Hap en Tap logo zonder streep
Foodpairing met thee, helemaal my cup of tea!

Foodpairing met thee, helemaal my cup of tea!

25 jun 2018 | Champagne, wijn & ander drinkbaar lekkers, Food, glorious food!, Reviews

Foodpairing met porto, dat had ik al gehad. Foodpairing met sherry? Been there, done that. Maar foodpairing met thee? Nee, dat was totaal nieuw voor mij. Nu moet ik – met het schaamrood op de wangen – toegeven dat thee niet echt my cup of tea is. Hebdem? Ik drink eigenlijk nooit thee. Hoogst uitzonderlijk eens een rode vruchten thee, maar dat is  eigenlijk geen thee, maar een infuus. Toen ik de uitnodiging kreeg van Robin Boels van de Vlaamse theeacademie voor een avondje foodpairing met thee, waarbij er zowel thee in de gerechten als erbij zou geserveerd worden, was ik dan ook reuzebenieuwd. Ik ben altijd in voor iets nieuws en reed met een open vizier naar Brugge.

Bedoeling van de avond was dat de cursisten Food@tea een volledig menu met thee zouden bereiden. Die cursisten hadden al de opleiding tot theesommelier achter de rug en na de opdracht van deze avond zouden ze ook hun attest van de cursus Food@tea krijgen. Wat bleek? Een van die cursisten was mijn buurvrouw, Greet, van 2 huizen verder. Ik wist wel min of meer dat zij met thee bezig was, maar wat een aangename verrassing om haar daar in Brugge tegen te komen! Mijn aanwezigheid maakte haar er echter niet minder zenuwachtig op, integendeel: “Ik ben geen zo’n goede kok als jij”.

 

Foodpairing met thee, helemaal my cup of tea!

 

Die cursisten waren dan misschien geen koks, maar wat ze ons serveerden was meer dan geslaagd. Ik stond echt versteld van hun kennis én van de manier waarop ze dankzij de thee de gerechten naar een hoger niveau tilden! Starten deden we met een amuse van drie keer zalm in combinatie met een sprankelende thee op basis van jasmijnparels. Deze cold brew witte thee, die 4 à 5 uur had staan trekken, harmonieerde bijzonder goed bij de zalm. De thee alleen smaakte iets teveel door, maar in combinatie met de vette vis zwakte de smaak wat af en was de pairing perfect.

Ook bij het tweede hapje, een toastje van platte kaas afgewerkt met Satemwa thee uit Malawi en de derde amuse, een gebakken asperge met kleine stukjes zwarte Lapsang Souchong thee, gerookte Chinese thee, bleven de bubbels van jasmijnparels het prima doen. Ik miste op geen enkel moment een glaasje échte bubbels.

 

Foodpairing met thee, helemaal my cup of tea!

 

De cursisten hadden een 6-gangen menu voor ons in petto:

Noordzeegarnaal met een vinaigrette van het huis op een bedje van babyspinazie met Zuid-Koreaanse Jejudo

Soepje van asperges met Darjeeling dobbelstenen

Schelvis met groentjes in een soepje van Japanse Sincha coldbrew

Gravad lax van zalm in een marinade van Crocodile Souchon en rode biet

Black velvet Maori chicken vergezeld van handmade Taiwan Tie Guan Yin Master Chang

Dessert explosie van en met Bai Lin Gong Fu

Het klonk me allemaal Chinees in de oren (en dat was het ook soms). Gelukkig legden de cursisten ons perfect uit wat we moesten doen, zoals bij het soepje van asperges met Darjeeling dobbelstenen. De blokjes Darjeeling, een zwarte thee uit India, moesten eerst opgelost worden in de warme soep. In eerste instantie proef je de bitterheid van de thee, waarna de asperge terug de bovenhand haalt. Verbazend!

 

Een pleidooi voor meer thee in de horeca

Het was heel fijn om te zien hoe mensen met totaal verschillende achtergronden dezelfde passie delen. Marie-Anne heeft al 9 jaar een theewinkel in Oostende, Kukicha, Greet is werkzaam in de reissector en wil toerisme als hefboom gebruiken om nog meer theeplantages te bezoeken, Kim is producer van tv-series en wordt helemaal zen van de cursus na een drukke werkdag, Kathelijne is journaliste bij Radio 1 en is weg van de verhalen van mensen, de smaken,… terwijl Peter barista is bij Viva Sara. Met de thee heeft hij er nu een extra aanbod bij. Het is duidelijk, alle cursisten – ondertussen 60 theesommeliers en 12 personen met het attest van de cursus foodpairing – hebben 1 ding gemeen: ze hebben hun passie gevonden in de wereld van de thee.

 

Foodpairing met thee, helemaal my cup of tea!

 

Wanneer ik na de heerlijke maaltijd nog wat nakaart met de cursisten, blijkt al snel dat ze graag nog een groot gemis willen aankaarten: “Waarom toch zijn er in de betere Belgische restaurants geen theesommeliers? Wijnsommeliers zijn ingeburgerd en ook watersommeliers zijn al schering en inslag. Met de nultolerantie voor alcohol kan thee een leuk alternatief vormen voor alcohol aan tafel.” Ik kan hen alleen maar bijtreden. De smaaksensaties die ik daar ontdekt heb, zou ik nooit hebben meegemaakt met wijn. De theesoorten gaven de gerechten stuk voor stuk een extra toets!

Ook interesse om een workshop of opleiding te volgen? Robin Boels is de bijzonder aimabele man achter de Thee Academie Vlaanderen.

Thee Academie Vlaanderen, Ten Briele 14 unit 8, 8200 Sint Michiels
Brussels Tea Academy, Hoogstraat 285, 1000 Brussel

Website: www.theflemishteaacademy.be
Tel: 00 32 475 64 11 32
E-mail: robin.boels@me.com

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.172 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Foodpairing met thee, helemaal my cup of tea!

by Myriam Minne time to read: 3 min
0
%d bloggers liken dit: