.
  • Druppel er muntolie in.
Trefwoord aardbeien, bosbessen, braambessen, bramen, meringue, mousse, munt, muntolie, witte chocolade, witte chocolademousse

Bron: recept van chef Carlos Maestre voor Gronda.

Related Post