Regelmatig vloeien mijn hobby en mijn werk in elkaar over. Zo ontmoette ik bv. Christophe van Elvea in het kader van een blogevent en werd Christophe later klant bij Wax. Met Vinetiq is dat net andersom: Vinetiq, de gloednieuwe wijnwebshop gespecialiseerd in cool climate wijnen, werd eerst klant, maar past natuurlijk als gegoten bij mijn blog. Dus toen ik vorige week een uitnodiging in de bus kreeg voor een rondleiding & lunch op Valke Vleug, het wijndomein van Vinetiq, wist ik niet goed wat ik ermee aan moest: verlof pakken en gaan als blogster of geen verlof pakken en gaan in het kader van mijn job als community manager van de Facebook en Instagram account van de wijnboutique. Ik vroeg raad aan mijn baas en ik mocht gaan zonder verlof te pakken! Coole baas, he, om in de toepasselijke terminologie te blijven!?
Cool climate wijnen, wasda?
Cool climate wijnen komen uit streken waar het klimaat wat koeler is omdat ze hoger of verder van de evenaar gelegen zijn. De unieke paradox is dat hoe lastiger de druif het heeft, hoe mooier de wijn wordt. Een overtreffende trap van vakmanschap en lef van de wijnmaker om voor deze cool climate regio’s – denk dan aan Denemarken, Oostenrijk, Duitsland, Engeland, Canada,… – te kiezen is vereist. Cool climate wijnen zijn bijzonder trending bij chefs en sommeliers omdat hun verfijnd karakter en veelal lager alcoholgehalte zich prima leent tot food pairing. De sommeliers van toprestaurants Comme Chez Soi, Bon Bon en La Villa Lorraine hebben alvast hun eerste cool climate wijntjes besteld. Vinetiq kiest immers resoluut voor exclusieve wijndomeinen die je nergens anders in België kan vinden. Maar ze willen niet alleen dat type wijnen verkopen, ze willen er ook zelf maken…
Valke Vleug, nieuwkomer in het Belgische wijnlandschap
Er worden al langer Belgische wijnen gemaakt en met succes! Belgische wijnen zijn de laatste jaren aan een serieuze opmars bezig, zowel in binnenland als buiten onze landsgrenzen. En daar komt binnenkort dus nog een pareltje bij: Valke Vleug. Valke Vleug is een nieuw Belgisch wijndomein te Liezele bij Puurs. Op een grond waar vroeger asperges geteeld werden, staan nu 15.000 wijnstokken Auxerrois en Pinot Noir bestemd voor voornamelijk witte en mousserende wijnen. Deze zomer oogstte het nieuwe wijndomein Valke Vleug haar eerste druiven, een testoogst zeg maar, en haalde daarmee het journaal op Eén. Bedoeling is dat volgend jaar op 30% van de oppervlakte zal worden geoogst, een jaar later 70% en in 2021 zouden ze met 100% op kruissnelheid moeten zitten, goed voor 20.000 flessen Valke Vleug.
Dat het domein prachtige wijntjes zal voortbrengen is nu al een zekerheid. Pieter Raeymaekers (CEO) en Johan Stoffels (COO) zijn de mannen die de wijn gaan bouwen en zijn niet de eerste de beste: Pieter volgde zijn opleiding aan de Wine & Spirit Education Trust, terwijl Johan oud-mede-eigenaar van Het Wijnhuis is. De man die moet zorgen dat het plaatje helemaal (en dus ook financieel) klopt, is Jan Van Lancker. Hij is geen wijnkenner, hij drinkt het alleen maar graag. En hij niet alleen. Wij ook! ? Na een rondleiding door het 4 hectare grote domein was het tijd om te proeven.
Foodpairing!
We startten met een aperitief uit Engeland, de Hattingley Valley Classic Reserve NV Brut, een English Fizz. Dat dit het perfecte aperitief is en meesterlijk combineert met oesters, schaaldieren en sint-jakobsvruchten, had onze chef van dienst, Kurt van Ambrosia Fijnkeuken, goed begrepen en hij serveerde er een top amuse bij op basis van coquille.
Als voorgerecht koos hij voor een bijzondere combinatie van groene boontjes en gegrilde gamba’s. In het glas kwam een Etna Rosso Nerello Mascalese 2016. Deze Siciliaanse druiven, Nerello Mascalese en Nerello Cappucia, zorgen voor een licht gekleurde, door rood fruit gedreven wijn. Het vulkanisch gesteente zorgt voor de mineraliteit en de gebrande aroma’s in de neus die perfect combineren met de gegrilde gamba’s.
Vervolgen deed hij met een kwarteltje met girolles en een mousse van bloemkool. Hierbij werd een Cristom Vineyards Pinot Noir Mt. Jefferson Cuvée 2016 geschonken. Pinot Noir, en zeker deze topper uit de US, is een prima partner voor een stukje kwartel: rijp, rood fruit en subtiele houttoetsen in het glas geven een geprononceerde smaaksensatie met het fijn vederwild, zeker met de girolle erbij. Een sterk gerechtje met een originele terroir van de Westkust.
Save the best for last, moeten de chef én de mannen van Vinetiq gedacht hebben. Wat was dat een geslaagd dessertje met een al even lekker wijntje, de Clemens Busch Marienburg Falkenlay Riesling Auslese Edelsüss 2010! Vergeef me dat ik roep. Als nagerecht kregen we een salade van rode vruchten met Kalhua en popcorn. Zoet met zoet combineren? Het werkt! Het dessert smaakte elegant en de wijn heerlijk zacht. Het rood fruit van de salade met de zuurte van de wijn blendden hemels. Hoewel een Auslese op zich intens, geconcentreerd en erg zoet kan overkomen, was het samen met dit bordje een delicaat geheel. Een mooie afsluiter!
Bedankt Alice voor de uitnodiging, bedankt Pieter, Jan, Johan en Toon voor de ontvangst en bedankt Pierre dat ik dit zomaar tijdens mijn werkuren mocht meemaken!
Willen jullie zelf ook kennismaken met het domein en de cool climate wijnen? Dat kan! Tijdens het weekend van 9, 10 en 11 november wordt er een Grand Opening en Tasting Weekend georganiseerd. Schrijf snel in, zou ik zeggen.
0 reacties