Ga terug
Afdrukken
Afbeelding recept
Kleiner
Normaal
Groter
Langoustine met buikspek, zuurkool en peterseliewortel
Recept afdrukken
Pin recept
Gang
Hoofdgerecht
Porties
6
personen
Ingrediënten
Voor het buikspek:
600
g
buikspek
4
dl
bruin bier
1
el
korianderzaad
1
el
jeneverbessen
5
blaadjes
laurier
1/2
bol
knoflook
Zout en pekelzout
Voor de aardappelchips:
50
g
gekookte, gepureerde aardappelen
Een klein beetje eiwit
1
snufje
zout
Voor de zuurkool:
300
g
witte kool,
geraspt
3
dl
appelcider
1
appel
Voor de Olorosso dressing:
2
dl
Olorosso sherry
2
dl
kalfsjus
1/2
dl
zonnebloemolie
Voor de peterseliewortelcrème:
400
g
peterseliewortel
25
g
boter
25
g
zure room
Bouillon
Voor de langoustines:
18
langoustines
1
sinaasappel
Instructies
Voor het buikspek:
Maak een marinade van alle ingrediënten behalve het spek.
Leg vervolgens het buikspek een hele dag in deze marinade.
Gaar dan het spek in de oven (uit de marinade!).
Begin op een oventemperatuur van 140° C gedurende 2 uur.
Verhoog dan de oven naar 200° C gedurende 20 min.
Haal het spek uit de oven en laat het afkoelen.
Je kan dit eventueel onder druk doen, zodat het spek mooi recht wordt.
Voor de aardappelchips:
Roer de aardappelpuree los.
Voeg hier eiwit aan toe tot het een smeuïge massa wordt. Breng op smaak met zout.
Strijk dit heel dun uit op een bakmatje.
Droog de chips in de oven op 100° C gedurende 1 uur.
Voor de zuurkool:
Was de witte kool onder de koude kraan.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes.
Zet vervolgens de zuurkool op het vuur met de appel en de cider en kook deze gaar.
Voor de Olorosso dressing:
Kook de sherry in tot de helft.
Voeg de jus toe en kook wederom in tot de helft.
Voeg vervolgens de olie toe en haal van het vuur.
Leg hierin de gekookte zuurkool (zie hierboven).
Voor de peterseliewortelcrème:
Schil de peterseliewortel en snijd in gelijke stukken.
Stoom (of kook) deze gaar.
Blender vervolgens de peterseliewortel fijn, samen met de boter en zure room. Voeg indien nodig iets bouillon toe.
Breng de crème op smaak met zout en bewaar in een spuitzak.
Voor de langoustines:
Pel de langoustines en let er goed op dat het darmkanaal is verwijderd.
Besprenkel met zonnebloemolie en brand vervolgens af met een gasbrander aan de 'buik'zijde.
Bestrooi de langoustine daarna met zout en de rasp van een sinaasappel.
Afwerking:
Maak een veeg van de peterseliewortelcrème op het bord.
Zet hier de blokjes spek en de langoustines om en om bovenop.
Verdeel de zuurkool hiertussen en zet de chips ertegen.
Garneer met verschillende slasoorten.
Trefwoord
buikspek, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2023, langoustine, langoustines, peterseliewortel, sherry, zuurkool