- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Foie gras bollen, ananas, peperkoek crumble

Foie gras bollen, ananas, peperkoek crumble

Foie gras bollen, ananas, peperkoek crumble

Recept voor foie gras bollen, ananas, peperkoek crumble

(Voor)bereiding: 30 min
Oven: 15 min
Opstijven: 30 min (of langer)
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 4 personen:
2 ananassen
250 g ganzenleverterrine
4 g gelatine blaadjes
60 g peperkoek
40 g bloem
40 g cassonade
60 g boter
1 el honing
1/2 vanillestok
1 snufje zout
Crème van balsamicoazijn (facultatief)

Werkwijze

Snijd 200 g terrine van ganzenlever in blokjes en duw ze in een silicone vorm met halve bollen van 3 cm diameter. Maak zo 24 halve bollen, strijk goed glad en ze minstens 30 min in de diepvries. Ontvorm en bewaar in de koelkast tot gebruik. (Indien je mijn recept gebruikt, dan moet je wel meer tijd voorzien om de foie gras massa te laten opstijven.)

Schil de ananas en verwijder de harde kern. Snijd met een mandoline 12 dunne sneetjes ananas en bewaar in de koeling. Versnijd de rest van de ananas in blokjes.

Weeg 100 g ananasblokjes af en mix die tot puree in de blender. Voeg een beetje water toe om een dik sap te bekomen. Laat de blaadjes gelatine zacht worden in een kom met een ruime hoeveelheid koud water gedurende 5 min. Warm het ananassap op en laat er de uitgeknepen gelatineblaadjes in wegsmelten. Giet in een schaal bekleed met plasticfolie en zet in de diepvries. Wanneer de gelei opgesteven is, steek je er rondjes uit met dezelfde diameter als de halve foie gras bollen (3 cm).

Kleef de halve foie gras bollen 2 per 2 tesamen met een rondje ananasgelei ertussen. Houd alles op z’n plaats met een houten prikker en bewaar koel.

Verwarm de oven voor bij 210° C. Laat de sneetjes peperkoek roosteren nadat je eerst de korst verwijderd hebt. Laat afkoelen en mix in de keukenrobot. Meng in de grote kom de chapelure van peperkoek, de bloem, de cassonade en 1 snufje zout. Voeg 40 g zachte boter toe en kneed het deeg met de vingertoppen tot een crumble. Verdeel de crumble over een bakplaat bekleed met bakpapier en schuif in de voorverwarmde oven gedurende 10 à 15 min tot de crumble goudbruin kleurt.

Bak de overgebleven ananasblokjes in een goed hete pan met 20 g boter. Voeg de honing en het vanillemerg toe en laat karamelliseren.

Plaats in het midden van een groot risottobord de gekaramelliseerde ananas, voeg enkele schilfers terrine van foie gras toe en strooi er crumble over.

Schik 3 dunne plakjes ananas op de rand van het bord plaats er een foie gras bol op. Werk af met puntjes crème van balsamico.

Tip:
Laat de foie gras op kamertemperatuur komen voor je de brochettes samenstelt.

Foie gras bollen, ananas, peperkoek crumble

Bron: recept vertaald van de Franse blog Cuisine Addict.

Related Post