Ik kan er niet aan weerstaan en al helemaal niet met de eindejaarsperiode in zicht: ik moet ALLE kookmagazines hebben. Zalig vind ik het om de menusuggesties te lezen. Ja, ja, ik ‘lees’ kooktijdschriften zoals andere mensen een roman lezen.
Dit soepje viel me meteen op in de speciale Feestelijke voorgerechten bijlage bij Libelle. Dit moest wel een toppertje zijn. En dat was het ook. Enig minpuntje? Ik weet nu alweer niet meer welke soep gekozen voor mijn menu, want die met aardpeer en die met peterselie waren ook al keilekker en feestelijk. Diepe zucht…
Nodig voor 4 personen
1 knolselder
1 zwarte pens
8 sint-jakobsvruchten
2 kleine aardappelen
2 uien
2 preiwitten
Citroensap
1,5 l kippenbouillon
200 ml room
Panko
Boter
Olijfolie
Peper en zout
Bereiding
Schil de knolselder en de aardappelen en snij ze in blokjes. Pel en snipper de uien. Spoel de preiwitten en snipper in ringen.
Stoof de groenten glazig in een beetje boter. Blus met de kippenbouillon en laat 20 minuten op een zacht vuurtje pruttelen. Mix de soep, zeef en voeg de room toe. Breng op smaak met peper, zout en citroensap.
Verwijder het velletje van de zwarte pens. Bak het vlees los in een scheutje olijfolie. Voeg een handvol panko toe en bak droog tot het vlees een krokante crumble wordt. Laat verder opdrogen op keukenpapier.
Dep de sint-jakobsvruchten droog en kruid ze met peper en zout. Verhit olijfolie in een pan en schroei de vruchten aan beide kanten kort dicht (ca. 1,5 minuut voor beide kanten volstaat).
Serveer de soep met de sint-jakobsvruchten en werk af met een koffielepel van de crumble en wat kervel.
Bron: Bijlage Feestelijke voorgerechten bij de Libelle nr 46 van 14 november 2013.
0 reacties