Hap en Tap logo zonder streep
Zwitserse room, kaviaar van rode vruchten, karamelpoeder

Zwitserse room, kaviaar van rode vruchten, karamelpoeder

7 apr 2024 | Dessert, Zoet

Twee weken na elkaar een Noor Boereboompke doen? Yes, I can! Ik verklapte jullie vorige week al dat ik fan ben van de jonge Nederlandse chef. Zijn recepten zijn origineel, lekker én kloppen als een bus! En hij werkt, net zoals ik, al graag eens met een mal. Mal Myriammeke, het zou zomaar mijn bijnaam kunnen zijn. Voor deze Zwitserse room met kaviaar van rode vruchten en karamelpoeder gebruikte hij de Rose Mold van MoldBrothers en laat dat net één van mijn favorietjes zijn van de Hollandse broertjes. Ik gebruikte ‘m al eerder voor een hazelnoot crémeux.

Voordeel van dit dessert: het is makkelijker dan je denkt. Zwitserse room is “gewoon” banketbakkersroom met opgeklopte slagroom eronder gemengd. En ook die kaviaar van rode vruchten is goed te doen. En zie je het toch niet zitten om je aan de kaviaar van rode vruchten te wagen, maak dan een coulis. De smaak blijft hetzelfde, alleen het visuele aspect is anders.

De witte velvet spray kocht ik bij A La Tarte.

Ziezo. En dan moet ik nu nog wat verder schrijven om mijn SEO plugin tevreden te houden. Mijn tekst is te kort om goed te scoren, zegt em. Laat schrijven gelukkig geen probleem zijn voor mij. Al een chance! ’t is ook mijn job. Het leven gaat hier z’n gangetje. Over een dikke maand “moet” ik 3 dagen gaan wandelen in de Venen. Samen met een vriendin ga ik de Venntrilogie stappen, een meerdaagse wandeling over 109 km. De wandeling werd vorig jaar verkozen tot mooiste wandeling. Normaal stap je 6 dagen na elkaar, maar wij gaan dat opsplitsen in 2 x 3 dagen: 3 dagen in mei en 3 dagen in augustus. Niet alleen goed voor ons lijf, maar ook goed voor onze verlofdagen. Anders ben ik meteen 1 week kwijt hieraan en nu niets, aangezien ik niet meer werk op vrijdag.

Eerlijk? Ik vind dat wandelen lastiger dan lopen. Met die zware stapschoenen wegzakken in de modder, valt echt niet te onderschatten. Ik ben na zo’n wandeling (de langste die we deden was “nog maar” 14 km op vlak terrein) écht moe en stijf. En dan heb ik nog niet eens getraind met de rugzak mee… En dan moet je weten dat de langste wandeling 25 km is met dan ook nog eens veel hoogtemeters. Je zal mijn avonturen kunnen volgen via mijn Instagram account. Ik heb een speciaal highlight aangemaakt. Wordt vervolgd!

Zwiterse room, kaviaar van rode vruchten, karamelpoeder

Zwitserse room, kaviaar van rode vruchten, karamelpoeder

Zwitserse room, kaviaar van rode vruchten, karamelpoeder

5 van 1 stem
Gang Nagerecht
Porties 8 personen

Equipment

  • 1 Precisieweegschaal
  • 1 Staafmixer
  • 1 Blender

Ingrediënten
  

Voor het karamelpoeder:

  • 100 g suiker
  • 10 g water

Voor de Zwitserse room:

  • 1/2 vanillestokje
  • 350 g melk
  • 82 g eidooiers
  • 82 g suiker
  • 30 g maizena
  • 6 g gelatineblaadjes, geweekt in koud water
  • 100 g volle room, half stijf opgeklopt
  • Witte velvetspray

Voor de kaviaar van rode vruchten:

  • 500 g rode vruchten (mag diepvriesfruit zijn)
  • 50 g water
  • 50 g suiker
  • 3 g agar agar
  • 400 ml neutrale olie

Voor de muntolie:

  • 1 handje munt
  • 1 dl neutrale olie

Voor de afwerking:

  • Aardbeien
  • Chocolate chip cookies

Instructies
 

Voor het karamelpoeder:

  • Doe de suiker en het water in een steelpan en zet op middelhoog vuur.
  • Kaat de suiker karamelliseren en giet uit op een siliconenvel.
  • Laat volledig afkoelen en hard worden. Breek de karamel in stukken en doe ze in een blender.
  • Mix tot een poeder.
  • Bewaar dit luchtdicht.

Voor de Zwitserse room:

  • Snijd het vanillestokje open en schraap de zaadjes eruit.
  • Zet de melk, de vanillezaadjes en het stokje op laag vuur en laat 10 min trekken.
  • Meng de eierdooiers, suiker en maïzena. Zeef de melk.
  • Giet geleidelijk de warme geïnfuseerde melk bij het eidooiermengsel terwijl je roert om de dooiers te temperen, net als bij het maken van banketbakkersroom.
  • Breng het mengsel al roerend aan de kook en laat het een paar minuten zachtjes koken. Blijf roeren.
  • Los de gelatine van het vuur op in het mengsel en giet de room in een roestvrijstalen schaal.
  • Dek af met folie en laat afkoelen in de koelkast.
  • Klop de banketbakkersroom los met een garde.
  • Spatel tot slot de half stijfgeslagen slagroom erdoor.
  • Doe de Zwitserse room in een mal en zet in je vriezer. Laat volledig bevriezen.
  • Haal uit de mal en spuit de crème meteen af met witte velvet spray.
  • Laat in de koelkast ontdooien voor het serveren.

Voor de kaviaar van rode vruchten:

  • Doe de olie in een maatbeker en zet deze minstens 4 uur in de koelkast.
  • Doe het water, de suiker en het fruit in een steelpan, doe het deksel erop en laat het 30 min zachtjes koken.
  • Doe het fruit door een zeef en bewaar het vocht dat eruit komt, meet dit af en voeg agarpoeder toe. Voor elke 100 ml vocht heb je 1 g agarpoeder nodig.
  • Laat dit 3 min koken en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Doe dit in een spuitfles en druppel het in de koude olie.
  • Zodra je genoeg kaviaar hebt, doe je het in een zeef en was je de kaviaar voorzichtig met koud water.
  • Bewaar de kaviaar in de koelkast tot het moment van serveren.

Voor de muntolie:

  • Hak ondertussen de muntblaadjes fijn en meng met de neutrale olie. Mix eventueel nog fijner met een staafmixer.
  • Laat uitlekken in een neteldoek.
  • Bewaar in een spuitflesje.

Afwerking:

  • Hak de koekjes grof tot een crumble.
  • Schik een bodempje koekjescrumble in een dresseerring.
  • Verdeel rondom de crumble de kaviaar van rode vruchten.
  • Zet de ontdooide roos Zwitserse room op de koekjescrumble.
  • Snijd de aardbeien in dunne plakjes en schik die op de kaviaar.
  • Strooi wat karamelpoeder op de roos.
  • Werk af met een scheutje muntolie.
Trefwoord aardbeien, banketbakkersroom, karamel, karamelpoeder, kaviaar, muntolie, rode vruchten, Zwitserse room

Bron: recept van Noor Boereboom voor Gronda.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.533 andere abonnees

ARCHIEF

7 Reacties

  1. Jozephina

    Beste Mirjam,

    Hier word ik vrolijk van op de vroege ochtend! Dit recept ga ik zeker een keer maken! Bedankt voor je recept!

    Groet,
    Jozephina

    Antwoord
    • Myriam Minne

      En ik word vrolijk van jouw reactie, Jozephina!
      Fijne zondag!
      Myriam

      Antwoord
  2. Marinette

    Succes met je wandeling! Een tip ,ooit zelf gekregen van een oostenrijkse berggids,
    Schaf verstelbare wandelstokken aan. Je loopt er makkelijker door en het ontlast je kniegewrichten als je naar beneden loopt.
    Oh ja alweer zo’n lekker van tevoren te maken gerecht

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Thx voor de tip, Marinette. Die heb ik inderdaad gekocht, maar dus nog niet gebruikt, want tot nu toe vrij vlak gewandeld. Al konden die in de drassige weiden waardoor we stapten ook al wel van pas gekomen zijn. Ik heb een goeie uitrusting gekocht: stapschoenen, rugzak, wandelbroek, -jas en wandelstokken. Aan de uitrusting zal het niet liggen. 😉

      Antwoord
  3. pollet

    5 sterren
    Hey Myriam, veel succes met de wandeling. Altijd heel leuke en lekkere recepten die je post. Voor dit recept hoeveel gram bedraagt het blaadje gelatine ? Dank voor je antwoord.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Goedenavond! Euh, ik snap niet goed welke info je mist? Er staat 6 g gelatineblaadjes. Dat zijn dus 3 blaadjes van 2 g of 2 blaadjes van 3 g. 😉
      Succes!

      Antwoord
  4. Ann Pollet

    Sorry had erover gekeken. Toch merci voor je antwoord

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Zwitserse room, kaviaar van rode vruchten, karamelpoeder

by Myriam Minne time to read: 4 min
7