Hap en Tap logo zonder streep
Mijn terugblik op 2018 + jullie top 5

Mijn terugblik op 2018 + jullie top 5

30 dec 2018 | Reviews

2018 was een jaar dat op persoonlijk vlak gepaard ging met hoogtes en laagtes. De tweede titel van Club Brugge op drie jaar én de bijhorende Champions League uitstapjes naar Madrid, Nice/Monaco en Dortmund waren een van de hoogtepunten. Het overlijden van mijn vader afgelopen zomer was een absoluut dieptepunt. Hoewel je er altijd rekening mee houdt dat het kan gebeuren en al zeker als je beide ouders de 90 voorbij zijn, doet het toch verdomd zeer. Ik had niet gedacht dat het me zo zou aangrijpen… en dat nog steeds doet. De tranen kunnen nu, 4 maand later, nog steeds van het ene moment op het andere over mijn wangen rollen. Het gemis doet echt fysiek pijn. Anderzijds ben ik ook heel dankbaar dat mijn moederke zich zo kranig houdt. Dat had ik echt niet verwacht en dus geniet ik dubbel van de tijd die ons nog rest. ??

Op blogvlak was het een rustig jaar. Geen uitschieters zoals in 2017 toen ik de Tarte à Moi wedstrijd én een Foodblog Award won… om de eenvoudige reden dat de Belgian Foodblog Awards een jaartje oversloegen en pas in april 2019 terug georganiseerd worden. Bereid jullie dus al maar voor op terug een pak stemmenronselarij in het voorjaar. ? Rustig betekent echter niet dat ik stilzat. Ik liet terug 204 blogrecepten en -artikels op jullie los, iets waar jullie massaal van genoten: in 2018 vonden niet minder dan 356.786 personen de weg naar Hap & Tap met in december een absoluut record met meer dan 90.000 (!) unieke bezoekers. Jullie genoten, maar dat deed ik zelf ook.

De PR-bureaus overtroffen zich om me op de meeste chique plaatsen hun brands te laten ontdekken: ik proefde desserts met Parmaham bij Roger Van Damme, een gastronomisch menu met Marlène® appels bij L’Envie, Elvea tomaten bij Peppe, een afternoon tea met Graham’s porto bij Joost Arijs,…

Ik ging dineren in de meest verrukkelijke restaurants: dichtbij huis in Gent bij Volta, iets verder weg in Sint-Amands bij Café d’O, nog verder weg in Antwerpen in het Radisson Blu,… tot in het buitenland, in de Pressroom in Amsterdam. Ik ging barbecueën bij de Ierse ambassadrice, nipte van de beste champagne bij Charles Heidsieck en ontdekte de cool climate wines van Vinetiq. Ik at chocolade tot ik er buikpijn van kreeg bij Tony’s Chocolonely en maakte kennis met de nieuwste theepairing trend.

Ik trok erop uit, dichtbij naar Ronse, maar ook iets verder weg naar London en Turijn waar ik getuige was van de kwalificatie van het Belgisch team voor de wereldfinale van de Bocuse d’Or in Lyon 2019 (iets waar ik nu al naar uitkijk). En ja, ik draaide een nachtje mee bij een bakker, iets wat al heel lang op mijn bucket list stond. (Mijn volgende droom: een dag in de huid van een marktkramer kruipen – bij voorkeur in een viskraam. Het viswijf uithangen, dus. Letterlijk! Kan je me hierbij helpen, je weet me te vinden!).

 

Jullie top 5 in 2018

Zoals elk jaar – ik val in herhaling – zijn het dezelfde oude recepten die het vaakst bekeken worden, al heeft er zich dit jaar wel een kleine verschuiving voorgedaan. Zo is de hazelnootmeringue-rol met Frangelico room uit de top 5 gedonderd en heeft plaats moeten maken voor de macarons met gerookte zalm (24.634 views). Voor de rest blijft alles ongewijzigd. Er zijn nog zekerheden in het leven: wint Bohemian Rhapsody elk jaar de top 2000, dan winnen ook nu weer mijn wentelteefjes met grote voorsprong de race voor de 1e plaats met 56.665 views, gevolgd door de gebakken scampi’s in tomaten feta saus (32.727 views), de chocolademousse met speculoos slagroom (31.930 views) en de aardbeienmousse met mascarpone (26.986 views).

De recepten die jullie in 2018 het leukst vonden, zijn geworden: 3 hartige en 2 zoete recepten.

Op de 5 de plaats het watermeloen, gin tonic, feta, olijf hapje.

Watermeloen, gin-tonic, feta, olijf hapje

 

Op 4 het gelakt en zacht gegaard buikspek met pinda’s.

Gelakt en zacht gegaard buikspek met pinda's

 

De bronzen medaille is voor de feesttaart – cijfertaart – harttaart.

Feesttaart - Cijfertaart - Harttaart!

 

Het tweede meest bekeken recept is de tartaar van makreel, Granny Smith en komkommer.

Tartaar van makreel, Granny Smith en komkommer

 

Jullie favoriete recept in 2018 was… tromgeroffel… de yoghurtmousse met mango.

Yoghurtmousse met mango, het ideale last-minute BBQ-dessert!

 

Vooruitzichten voor 2019

Voor het komend jaar heb ik weinig concrete plannen. Of toch, een paar. Ten eerste, ik heb een goed voornemen, nl. stoppen met nagelbijten. Mijn dochter trouwt in augustus en ik wil mooi gelakte nageltjes die dag. ?? Ten tweede, ik wil het lopen écht terug oppikken en ben ingeschreven voor de marathon van de Médoc in september. Mijn agenda gaat dus nog propvoller (bestaat dat woord eigenlijk wel? ?) zitten. Als het me eens niet lukt om 4 keer per week te bloggen, dan weten jullie al wat daar de oorzaak van is. Het bloggen moet plezant blijven en mag geen extra stressfactor zijn. Ah ja, want ik mag niet meer op mijn nagels bijten. ?

Wat ook nog tot een (korte) periode van non-activiteit kan leiden, dat is mijn nieuwe keuken. Yep, het kan niet meer zijn. Ik ben mijn veel te kleine werkblad beu. Aangezien ik zelf niet zag hoe ik de beschikbare ruimte praktischer kon inrichten, heb ik een binnenhuisarchitecte onder de arm genomen. Vé, zo heet de jongedame, heeft alvast prima werk geleverd en maakte een schets van hoe mijn toekomstige keuken er zal gaan uitzien. De werken zijn wel ingrijpend, want de achterdeur moet eruit en er moet een muur in de plaats komen. Daarom gaan we wachten tot na de winter om alles te laten uitvoeren, wat mij dan weer de tijd geeft om te ontdekken wat ik precies wil: welk materiaal, welk werkblad, welke ovens,… I’ll keep you posted. En als jullie tips hebben, ik sta altijd open voor tips!

Zo, rest mij enkel nog jullie een fantastisch eindejaar te wensen en een heel gelukkig 2019!

Liefs

x

Myriam

PS Heb je een van mijn recepten thuis geprobeerd? Je maakt me gelukkig als je me even laat weten of het je gesmaakt heeft: door mij te taggen op Facebook of op Instagram. Reageren onder het recept kan natuurlijk ook.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.591 andere abonnees

ARCHIEF

16 Reacties

 1. Andrea De wit

  Dag Myriam,
  Eerst en vooral de beste wensen voor 2019.
  Ik kijk altijd uit naar uw schrijfsels om er dan zo vlug mogelijk mee aan de slag te gaan. En inderdaad de top is hier altijd gesmaakt.
  Koken is ook mijn hobby en daar kunnen mijn kinderen en kleinkinderen dan ook van genieten. En niet te vergeten mijn echtgenoot.
  Nog fijne feestdagen gewenst.
  Andrea

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Dankjewel, Andrea, voor je fijne wensen. Voor jou, je echtgenoot, kinderen en kleinkinderen ook het allerbeste voor 2019!
   Liefs
   Myriam

   Antwoord
 2. Louise

  Hallo Myriam, ik heb het avocado voorgerecht en het kalfsvlees met gandaham gemaakt op kerstavond en iedereen vond het verrukkelijk.
  Ik geniet van al je verhalen en wens je heel veel succes voor 2019

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Oh, wat fijn, Louise! Je reactie doet me heel veel plezier.
   Ook voor jou het allerbeste voor 2019!
   Liefs
   Myriam

   Antwoord
 3. Hanja van Dommelen - van den Eijnden, Nederland.

  Beste Myriam,

  Sinds enige tijd ben ik een enthousiaste volger van jouw foodblog Hap & Tap.

  Afgelopen kerst heb ik 3 van de amuses uit het KERSTMENU 2018 mijn gasten voorgeschoteld (variërend in leeftijd van 2 t/m 63 jaar) en alle 3 waren een groot succes.

  De Tataki van zalm met abrikozenrelish was veruit favoriet maar ook de Scheermessen, komkommer, wasabi-crème en Gegrilde watermeloen met een crème van geitenkaas waren een succes.

  Je hebt er een grote kookfan bij.

  Dank je tot nu toe voor de gedeelde recepten en ik hoop nog vele jaren met plezier je te mogen volgen.

  Voor 2019 wens ik je een heel goed jaar en veel inspiratie toe.

  Met vriendelijke groet,

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Dag Hanja
   Wat leuk om te lezen dat ik zelfs over de landsgrenzen heen trouwe volgers heb!
   Ja, die tataki van zalm met abrikozenrelish is héérlijk! Ik herinner me nog levendig hoe mijn man hier vol lof over was.
   Aan inspiratie geen gebrek, hoor. Aan tijd des te meer. Maar die kan je niet kopen, he?
   Ik wens jou en je familie het allerbeste voor 2019!
   Binnenkort komt er een verslag op de blog van het gastvrije en gastronomische Brabant.
   Liefs
   Myriam

   Antwoord
 4. Nadine

  Dag Myriam,
  Vooreerst mijn beste wensen voor 2019 ! Moge al je dromen en doelstellingen uitkomen !
  Jammer genoeg heb ik uw blog nog niet zolang geleden ontdekt maar ik heb ondertussen mijn schade al goed ingehaald in het lezen en ook maken van uw recepten ?
  Ik hoop dat je deze blog nog lang wil volhouden ! Het is voor mij als eenvoudige hobbykok leuk dat iemand met zoveel ervaring uit de vele recepten die her en der verschijnen de lekkerste, verfijndste, trendy recepten weet uit te zoeken, eventueel aan te passen en te publiceren. Ik besef dat je daar heel veel uren mee bezig bent en vandaar is een dikke MERCI hier zeker op zijn plaats.
  Ik kijk er al naar uit om ook in 2019 uw recepten te maken en uw verhalen te lezen…
  Warme groet

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Dag Nadine
   Ja, dan heb je inderdaad wel het een en ander in te halen. Ik blog al meer dan 6 jaar a rato van 4 keer per week. Reken maar uit. 😉
   Heel veel lees-, kook- en bakplezier in 2019!
   Liefs
   Myriam

   Antwoord
 5. Anita

  Hoi,
  Deze Kerst heb ik het volledig menu samengesteld uit hap&tap.
  5 hapjes:
  1. Watermeloen….
  2. Scheermessen…
  3. Gepofte prei….
  4. Garnalen, schorsenerenmousse….
  5. Gelakt buikspek….
  Voorgerecht:
  Zeebaars,witlofsushi…
  Hoofdgerecht:
  Fazant, zoete aardappel….
  Nagerecht:
  Crème bruleé, passievrucht.

  Alles heel lekker en geslaagd.
  Jammer voor de mini kerststronkjes, de vormen waren uitverkocht.
  Onze beste wensen.

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Waaaaaawwwww, Anita, je blaast me van mijn sokken. Echt waar! Ongelooflijk wat jij gepresteerd hebt. Ik kan me heel goed voorstellen dat je gasten (dik) tevreden waren!
   Ik wens je een heel smakelijk 2019 met veel kook- en bakplezier!
   Myriam

   PS Als je bij mij in de buurt woont, mag je altijd mijn vormpjes voor de kerststronkjes eens lenen, hoor.

   Antwoord
 6. Pascale Mertens

  Beste Myriam,
  Ik volg uw blog nog niet zo lang , maar ben toch al een echte fan. Buiten het hoofdgerecht was mijn Kerstmenu volledig door jou geïnspireerd . Als hapje hadden we de soesjes met ganzenlever en peperkaramel, de hoorntjes met gerookte zalm en de garnalen met lauwwarme schorsenerenmousse. Dan volgden de langoustinesoep met cognac en peterselie en als dessert de kleine Kerststronkjes met aardbei. De recepten waren heel duidelijk en goed doenbaar voor een simpele hobbykok zoals ik en mijn gasten waren heel erg onder de indruk. Ik wens je het allerbeste voor 2019 en kijk al uit naar je volgende blogs.

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Dag Pascale
   Je kan niet geloven hoeveel plezier jou reactie en die van de andere mij doet. Ik zie bij de collega’s heel vaak foto’s passeren van gerechten die mensen van hun blog gemaakt hebben, iets wat bij mij bijna niet voorvalt. Ik vraag me dan ook af: hebben mensen wel van mijn blog gekookt. Maar JA dus! En hoe! Ik denk alleen dat ik me richt tot een iets ouder publiek dat minder met social media vertrouwd is. 😉
   Dus, oprecht heel hartelijk bedankt voor je reactie.
   Het allerbeste voor 2019!
   Liefs
   Myriam

   Antwoord
 7. Dierick Goedele

  Hallo Myriam,
  Ik ben een enthousiaste volger van jouw foodblog Hap & Tap. Koken is altijd mijn passie geweest en ik heb de microbe te pakken gekregen tijdens de kokschool Spermalie waar ik 19 jaar lessen heb gevolgd. U hebt een grote gave namelijk dat U heel vlot met de pen schrijft, spijtig genoeg heb ik deze gave niet.
  Ik heb ik al verschillende recepten klaargemaakt maar met kerstavond was één van de vijf hapjes “gelakt en zacht gegaard buikspek met pinda’s”. Als voorgerecht de super lekkere “Thaise currysoep met garnaal en appel” en als hoofdgerecht heb ik het recept een beetje aangepast van “Beef Wellington met een duxelle van wilde paddestoelen in bladerdeeg, gestoofde mini worteltjes en witloof met een lekkere portosaus. Mijn gasten waren onder de indruk en vroegen de recepten wat ik dan met plezier meegegeven heb. Toch wil ik u bedanken voor alle lekkere recepten die u met ons deelt. Verder wens ik U nog veel succes met uw blog en het beste voor 2019.
  Groetjes Goedele

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Dankjewel, Goedele, dat je de moeite neemt om me dit te laten weten. Waaaw, je hebt echt wel veel klaargemaakt. Dat doet me enorm veel plezier. Daarvoor doe ik het en blijf ik het doen! Ik hoop je ook in 2019 te blijven inspireren.
   Liefs
   Myriam

   Antwoord
 8. Myriam Vannieuwenborgh

  Dag Myriam, ik volg je blog reeds geruime tijd en heb al meerdere van uw gerechten klaargemaakt. Dit jaar heb ik de “scheermessen met komkommer en wasabi-crème” en ook “de mousse van paling met foie en appel” als hapje klaargemaakt. Het voorgerecht werd “de kabeljauw met mosselen, kerrie en venkel” en werd zeer gesmaakt door mijn gasten. Voor het hoofdgerecht heb ik mij gebaseerd op uw recept van fazant met linguini en champignon-graanmosterdsaus, al heb ik de linguini vervangen door Pommes dauphinois. Alles smaakte heerlijk, de presentatie daarentegen, daar moet ik nog aan werken, zo mooi als op jouw foto’s krijg ik het nooit gepresenteerd. Als je ooit eens een cursus “dresseren” zou plannen, dan schrijf ik me graag in. Het beste voor 2019 en ik kijk steeds uit naar jouw nieuwe recepten, waarvoor hartelijke dank.

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Dag Myriam
   Hahaha, bedankt voor je reactie en je eerlijkheid! Blijven oefenen, zou ik zeggen, de aanhouder wint. Kijk maar naar mijn foto’s: die waren in mijn beginjaren ook niet om aan te zien… 😉
   Ik wens je een fijn 2019 met veel smakelijke momenten en veel receptinspiratie!
   Liefs
   Myriam

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Mijn terugblik op 2018 + jullie top 5

by Myriam Minne time to read: 4 min
16