Wie mij volgt op Instagram zag het zeker en vast passeren: vorige maand was ik uitgenodigd bij duiveltje-doet-al Sven Ornelis voor een vroeg “kerstdiner”. Voor de vele Nederlandse followers hier (ja, ik stond versteld toen ik onlangs mijn stats bekeek: ik heb hier meer Hollandse bezoekers dan Vlaamse) die Sven misschien niet kennen: Sven is radio DJ op Joe, hij heeft een blog, verkoopt wijn en heeft zijn eigen uitgeverij. Sven is al heel lang ambassadeur van Comté en dus werd hij gevraagd om een volledig kerstmenu te koken met de kaas uit de Jura. Ik was een van de happy few die bij de genodigden waren. Het voorgerecht was deze crème van zee-egel en ik werd van mijn sokken geblazen.
Ik maakte/proefde al een keer eerder zee-egel (toen met king krab en kaviaar), maar ik kan jullie verzekeren deze crème van zee-egel is niet alleen veel voordeliger, hij is ook veel lekkerder. En laat je nu niet afschrikken door dat “bizarre beestje”. Het is helemaal niet moeilijk om het klaar te maken. Alleen een beetje vies. Ik kocht de zee-egel bij Rob, maar ook mijn vaste visboer C-Food heeft het bijna standaard in de toonbank liggen. Logisch Sven en ik wonen op een dikke kilometer van elkaar en Sven is fervente fan van zee-egel.
Check zeker eens de foto’s en de video van deze fantastische avond!
Ik presenteerde deze crème van zee-egel op een bord dat ik kocht bij Hip Tafelen. #NoSpon #zelfbetaald
Crème van zee-egel met Comté
Equipment
- 1 Bunzenbrander (facultatief)
Ingrediënten
- 4 zee-egels
- 2 sjalotjes
- 2 dl droge, witte wijn
- 1 dl volle room
- 1 ei
- 1/2 citroen
- 75 g geraspte Comté
- 4 plakken wit toastbrood
- Bieslook
Instructies
- Snij de zee-egel met een scherpe schaar open. Eigenlijk snijd je een dekseltje of hoedje af bovenaan, zodat je de zee-egel kan kuisen en later uitlepelen.
- Enkel de oranje vrucht van de zee-egel is lekker, de bruine en zwarte troep eromheen moet je voorzichtig verwijderen met een lepetje, eventueel voorzichtig onder stromend water. De oranje vrucht haal je er ook voorzichtig uit. Houd per zee-egel een mooi “partje” of “billetje” over en leg dat opzij.
- Stoof de sjalotjes tot ze mooi glazig zijn. Voeg de witte wijn toe en een klein beetje citroensap en laat inkoken. Voeg vervolgens de room toe en laat die ook inkoken.
- Voeg een liaison toe: een eitje dat je losgeroerd hebt in wat room. Voeg daarna de geraspte comté toe en de verse zee-egel, mix de crème met een staafmixer glad en verdeel in de leeggelepelde schalen.
- Plaats de opnieuw gevulde zee-egels vlak voor het serveren enkele minuutjes in een voorverwarmde oven van 160° C.
- Haal de zee-egels uit de oven en brand de crème nog even kort af met een bunzenbrander. Dat zorgt voor een mooi effect. Dit doet Sven niet in zijn recept.
- Snijd vormpjes kleine cirkeltjes uit het toastbrood en bak die tot ze goudbruin zijn in een hete pan in olijfolie/ (Of rooster ze in de broodrooster). Laat afkoelen en leg er een mooi oranje partje rauwe zee-egel op, werk af met heel fijn gesnipperde bieslook.
- Serveer naast de crème van zee-egel.
Bron: recept van Would Be Chef.
Hi Myriam,
Doe jij handschoenen aan om dit beestje te manipuleren ?
Ja, Pascale, dat doe je best wel!
Wordt er niets van de zee egel bij de kokende room gevoegd?
Toch wel, Caroline. Alles behalve de paar partjes die je apart houdt voor op het toastje:
“Voeg een liaison toe: een eitje dat je losgeroerd hebt in wat room. Voeg daarna de geraspte comté toe en de verse zee-egel, mix de crème met een staafmixer glad en verdeel in de leeggelepelde schalen.”