Ga terug
Langoustine met buikspek, zuurkool en peterseliewortel

Langoustine met buikspek, zuurkool en peterseliewortel

Gang Hoofdgerecht
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

Voor het buikspek:

  • 600 g buikspek
  • 4 dl bruin bier
  • 1 el korianderzaad
  • 1 el jeneverbessen
  • 5 blaadjes laurier
  • 1/2 bol knoflook
  • Zout en pekelzout

Voor de aardappelchips:

  • 50 g gekookte, gepureerde aardappelen
  • Een klein beetje eiwit
  • 1 snufje zout

Voor de zuurkool:

  • 300 g witte kool, geraspt
  • 3 dl appelcider
  • 1 appel

Voor de Olorosso dressing:

  • 2 dl Olorosso sherry
  • 2 dl kalfsjus
  • 1/2 dl zonnebloemolie

Voor de peterseliewortelcrème:

  • 400 g peterseliewortel
  • 25 g boter
  • 25 g zure room
  • Bouillon

Voor de langoustines:

  • 18 langoustines
  • 1 sinaasappel

Instructies
 

Voor het buikspek:

  • Maak een marinade van alle ingrediënten behalve het spek.
  • Leg vervolgens het buikspek een hele dag in deze marinade.
  • Gaar dan het spek in de oven (uit de marinade!).
  • Begin op een oventemperatuur van 140° C gedurende 2 uur.
  • Verhoog dan de oven naar 200° C gedurende 20 min.
  • Haal het spek uit de oven en laat het afkoelen.
  • Je kan dit eventueel onder druk doen, zodat het spek mooi recht wordt.

Voor de aardappelchips:

  • Roer de aardappelpuree los.
  • Voeg hier eiwit aan toe tot het een smeuïge massa wordt. Breng op smaak met zout.
  • Strijk dit heel dun uit op een bakmatje.
  • Droog de chips in de oven op 100° C gedurende 1 uur.

Voor de zuurkool:

  • Was de witte kool onder de koude kraan.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes.
  • Zet vervolgens de zuurkool op het vuur met de appel en de cider en kook deze gaar.

Voor de Olorosso dressing:

  • Kook de sherry in tot de helft.
  • Voeg de jus toe en kook wederom in tot de helft.
  • Voeg vervolgens de olie toe en haal van het vuur.
  • Leg hierin de gekookte zuurkool (zie hierboven).

Voor de peterseliewortelcrème:

  • Schil de peterseliewortel en snijd in gelijke stukken.
  • Stoom (of kook) deze gaar.
  • Blender vervolgens de peterseliewortel fijn, samen met de boter en zure room. Voeg indien nodig iets bouillon toe.
  • Breng de crème op smaak met zout en bewaar in een spuitzak.

Voor de langoustines:

  • Pel de langoustines en let er goed op dat het darmkanaal is verwijderd.
  • Besprenkel met zonnebloemolie en brand vervolgens af met een gasbrander aan de 'buik'zijde.
  • Bestrooi de langoustine daarna met zout en de rasp van een sinaasappel.

Afwerking:

  • Maak een veeg van de peterseliewortelcrème op het bord.
  • Zet hier de blokjes spek en de langoustines om en om bovenop.
  • Verdeel de zuurkool hiertussen en zet de chips ertegen.
  • Garneer met verschillende slasoorten.
Trefwoord buikspek, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2023, langoustine, langoustines, peterseliewortel, sherry, zuurkool